Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιγμα Biden σε Xi (Κίνα) και αγωνία για Ουκρανία, Ισραήλ: Περιορίστε Ρωσία, Ιράν, είναι προς το συμφέρον σας

Άνοιγμα Biden σε Xi (Κίνα) και αγωνία για Ουκρανία, Ισραήλ: Περιορίστε Ρωσία, Ιράν, είναι προς το συμφέρον σας
Οι προσδοκίες από τη συνάντηση των δύο προέδρων είναι χαμηλές καθώς εκτιμάται ότι οι διαφορές ΗΠΑ - Κίνας θα παραμείνουν
Αν και η βασική εκτίμηση είναι ότι κατά τη σημερινή κρίσιμη συνάντηση τους στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της APEC (Οικονομικού Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού), οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας, Xi Jinping δεν θα καταφέρουν να σημειώσουν κάποια σημαντική πρόοδο και οι τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις θα παραμείνουν, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τοποθετήσεις των δύο προέδρων για τα δύο κύρια, «φλέγοντα» μέτωπα του πλανήτη: τους πολέμους σε Ισραήλ και Ουκρανία.

Χαμηλές προσδοκίες

Οι αξιωματούχοι τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα έχουν βάλει χαμηλά τον πήχη όσον αφορά τις συνομιλίες των δύο προέδρων – η πρώτη εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο – σχετικά με τα όλα τα ακανθώδη θέματα, όπως π.χ. τα διμερή ζητήματα, την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή αλλά και τους πολέμους σε Ουκρανία και Ισραήλ.
Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ο Xi Jinping επισκέπτεται για πρώτη φορά από το 2017 τις ΗΠΑ, είναι από μόνο του ένα γεγονός κορυφαίας γεωπολιτικής σημασίας, τη στιγμή που και ο Biden ποντάρει στην άμεση διπλωματία με τον Xi, καθώς ευελπιστεί ότι η προσωπική σχέση που έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια με τον Κινέζο πρόεδρο θα μπορούσε να διασώσει τις διμερείς σχέσεις που όχι μόνο επιδεινώνονται, αλλά τείνουν να γίνουν εχθρικές.
Η συνάντηση θα γίνει σε ένα τεράστιο κτήμα έξω από το Σαν Φρανσίσκο και σε μεγάλη απόσταση από τον χώρο της Συνόδου Κορυφής της APEC, όπου οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να έχουν μεγάλης διάρκειας συζητήσεις..

Οι πόλεμοι σε Ισραήλ, Ρωσία

Κατά τις πολύωρες συνομιλίες που θα έχουν οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας, Biden και Xi αναμένεται να ασχοληθούν εκτενώς με τους πολέμους που μαίνονται σε Ισραήλ και Ουκρανία και που διατηρούν την παγκόσμια αναταραχή και αστάθεια.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Biden και η αμερικανική διπλωματία θα επιχειρήσουν να πείσουν τον Xi Jinping και την κινέζικη αντιπροσωπεία πως είναι προς το συμφέρον της Κίνας να ασκήσει όλη την πίεση της προκειμένου να περιορίσει τόσο τη Ρωσία στον πόλεμο της με την Ουκρανία όσο και το Ιράν, ώστε να μην εμπλακεί στα όσα συμβαίνουν στη Γάζα προκειμένου να μην υπάρξει μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Ειδικά στο θέμα του πολέμου στο Ισραήλ, ο Biden φέρεται πως θα επιχειρήσει να πείσει τον Xi Jinping να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία του με το Ιράν έτσι ώστε να η Τεχεράνη όχι μόνο να σταματήσει να «ρίχνει λάδι στην φωτιά» αλλά και να μην έχει εμπλοκή στην εξάπλωση της βίας στη Μέση Ανατολή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να απαντήσουν άμεσα.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικάνοι γνωρίζουν πολύ καλά πως η Κίνα έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Ρωσία με τους προέδρους Xi και Putin να δηλώνουν ότι η σχέση τους «δεν έχει όρια».

Άνοιγμα Biden

Με τους δύο αυτούς πολέμους σε πλήρη εξέλιξη, ο Biden, η προεδρία του οποίου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκβαση τους, θα επιχειρήσει να κάνει ένα «άνοιγμα» προς τον Xi Jinping με απώτερο στόχο να βελτιώσει τους δεσμούς με το Πεκίνο και να αποτρέψει την έκρηξη μιας ακόμα κρίσης.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, Αμερικάνοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αυξήσουν τις προσδοκίες από τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας των δύο χωρών καθώς και για τη συμφωνία τους στον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών.
Άλλωστε το είπε ο ίδιος ο Biden, ότι δηλαδή στόχος του στη συνάντηση με τον Xi Jinping είναι η ομαλοποίηση των καναλιών επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών και η «επιστροφή σε μια κανονική πορεία», «έτσι ώστε όταν υπάρχει μια κρίση, να μπορούμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο και να είμαστε σε θέση να βεβαιωθούμε πως οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να έχουν επαφή μεταξύ τους».
«Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα.
Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη σχέση μας προς το καλύτερο» υπογράμμισε ο Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης