Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Al Shifa - Απόγνωση στη Γάζα με γενικό blackout - Σφοδρές μάχες με Λίβανο

Φιάσκο των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Al Shifa - Απόγνωση στη Γάζα με γενικό blackout - Σφοδρές μάχες με Λίβανο
Μέχρι στιγμής οι Ισραηλινοί δεν έχουν παρουσιάσει καμία απόδειξη για τη στρατιωτική παρουσία της Hamas κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa
(upd) Με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τις επιχειρήσεις του μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Al Shifa, όπου όπως λέει, η Hamas αποθήκευε οπλισμό και διατηρούσε ένα κέντρο διοίκησης σε σήραγγες κάτω από τα κτήρια, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog διαμηνύει πως η χώρα του δεν μπορεί να αφήσει ένα κενό εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας και για αυτό το λόγο θα συνεχίσει να διατηρεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο εγγύς μέλλον.
Πάντως, μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του ότι κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa «χτυπούσε η καρδιά της Hamas» και ότι υπήρχε ένα εκτεταμένο δίκτυο τούνελ, αν και στην περιοχή του νοσοκομείου έχουν σταλεί μπουλντόζες του στρατού προκειμένου να εκκαθαρίσουν τμήματα του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του.
Και το ερώτημα είναι εάν ο Ισραηλινός στρατός και κυρίως οι υπηρεσίες πληροφοριών που βαρύνονται με την αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου, έκαναν μια ακόμα γκάφα... και κατέληξαν σε ένα ακόμα φιάσκο με την επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των Ισραηλινών στη Γάζα αυξάνεται, με τον ΟΗΕ να ζητά να κηρυχθεί άμεσα πολυήμερη κατάπαυση πυρός προκειμένου να μπορέσει να φτάσει και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και καύσιμα.
Το αίτημα του ΟΗΕ απέρριψε ήδη το Ισραήλ, με την Hamas να υποστηρίζει πως εδώ και 40 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος οι Ισραηλινοί δεν έχουν επιτύχει ούτε έναν από τους στόχους που έχουν θέσει.

Χωρίς δίκτυα επικοινωνίας στη Λωρίδα της Γάζας

Όλα τα δίκτυα επικοινωνίας στη Λωρίδα της Γάζας
φαίνεται πως έχουν διακοπεί επειδή έχουν εξαντληθεί όλες οι πηγές ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας - όπως ανακοινώθηκε από τις δύο κύριες παλαιστινιακές εταιρείες επικοινωνίας, τις Flatel και Jewe.

Σφοδρές μάχες με Λίβανο 

Όλο το πρωί της Πέμπτης 16/11, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραύλους και επιδρομές πυροβολικού στα περίχωρα των λιβανικών συνοριακών χωριών Naqoura, Blida, Alma Al-Shaab και Labouneh, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.
Οι λιβανικές αρχές αναφέρουν ότι η περιοχή του Labouneh είναι «σχεδόν νεκρή» λόγω της χρήσης «εμπρηστικών βομβών» από το Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στην πόλη Shtula του βόρειου Ισραήλ, αφού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι εντόπισαν «έναν αριθμό πυραύλων» που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.
Το IDF είπε ότι οι πύραυλοι έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή.
Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε επίσης ότι επιτίθεται σε περιοχές πέρα ​​από τα σύνορα στον Λίβανο με πυρά πυροβολικού μετά από έναν αντιπυραυλικό που έπληξε την περιοχή Dovev στο Ισραήλ, χωρίς απώλειες.
Ο IDF σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι είχε επιτεθεί σε «τρομοκρατικούς στόχους» που ανήκαν στη Hezbollah την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων «αρκετών στρατιωτικών θέσεων». Το IDF είπε επίσης ότι «επιτέθηκε σε έναν τρομοκράτη που δρούσε σε λιβανέζικο έδαφος, κοντά στην ειρηνευτική ζώνη».
Μετά τα ισραηλινά χτυπήματα, η Hezbollah εξαπέλυσε αρκετές επιθέσεις προς την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. 
Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι η περιοχή Μίσγκαβ και οι θέσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων στη Μετούλα δέχθηκαν επίθεση, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα. 
Το IDF είπε επίσης ότι επιτέθηκε σε έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» που προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους από τον Λίβανο.

Herzog: Θα παραμείνουμε στη Γάζα

Την πρόθεση του Ισραήλ να παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα και μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις εξέφρασε ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog.
Συγκεκριμένα, ο Herzog ανέφερε σε δηλώσεις του στους Financial Times πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Γάζα μετά την εξόντωση της Hamas, κάτι που όπως είπε, σημαίνει πως το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει «ισχυρές δυνάμεις» στον θύλακα τουλάχιστον για το εγγύς μέλλον.
«Αν αποχωρήσουμε, ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο;
Δεν μπορούμε να αφήσουμε κενό.
Πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα είναι ο μηχανισμός διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας.
Υπάρχουν πολλές ιδέες» τόνισε ο Herzog, αναφέροντας πως λόγο και ρόλο θα έχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και τα γειτονικά στο Ισραήλ, αραβικά κράτη.
O Herzog υπογράμμισε πως λυπάται για τους θανάτους των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά θεωρεί προτεραιότητα του την προστασία του δικού του λαού.
Όπως είπε, ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί με ιδιαίτερη προσοχή κοντά στα κτήρια νοσοκομείων,
αναφέροντας πως το Ισραήλ προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να προστατεύσει τους αμάχους του θύλακα.

Πλήγμα στην κατοικία του επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν το κτήριο που αποτελεί κατοικία του επικεφαλής του Politburo της Hamas, Ismail Haniyeh.
Σε ανακοίνωση του IDF αναφέρεται πως το κτήριο επλήγη από αεροπορικό βομβαρδισμό.
Αν και ο Haniyeh ζει εδώ και χρόνια στο Κατάρ, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως η κατοικία του χρησιμοποιούνταν ως τρομοκρατική υποδομή και χρησιμοποιούνταν ως σημείο συνάντησης κορυφαίων στελεχών της Hamas.
Ο Haniyeh, ο οποίος ήταν το δέξι χέρι του ιδρυτή της Hamas, Sheikh Ahmed Yassin, εκλέχθηκε ηγέτης της Hamas το 2017.

Hamas: Έχουμε καταστρέψει πάνω από 200 στρατιωτικά αντικείμενα των Ισραηλινών

Τον ισχυρισμό ότι μέχρι στιγμής οι μαχητές της έχουν εξουδετερώσει πάνω  - διατυπώνει η Hamas.
«Η Hamas διατηρεί ακόμα την πρωτοβουλία και την επιλογή των ενεργειών της.
Πάνω από 200 στρατιωτικά αντικείμενα, όπως τανκ, μπουλντόζες, έχουν καταστραφεί.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται τον θάνατο 50 στρατιωτών του, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος» ανέφερε ο Walid al Kilani, εκπρόσωπος της Hamas, τονίζοντας ότι εδώ και 40 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος, το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς του στόχους.
«Ο ισραηλινός στρατός μάλλον διαπράττει μαζικές σφαγές πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων και γυναικών και καταστρέφει αστικές υποδομές» τόνισε ο Walid al Kilani.

Έρευνες στο Al Shifa

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως συνεχίζει να ερευνά το νοσοκομείο Al Shifa, το οποίο έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο του, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του κτιριακού συμπλέγματος.
«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, προκειμένου να συγκεντρώσουμε περαιτέρω πληροφορίες, να ανακαλύψουμε πρόσθετα στοιχεία και να αποκαλύψουμε τις τρομοκρατικές δραστηριότητες εντός του νοσοκομείου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari.
Ωστόσο, οι περισσότερες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πλέον αποχωρήσει από το εσωτερικό του νοσοκομείου.
Μέχρι στιγμής οι Ισραηλινοί δεν έχουν εντοπίσει εισόδους σε σήραγγες και υπόγεια τούνελ, με τα ευρήματα του να περιορίζονται σε όπλα, εκρηκτικά και ρούχα. Διαψεύδει η Hamas

Από την πλευρά της η Hamas εξακολουθεί να κατηγορεί τους Ισραηλινούς ότι ψεύδονται σχετικά με τη στρατιωτική της παρουσία στο νοσοκομείο.
«Οι δυνάμεις κατοχής εξακολουθούν να ψεύδονται... καθώς έφεραν μερικά όπλα, ρούχα και εργαλεία και τα τοποθέτησαν στο νοσοκομείο με σκανδαλώδη τρόπο.
Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μια επιτροπή από τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό για να επαληθεύσει τα ψέματα της κατοχής» ανέφερε ο Ezzat El Rashq, κορυφαίο στέλεχος της Hamas. Έγκριση Biden – Μόνη λύση τα δύο κράτη

Αναφερόμενος στην επιχείρηση των Ισραηλινών στο Al Shifa, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αφού κατηγόρησε την Hamas ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, έχοντας την στρατιωτική της έδρα κάτω από το νοσοκομείο, υποστήριξε πως ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε αυτό με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών.
Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από το Ισραήλ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε αυτήν την επιχείρηση του.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στη Γάζα ο Biden επανέλαβε πως έχει καταστήσει σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και ότι η κατοχή της Γάζας θα ήταν «ένα μεγάλο λάθος».
6666555.jpg

ΟΗΕ: Σταματήστε τώρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Hamas στη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών» ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από την Hamas.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η M. Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα.
Τα υπόλοιπα 12 μέλη υπερψήφισαν.
Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν διατυπώνεται καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Hamas στις 7/10, αίτημα που είχαν θέσει ΗΠΑ και Βρετανία.
Υπογραμμίζεται η ανάγκη συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο – ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία αμάχων – και καλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές να μην στερήσουν από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στοιχειώδεις υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη.

Στους 50 οι νεκροί Ισραηλινοί

Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από τις χερσαίες επιχειρήσειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στις συγκρούσεις με την Hamas.

Στον... αέρα η συμφωνία για τους ομήρους

Στον αέρα είναι η... συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων από την Hamas με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το πιο κομβικό σημείο τριβής ήταν η απαίτηση της Hamas για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε το πολύ σε τρεις ημέρες.
Μια άλλη διαφωνία αφορούσε την απαίτηση της Hamas να σταματήσει το Ισραήλ να πετάει drones πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των ημερών κατάπαυσης του πυρός, εν μέσω των προσπαθειών του IDF για εντοπισμό των ομήρων.
Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα για το οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ήταν το αίτημα της Hamas να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του νότου της Λωρίδας της Γάζας και του βορρά, τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως το Ισραήλ αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτά τα αιτήματα και η Hamas αρνήθηκε να συμβιβαστεί.
1-weapons-678x455.jpg
Μήνυμα Netanyahu: Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Hamas

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  Netanyahu επανέλαβε τον στόχο του να εξαλείψει τη Hamas κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βάση εκπαίδευσης του στρατού Ζικίμ κοντά στη Γάζα.
«Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που να μην φτάσουμε, δεν υπάρχει κρησφύγετο, καταφύγιο ή καταφύγιο για τους δολοφόνους της Hamas.
Θα φτάσουμε, θα εξαλείψουμε τη Hamas και θα επιστρέψουμε τους ομήρους.
Αυτοί οι δύο στόχοι είναι ιεροί…
Χθες, μίλησα ξανά με τον Πρόεδρο Biden.
Θα είμαστε αμείλικτοι.
Θα εξαλείψουμε τη Hamas, θα πετύχουμε τη νίκη και θα επιστρέψουμε τους ομήρους» υποστήριξε ο Netanyahu.
107315082-1697025043923-gettyimages-1718540530-AFP_33XW9FD.jpeg
Θα ξεσπάσουν ασθένειες στη Γάζα

Στις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Turk, ο οποίος υποστήριξε πως τα κρούσματα ασθενειών και πείνας είναι αναπόφευκτα.
«Μαζικά ξεσπάσματα μολυσματικών ασθενειών και πείνας φαίνονται αναπόφευκτα» ανέφερε ο Turk κατά την τοποθέτηση του σε άτυπη ενημέρωση των κρατών στον ΟΗΕ στη Γενεύη μετά από επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης