Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ για την εισβολή στο νοσοκομείο Al Shifa - «Έγκλημα πολέμου»

Διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ για την εισβολή στο νοσοκομείο Al Shifa - «Έγκλημα πολέμου»
Tο Ισραήλ δέχεται πιέσεις διεθνώς να προσκομίσει πειστικές αποδείξεις ότι το υπόγειο του νοσοκομείου χρησιμοποιούνταν ως αρχηγείο της Hamas
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ αντιμετώπισε ένα πρωτοφανές κύμα διεθνούς καταδίκης μετά την είσοδο των στρατευμάτων του στο νοσοκομειακό συγκρότημα Al Shifa στη Γάζα, ενώ ο ΟΗΕ και οι οργανισμοί βοήθειας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της επιδρομής στο προσωπικό και τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κλίμακα και η σφοδρότητα της παγκόσμιας καταδίκης από αραβικές και δυτικές κυβερνήσεις δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με το για πόσο ακόμη το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει την επίθεσή του μπροστά στη φθίνουσα διεθνή υποστήριξη.
Οι ΗΠΑ αποστασιοποιήθηκαν επίσης από τη στρατιωτική κατάληψη του νοσοκομείου, λέγοντας ότι δεν είχαν εγκρίνει την ισραηλινή απόφαση για επιδρομή στο νοσοκομείο.
Ο ΟΗΕ έκανε λόγο για μακελειό στη Γάζα και καθώς η πίεση αυξανόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Ισραήλ υποχώρησε ανακοινώνοντας ότι θα επιτρέψει απεριόριστο αριθμό αυτοκινητοπομπών βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα.
Οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας περιορίστηκαν σε μόλις 30 φορτηγά την ημέρα, ενώ ο ΟΗΕ δήλωσε ότι χρειαζόταν εκατοντάδες.

Αίρουν την απειλή για βέτο οι ΗΠΑ

Η αίσθηση της κρίσης που προκάλεσε η κατάληψη του νοσοκομείου οδήγησε επίσης σε μια σημαντική αποκάλυψη στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τις ΗΠΑ να αίρουν την απειλή τους να ασκήσουν βέτο σε ένα νέο ψήφισμα που ετοίμασε η Μάλτα και το οποίο ζητούσε εκτεταμένες και επείγουσες ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους για επαρκή αριθμό ημερών, ώστε να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα.
Απέναντι σε αυτό που ένας Παλαιστίνιος διπλωμάτης περιέγραψε ως 1 εκατομμύριο πολίτες δημοσιογράφους στη Γάζα, το Ισραήλ δέχεται πιέσεις διεθνώς να προσκομίσει πειστικές αποδείξεις ότι το υπόγειο του νοσοκομείου χρησιμοποιούνταν ως αρχηγείο της Hamas, όπως έχει ισχυριστεί.

Διεθνή έρευνα ζητά το Κατάρ

Την ίδια ώρα, το Κατάρ ζήτησε τη διεξαγωγή «διεθνούς έρευνας» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα πολέμου» την έφοδο στο νοσοκομείο Al Shifa.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του εμιράτου «καταδικάζει σθεναρά» την επέμβαση στο νοσοκομείο, την οποία θεωρεί «έγκλημα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».
Ζητά επίσης να διεξαχθεί κατεπείγουσα διεθνής έρευνα, με την αποστολή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα αναλάβουν να ερευνήσουν «τη στοχοποίηση νοσοκομείων από τον ισραηλινό στρατό κατοχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης