Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στον αέρα» η συμφωνία Ισραήλ - Hamas για απελευθέρωση 50 ομήρων - Φεύγει ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Al Shifa

«Στον αέρα» η συμφωνία Ισραήλ - Hamas για απελευθέρωση 50 ομήρων - Φεύγει ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Al Shifa
O Ισραηλινός πρωθυπουργός  Netanyahu επανέλαβε τον στόχο του να εξαλείψει τη Hamas
(upd) Αραβικές πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων από το Ισραήλ δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης (15/11) ότι οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ έχουν φτάσει σε κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ισραηλινή αντιπολιτευτική εφημερίδα, το πιο κομβικό σημείο τριβής ήταν η απαίτηση της Hamas για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, ενώ το Ισραήλ συμφώνησε το πολύ σε τρεις ημέρες.
Μια άλλη διαφωνία αφορούσε την απαίτηση της Hamas να σταματήσει το Ισραήλ να πετάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των ημερών κατάπαυσης του πυρός, εν μέσω των προσπαθειών του IDF για εντοπισμό των ομήρων.
Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα για το οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ήταν το αίτημα της Hamas να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ του νότου της Λωρίδας της Γάζας και του βορρά, τονίζει το δημοσίευμα.
Το Ισραήλ αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτά τα αιτήματα και η Hamas αρνήθηκε να συμβιβαστεί, λένε οι Ισραηλινοί.
Νωρίτερα, το Reuters έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμφωνία για απελευθέρωση 50 από τους 239 απαχθέντες στο Ισραήλ.
Η συμφωνία Ισραήλ – Hamas φαίνετια να βρίσκεται προς των πυλών μετά από τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και επίβλεψη Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Hamas έχει συμφωνήσει σε ανταλλαγή με γυναικόπαιδα που κρατούνται στις σιραηλινές φυλακές, αναφέρεται επίσης.
Πάντως η Hamas έθετε πενθήμερη κατάπαυση του πυρός ως όρο ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Οργή για το νοσοκομείο Al Shifa, αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός

Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης αποσύρθηκαν απόψε από το νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας και αναδιατάχθηκαν γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση της Hamas, ανέφερε ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.
Ο δημοσιογράφος είπε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες αμάχους και έγδυσαν ορισμένους από αυτούς, αφήνοντάς τους μόνο με τα εσώρουχα. Όλοι τους στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αποχωρώντας από το νοσοκομείο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες άφησαν πίσω τους φάρμακα, τρόφιμα για τα μωρά και μπουκάλια με νερό, σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή.
Το μεσημέρι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας είπε αυτή η επιχείρηση είχε ως στόχο μια συγκεκριμένη ζώνη του νοσοκομείου .
«Όλες οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών επικεντρώνονται γύρω από το νοσοκομείο  Al Shifa» μετέδιδαν νωρίτερα παλαιστινιακά ΜΜΕ. Εκεί που θεωρούν ότι βρίσκεται το στρατηγείο της Hamas. Μία διπλή επιχείρηση. Από τη μία πλευρά προσπαθεί να έχει έναν ανθρωπιστικό χαρακτήρα με την αποστολή λίγων καυσίμων, με την αποστολή των θερμοκοιτίδων, με την αποστολή βρεφικού γάλακτος και τροφίμων για τους ασθενείς, αλλά και με την προσπάθεια για μία έξοδο διαφυγής των αμάχων οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί.

Βομβαρδίστηκαν ακόμη και αίθουσες χειρουργείων

Πάντως οργή προκαλούν οι πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας της Hamas, ότι βομβαρδίστηκαν ακόμη και αίθουσες χειρουργείων. 
Γίνεται λόγος για περίπου 3.000 αμάχους, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο» Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν με ασφάλεια χωρίς διασταυρούμενα πυρά. Το πώς θα γίνει αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό».
Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο του το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας πως προηγήθηκαν μάχες με μαχητές της Hamas ενώ έλεγξαν εξονυχιστικά κάθε δωμάτιο και κάθε όροφο του νοσοκομείου, ανακρίνοντας τους πάντες, τόσο το προσωπικό όσο και τους ασθενείς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν βρέθηκε ούτε κάποιο ίχνος των ομήρων της Hamas.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, οι Αρχές της Γάζας υποστήριξαν πως ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από το νοσοκομείο του Al Shifa χωρίς να έχει καταφέρει να αποδείξει τους ψευδείς ισχυρισμούς του για την Hamas.
6666555.jpg
Η στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στο X, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε: «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Ανησυχούμε για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών. Η προστασία τους είναι πρωταρχικής σημασίας».
Al-Shifa-Hospital-4.jpg

Μήνυμα Netanyahu: Δεν υπάρχει καταφύγιο για τους δολοφόνους της Hamas

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  Netanyahu επανέλαβε τον στόχο του να εξαλείψει τη Hamas κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βάση εκπαίδευσης του στρατού Ζικίμ κοντά στη Γάζα.
«Δεν υπάρχει μέρος στη Γάζα που να μην φτάσουμε, δεν υπάρχει κρησφύγετο, καταφύγιο ή καταφύγιο για τους δολοφόνους της Χαμάς», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X.
«Θα φτάσουμε, θα εξαλείψουμε τη Hamas και θα επιστρέψουμε τους ομήρους. Αυτοί οι δύο στόχοι είναι ιεροί… Χθες, μίλησα ξανά με τον Πρόεδρο Biden. Θα είμαστε αμείλικτοι. Θα εξαλείψουμε τη Hamas, θα πετύχουμε τη νίκη και θα επιστρέψουμε τους ομήρους», πρόσθεσε.
idf-tunnel-hamas-lorida-tis-gazas.jpg


Benny Gantz (Ισραήλ): Θα σκοτώσουμε τους ηγέτες της Hamas όπου και αν βρίσκονται

Πάντως, οι Ισραηλινοί επιμένουν στην σκληρή ρητορική τους.
«Θα σκοτώσουμε τους ηγέτες της Hamas όπου και αν βρίσκονται»
 υποστήριξε ο Benny Gantz, ο οποίος έσπευσε να στείλει σαφή προειδοποίηση στη Hezbollah, αναφέροντας πως «αυτά που κάνουμε στο νότο, μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα στο βορρά».
«Δεν υπάρχουν ιερές πόλεις, δεν υπάρχουν ιερά σπίτια.
Θα πάμε όπου χρειαστεί προκειμένου να εξουδετερώσουμε αυτούς τους δολοφόνους παιδιών, είτε είναι πάνω είτε είναι κάτω από το έδαφος.
Στη Γάζα ή σε όλο τον κόσμο.
Θα φτάσουμε στους επικεφαλής τους, όπως φτάσαμε και στα κυβερνητικά τους κέντρα» είπε ο Gantz, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Netanyahu.
Όσον αφορά τη σημερινή εισβολή στο νοσοκομείο της Al Shifa, ο Gantz υποστήριξε ότι «οι στρατιώτες του IDF συνεχίζουν να επιχειρούν βαθιά μέσα στην πόλη της Γάζας εναντίον εκείνων που έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης, από τα οποία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου».

107315082-1697025043923-gettyimages-1718540530-AFP_33XW9FD.jpeg

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Δεν θα σταματήσουμε...

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα εάν δεν επιτύχει τους δύο στόχους του που είναι η εξάλειψη της Hamas και η επιστροφή των ομήρων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Brett McGurk, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση έγινε εν μέσω της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Al Shifa.
1-weapons-678x455.jpg

Η εισβολή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι δυνάμεις του εισέβαλαν στο νοσοκομείο για να διεξάγουν μια «στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας».
Μαρτυρίες έκαναν λόγο για έρευνες στα υπόγεια του νοσοκομείου, για μεγάλες εκρήξεις και για ανταλλαγή πυρών.

Μάχες με Hamas

Ο IDF υποστηρίζει πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες πριν μπουν στο νοσοκομείο, αντιμετώπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρήνες τρομοκρατών, τους οποίους εξουδετέρωσαν.
Όπως λένε, τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Hamas σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών έξω από το νοσοκομείο, ενώ αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία επαφή των Ισραηλινών στρατιωτών με τους ασθενείς και το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό.

Οργή

Σε δηλώσεις του ο Mohammed Zaqout, διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα υποστήριξε μιλώντας στο Associated Press πως ισραηλινά τανκ εισέβαλαν στον χώρο του νοσοκομείου και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία με αποτέλεσμα οι ασθενείς, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, να τρομοκρατηθούν.
«Όλοι ουρλιάζουν.
Είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους ασθενείς, απλά προσευχόμαστε» τόνισε ο Zaqout, τη στιγμή που ο Mai Alkaila, υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, έκανε λόγο για ένα ακόμα έγκλημα των Ισραηλινών κατά της ανθρωπότητας.

Προσπάθησαν να σκοτώσουν ότι κινούνταν

Μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο ανέφεραν στο Al Jazeera πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να σκοτώσουν οτιδήποτε κινούνταν.
«Κανείς δεν έκανε τίποτα.
Δεν έχουμε καμία μορφή αντίστασης μέσα στο νοσοκομείο.
Κάποια αμερικανικά δημοσιεύματα λένε για δίκτυο τούνελ μέσα στο νοσοκομείο.
Είναι όλα ψέματα» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Στοχευμένη επιχείρηση χωρίς στόχο

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στις ομάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονταν μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι», που «χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».
Μάλιστα, επισημαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική χρήση του νοσοκομείου από την Hamas και είχε δώσει αρκετό χρόνο για να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, ενώ αναφέρεται πως ζητήθηκε από όλους τους μαχητές της Hamas που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο να παραδοθούν.
Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι

Στο νοσοκομείο βρίσκονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, ανάμεσα τους ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές αλλά και πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο μετά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.
Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος.
Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 600 με 650 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 100 σε κρίσιμη κατάσταση, για 200 έως 500 εργαζόμενους και για περίπου 1.500 πολίτες, αν και ο Marwan Abu Sada, ο επικεφαλής των χειρουργείων του νοσοκομείου είχε αναφέρει πως εκτιμάται πως στο νοσοκομείο βρίσκονται 15.000 άνθρωποι.
Από την πλευρά τους οι αρχές της Γάζας υποστηρίζουν πως εντός του νοσοκομείου είναι περίπου 9.000 άτομα.

Σημειώνεται πως το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ χθες Τρίτη 14/11 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο οι σωροί 179 ανθρώπων.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, αναφέρεται πως έχασαν τη ζωή τους 32 ασθενείς, ανάμεσα τους και τρία πρόωρα νεογέννητα, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε άλλα καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Αλλάζει γνώμη ο αμερικανικός λαός για τη στήριξη σε Ισραήλ 

Αλλάζει στάση με ταχείς ρυθμούς η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, ενώ όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της εκεχειρίας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη (14/11), το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ», όταν ρωτήθηκαν αν η χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύγκρουση. Σε δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου το 41% είχε δώσει την ίδια απάντηση.

Αμετάβλητα τα ποσοστά όσων θέλουν στήριξη της Παλαιστίνης

Εξάλλου αυξήθηκε στο 39% από 27% πριν έναν μήνα το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ένας ουδέτερος μεσολαβητής». Το 4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και το 15% ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν καθόλου. Και τα δύο αυτά ποσοστά δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Το Ισραήλ βασίζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχό της για την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια και διεθνή διπλωματική στήριξη. Η μείωση της στήριξης της αμερικανικής κοινής γνώμης προς το Ισραήλ ενδέχεται να αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για τη χώρα.Η αλλαγή της στάσης της αμερικανικής κοινής γνώμης παρατηρείται τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, και κυρίως μεταξύ των πιο μεγάλων σε ηλικία ερωτηθέντων. Σημειώνεται εξάλλου έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους.

Μαινόμενος Erdogan: Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ, πλησιάζει το τέλος του

Κράτος – τρομοκράτη αποκάλεσε το Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan
 με αφορμή τη σημερινή εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Al Shifa.
«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος – τρομοκράτης.
Εφαρμόζει στρατηγική καταστροφής όλης της Γάζας μαζί με τους κατοίκους της» είπε ο Erdogan, o οποίος υποστήριξε πως το Ισραήλ θα απογοητευτεί όσον αφορά τα αποτελέσματα της επιχείρησης του στη Γάζα.
«Να μην ανησυχούν, το τέλος θα είναι επίσης μια απογοήτευση» είπε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο οποίος απευθύνθηκε και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
«Από εδώ απευθύνομαι στον Netanyahu:
Έχεις ατομική βόμβα ή όχι;
Αποκάλυψε το αν τολμάς, αλλά αυτός δεν μπορεί.
Έι, Ισραήλ, έχεις ατομική βόμβα και απειλείς με αυτήν.
Ο θάνατος σου πλησιάζει.
Δεν έχει σημασία πόσα πυρηνικά όπλα έχει, το τέλος σου είναι κοντά» υποστήριξε ο Erdogan.

ΗΠΑ: Δεν υποστηρίζουμε το χτύπημα στο νοσοκομείο


Πάντως, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν «το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».
«Όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
8_42.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης