Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το γερμανικό σχέδιο για τη Γάζα, ο ρόλος του ΟΗΕ και η οργή των Παλαιστινίων

Το γερμανικό σχέδιο για τη Γάζα, ο ρόλος του ΟΗΕ και η οργή των Παλαιστινίων
Η γερμανική πρόταση έχει εξοργίσει τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις της ΕΕ
Η Γερμανία υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο στη Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Politico.
Ωστόσο, τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ έχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της ιδέας, με ένα υψηλόβαθμο παλαιστίνιο στην Ευρώπη να την αποκαλεί «απαράδεκτη».
Το Ισραήλ έχει χτυπήσει την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας ως αντίδραση στην επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η μαχητική ομάδα σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς. Σύμφωνα με στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα επιτραπεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και πώς θα σταματήσουν οι μάχες.
Πληθαίνουν όμως και οι συζητήσεις για τα σενάρια για μετά τον πόλεμο.

Η επόμενη μέρα στη Γάζα και τα αντιπαραθετικά σχέδια ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε προεξοφλήσει τον περασμένο μήνα ότι μια «αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα πρέπει τελικά να κυβερνήσει τη Γάζα, αν και δεν παρείχε κάτι ολοκληρωμένο για το πώς να γίνει «αποτελεσματική» ή να ξεπεραστεί η ισραηλινή διαφωνία.
Άλλωστε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu επαναλάμβανε με εμμονικό τρόπο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη ασφάλειας» για τη Γάζα «για αόριστο χρονικό διάστημα».
Φυσικά αυτό το σενάριο είναι απαγορευτικό για την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διόλου τυχαία ι κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, επεσήμανε χθες (14/11) ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει στη Γάζα μετά τον πόλεμο, όταν παρουσίασε το όραμά του για το τι θα συμβεί μετά τη σύγκρουση πριν από ένα ταξίδι στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.
Είπε επίσης, «πιστεύουμε ότι μια παλαιστινιακή αρχή πρέπει να επιστρέψει στη Γάζα», τονίζοντας ότι εννοούσε «μία παλαιστινιακή αρχή, όχι την Παλαιστινιακή αρχή».
Ο Blinken έχει επίσης επαναλάβει την εκπεφρασμένη αμερικανική θέση ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ξανακαταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου του με τη Hamas.

Η γερμανική πρόταση και ο ρόλος του ΟΗΕ

Η γερμανική πρόταση έμπνευσης Baerbock — ένα δισέλιδο, μη επίσημο έγγραφο (ή μη χαρτί στην ΕΕ) — χρονολογείται από 21 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής του επιχείρησης κατά της Γάζας στα τέλη Οκτωβρίου.
Το Βερολίνο, ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός της ΕΕ, γράφει ότι «ο στόχος του Ισραήλ είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε: ποτέ ξανά η Hamas δεν πρέπει να είναι σε θέση να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες του».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζει πως «είναι σαφές ότι αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν μόνο με στρατιωτικά μέσα… Η ριζοσπαστική ιδεολογία και η ατζέντα της δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με στρατιωτικά μέσα».
Μάλιστα η γερμανική διπλωματία έδωσε στη δημοσιότητα πέντε διαφορετικά σενάρια-προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ και την ανάληψη του ελέγχου είτε από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) είτε από την Αίγυπτο.
Ωστόσο, το πλέον κυρίαρχο σενάριο αφορά στην πλήρη παράδοση της Γάζας σε διεθνή συνασπισμό υπό την σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Βερολίνου, το σενάριο σημαίνει μια «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων)» με «μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση» προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, «ιδανικά» μέσω εκλογών «και σε συνδυασμό με μια διεθνή συνασπισμός που παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».
Το έγγραφο περιέγραψε αυτό το σενάριο ως ένα σχέδιο που «θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική προοπτική, καθώς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Αίγυπτος είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν και η επιστροφή στο status quo ante ή μια ισραηλινή εκ νέου κατοχή δεν είναι πολιτικά επιθυμητή».
Ωστόσο, το Βερολίνο προειδοποίησε επίσης ότι «αυτό το σενάριο θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις πολιτικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης, καθώς και έναν διεθνή συνασπισμό για να εμπλακεί σε θέματα ασφάλειας παράλληλα με τον ΟΗΕ».

Οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν με οργή την πρόταση Baerbock

Ως προς τους άμεσα εμπλεκόμενους, η γερμανική πρόταση έχει εξοργίσει τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, οι οποίοι είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις της ΕΕ που αποφεύγουν να προτείνουν μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Αυτό το συναίσθημα εκτείνεται σε μουσουλμανικές χώρες.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) — ο οποίος έχει 57 μουσουλμανικές χώρες ως μέλη — πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες το πρωί της Δευτέρας, την ίδια ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για να υποστηρίξουν ότι δεν θέλουν να μιλήσουν για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας εφόσον δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια έκκληση για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις», αλλά δεν υπάρχει ομοφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία προωθείται από την Ισπανία, αλλά έχει αντικρούει στη Γερμανία και την Αυστρία για διάφορους λόγιους, συμπεριλαμβανομένου ότι θα μπορούσε να βάλει το Ισραήλ και τη Hamas στο ίδιο επίπεδο, καθώς η πρώτη είναι μια χώρα και η δεύτερη χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Ένωση
Για τον Abdalrahim Alfarra, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στην ΕΕ, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ο έλεγχος της Γάζας από τον ΟΗΕ θα ήταν «απαράδεκτος».
Μάλιστα, δήλωσε στο Politico ότι ο ρόλος του ΟΗΕ στην παροχή διεθνούς προστασίας στα σύνορα -όπως οι κυανόκρανοι στο νότο του Λιβάνου- για την προστασία των συνόρων μεταξύ δύο μελλοντικών χωρών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, είναι «αυτό που χρειαζόμαστε».
Το πρόβλημα με το γερμανικό έγγραφο είναι ότι δεν μιλάει για την προστασία του ΟΗΕ στα σύνορα, αλλά για τον «έλεγχο της Γάζας» του ΟΗΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Ο Alfarra είπε ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με το έγγραφο ενώ ανέφερε ότι δεν ανέφερε καμία μορφή κατάπαυσης του πυρός πριν ασχοληθεί με το μέλλον της περιοχής.
«Δεν μίλησαν για το πώς θα προστατεύσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες τώρα. Αμέσως: το μέλλον της Γάζας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Παλαιστίνιου διπλωμάτη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης