Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ο Sanchez υπερασπίζεται τον καταλανικό νόμο περί αμνηστίας

Ισπανία: Ο Sanchez υπερασπίζεται τον καταλανικό νόμο περί αμνηστίας
H επιείκεια είναι απαραίτητη για την προώθηση του "διαλόγου, της κατανόησης και της συγχώρεσης", τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Toν αμφιλεγόμενο καταλανικό νόμο περί αμνηστίας που πρόκειται να χαρίσει στο σοσιαλιστικό κόμμα του μια δεύτερη θητεία, υπεραμύνθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, λέγοντας ότι η πράξη επιείκειας προς εκατοντάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στην προσπάθεια για περιφερειακή ανεξαρτησία είναι απαραίτητη για την προώθηση του "διαλόγου, της κατανόησης και της συγχώρεσης".
Αν και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Sánchez ηττήθηκε οριακά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) στις άγονες πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, κατάφερε να πετύχει εκεί που το PP και οι σύμμαχοί του στο ακροδεξιό κόμμα Vox απέτυχαν, συγκεντρώνοντας αρκετή κοινοβουλευτική υποστήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αυτή η υποστήριξη, ωστόσο, είχε ένα τίμημα.
Τα δύο κύρια καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας - η ρεαλιστική Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) και το σκληροπυρηνικό Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) - έθεσαν ως όρο για την υποστήριξή τους τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους συμμετείχαν στην αποτυχημένη και μονομερή προσπάθεια για ανεξαρτησία πριν από έξι χρόνια.
Σύμφωνα με τον Guardian, o Sánchez και οι εταίροι του στην αριστερή συμμαχία Sumar συμφώνησαν στην αμνηστία προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ψήφους-κλειδιά του ERC και των Junts, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του PP και του Vox, που κατηγόρησαν τον Sánchez για υποχωρήσεις στους αυτονομιστές, υποκρισία και ότι έβαλε την αυτοσυντήρηση πάνω από το εθνικό συμφέρον.
Το PP κάλεσε την ΕΕ να σταθμίσει την πρόταση νόμου, ενώ το Vox πρότεινε ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός διαπράττει "πραξικόπημα με κεφαλαία γράμματα".

Αλλαγή σελίδας

Μιλώντας στο Κογκρέσο την Τετάρτη, καθώς οι βουλευτές διεξήγαγαν συζήτηση για την ανάληψη των καθηκόντων του, την οποία θα ακολουθήσει ψηφοφορία την Πέμπτη, την οποία έχει ήδη τα ποσοστά για να κερδίσει, ο Sanchez δήλωσε ότι η αμνηστία θα βοηθήσει τη χώρα να γυρίσει σελίδα στο παρελθόν.
"Στο όνομα της Ισπανίας και των συμφερόντων της και για την υπεράσπιση της συνύπαρξης μεταξύ των Ισπανών, θα χορηγήσουμε αμνηστία σε εκείνους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν νομικές αγωγές για τη διαδικασία [της ανεξαρτησίας της Καταλονίας]", είπε.
"Αυτή η αμνηστία θα ωφελήσει πολλούς ανθρώπους, πολιτικούς ηγέτες των οποίων τις ιδέες δεν συμμερίζομαι και των οποίων τις ενέργειες απορρίπτω, αλλά και εκατοντάδες πολίτες που παρασύρθηκαν στη διαδικασία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης