Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στη Γάζα για την εισβολή στο Al Shifa - Η Hamas απελευθερώνει 50 ομήρους για 3ημερη εκεχειρία - Το εξετάζει το Ισραήλ

Πανικός στη Γάζα για την εισβολή στο Al Shifa - Η Hamas απελευθερώνει 50 ομήρους για 3ημερη εκεχειρία - Το εξετάζει το Ισραήλ
Πυρά Hamas στις ΗΠΑ - Άγνωστο πόσοι ακριβώς άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο
(upd29) Ούτε ομήρους ούτε κάποια στρατηγική υποδομή της Hamas φαίνεται πως βρήκαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Al Shifa, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό σε χιλιάδες ασθενείς, προσωπικό και άμαχους πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί μετά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Αν και οι Ισραηλινοί υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα πως κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa «χτυπά» η «καρδιά» της Hamas, εκτιμώντας ότι εκεί βρίσκεται το αρχηγείο της, σημαντικές στρατιωτικές υποδομές και ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ από το οποίο και εξαπολύουν τις επιθέσεις τους, μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει κάποια πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο του το νοσοκομείο, υποστηρίζοντας πως προηγήθηκαν μάχες με μαχητές της Hamas ενώ έλεγξαν εξονυχιστικά κάθε δωμάτιο και κάθε όροφο του νοσοκομείου, ανακρίνοντας τους πάντες, τόσο το προσωπικό όσο και τους ασθενείς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν βρέθηκε ούτε κάποιο ίχνος των ομήρων της Hamas.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, οι Αρχές της Γάζας υποστήριξαν πως ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από το νοσοκομείο του Al Shifa χωρίς να έχει καταφέρει να αποδείξει τους ψευδείς ισχυρισμούς του για την Hamas.

Συμφωνία Hamas για την απελευθέρωση 50 ομήρων για 3ημερη εκεχειρία

Και ενώ ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ερευνά τα υπόγεια του νοσοκομείου Al Shifa
, πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas έχει συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα μια 3ήμερη εκεχειρία, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων από τις ισραηλινές φυλακές και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την Γάζα.
Όπως αναφέρεται το Ισραήλ δεν έχει αποδεχθεί ακόμα τη συμφωνία, καθώς μελετά τις λεπτομέρειες.

Benny Gantz (Ισραήλ): Θα σκοτώσουμε τους ηγέτες της Hamas όπου και αν βρίσκονται

Πάντως, οι Ισραηλινοί επιμένουν στην σκληρή ρητορική τους.
«Θα σκοτώσουμε τους ηγέτες της Hamas όπου και αν βρίσκονται»
υποστήριξε ο Benny Gantz, ο οποίος έσπευσε να στείλει σαφή προειδοποίηση στη Hezbollah, αναφέροντας πως «αυτά που κάνουμε στο νότο, μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα στο βορρά».
«Δεν υπάρχουν ιερές πόλεις, δεν υπάρχουν ιερά σπίτια.
Θα πάμε όπου χρειαστεί προκειμένου να εξουδετερώσουμε αυτούς τους δολοφόνους παιδιών, είτε είναι πάνω είτε είναι κάτω από το έδαφος.
Στη Γάζα ή σε όλο τον κόσμο.
Θα φτάσουμε στους επικεφαλής τους, όπως φτάσαμε και στα κυβερνητικά τους κέντρα» είπε ο Gantz, ο οποίος μετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Netanyahu.
Όσον αφορά τη σημερινή εισβολή στο νοσοκομείο της Al Shifa, ο Gantz υποστήριξε ότι «οι στρατιώτες του IDF συνεχίζουν να επιχειρούν βαθιά μέσα στην πόλη της Γάζας εναντίον εκείνων που έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης, από τα οποία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου».

Gallant (υπ. Άμυνας Ισραήλ): Δεν θα σταματήσουμε...

Το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα εάν δεν επιτύχει τους δύο στόχους του που είναι η εξάλειψη της Hamas και η επιστροφή των ομήρων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Brett McGurk, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση έγινε εν μέσω της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Al Shifa.

Δεν βρήκαν ομήρους

Όπως μετέδωσαν οι Times of Israel και το ραδιόφωνο Galei Tzahal, ο ισραηλινός στρατός κατά την εισβολή του στο νοσοκομείο δεν βρήκε ίχνη από τους ομήρους που κρατά η Hamas.
Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, εντοπίστηκαν μόνο όπλα που φέρεται να ανήκαν σε μαχητές της Hamas.
Επίσης, δεν έχει γίνει - μέχρι στιγμής -  κάποια αναφορά στον εντοπισμό σημαντικών στρατηγικών υποδομών της Hamas. Ανακρίσεις

Επιπλέον, μεταδίδεται πως οι Ισραηλινοί συγκέντρωσαν όλους τους άντρες ηλικίας 16 έως 40 ετών που βρίσκονταν στα κτήρια του νοσοκομείου, στην αυλή προκειμένου να ελεγχθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεκάδες πολίτες κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και ότι κάποιοι από αυτούς απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Με τα όπλα στα χέρια αναφέρεται πως οι Ισραηλινοί πέρασαν από όλα τα δωμάτια του νοσοκομείου, ελέγχοντας γυναίκες και παιδιά.

Η εισβολή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι δυνάμεις του εισέβαλαν στο νοσοκομείο για να διεξάγουν μια «στοχευμένη επιχείρηση ακριβείας».
Μαρτυρίες έκαναν λόγο για έρευνες στα υπόγεια του νοσοκομείου, για μεγάλες εκρήξεις και για ανταλλαγή πυρών.

Μάχες με Hamas

Ο IDF υποστηρίζει πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες πριν μπουν στο νοσοκομείο, αντιμετώπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και πυρήνες τρομοκρατών, τους οποίους εξουδετέρωσαν.
Όπως λένε, τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Hamas σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών έξω από το νοσοκομείο, ενώ αναφέρουν πως δεν υπήρξε καμία επαφή των Ισραηλινών στρατιωτών με τους ασθενείς και το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό.

Οργή

Σε δηλώσεις του ο Mohammed Zaqout, διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα υποστήριξε μιλώντας στο Associated Press πως ισραηλινά τανκ εισέβαλαν στον χώρο του νοσοκομείου και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και στα χειρουργεία με αποτέλεσμα οι ασθενείς, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, να τρομοκρατηθούν.
«Όλοι ουρλιάζουν.
Είναι μια πολύ τρομακτική κατάσταση.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τους ασθενείς, απλά προσευχόμαστε» τόνισε ο Zaqout, τη στιγμή που ο Mai Alkaila, υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη, έκανε λόγο για ένα ακόμα έγκλημα των Ισραηλινών κατά της ανθρωπότητας.

Προσπάθησαν να σκοτώσουν ότι κινούνταν

Μαρτυρίες ατόμων που βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο ανέφεραν στο Al Jazeera πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να σκοτώσουν οτιδήποτε κινούνταν.
«Κανείς δεν έκανε τίποτα.
Δεν έχουμε καμία μορφή αντίστασης μέσα στο νοσοκομείο.
Κάποια αμερικανικά δημοσιεύματα λένε για δίκτυο τούνελ μέσα στο νοσοκομείο.
Είναι όλα ψέματα» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Στοχευμένη επιχείρηση χωρίς στόχο

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στις ομάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση συμπεριλαμβάνονταν μέλη «του ιατρικού σώματος» και «αραβόφωνοι» στρατιωτικοί, ενώ έγινε «ειδική εκπαίδευση» προκειμένου να «προετοιμαστούν για αυτό το περίπλοκο και ευαίσθητο περιβάλλον» με «την πρόθεση να μην πάθουν κακό άμαχοι», που «χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες».
Μάλιστα, επισημαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική χρήση του νοσοκομείου από την Hamas και είχε δώσει αρκετό χρόνο για να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες, ενώ αναφέρεται πως ζητήθηκε από όλους τους μαχητές της Hamas που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο να παραδοθούν.
Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι

Στο νοσοκομείο βρίσκονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, ανάμεσα τους ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές αλλά και πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο μετά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.
Ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος.
Ο ΠΟΥ κάνει λόγο για 600 με 650 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 100 σε κρίσιμη κατάσταση, για 200 έως 500 εργαζόμενους και για περίπου 1.500 πολίτες, αν και ο Marwan Abu Sada, ο επικεφαλής των χειρουργείων του νοσοκομείου είχε αναφέρει πως εκτιμάται πως στο νοσοκομείο βρίσκονται 15.000 άνθρωποι.
Από την πλευρά τους οι αρχές της Γάζας υποστηρίζουν πως εντός του νοσοκομείου είναι περίπου 9.000 άτομα.

Σημειώνεται πως το νοσοκομείο είναι περικυκλωμένο από ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ χθες Τρίτη 14/11 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο οι σωροί 179 ανθρώπων.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, αναφέρεται πως έχασαν τη ζωή τους 32 ασθενείς, ανάμεσα τους και τρία πρόωρα νεογέννητα, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε άλλα καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ισραήλ: Είναι η καρδιά της Hamas

Οι Ισραηλινοί υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα, πως κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται η έδρα της Hamas, από την οποία αρχίζει ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ και αποθηκών με πυρομαχικά.
Όπως λένε, η Hamas χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως ανθρώπινη ασπίδα ενώ υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, εκεί έχουν εγκατασταθεί οι ανώτεροι ηγέτες της Hamas.

Διαψεύδει η Hamas, πυρά σε Ισραήλ - ΗΠΑ

Τους ισχυρισμούς αυτούς απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο η Hamas, η οποία επέρριψε την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο και στις ΗΠΑ.
«Η κατοχή και ο πρόεδρος Biden φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση στο ιατρικό συγκρότημα Al Shifa» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Hamas, η οποία προειδοποιεί για πιθανή «σφαγή» στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Hamas και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, έχουν εγκαταστήσει «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο νοσοκομείο Al Shifa.
«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας» ανακοίνωσε η Hamas.
6666555.JPG
Μαινόμενος Erdogan: Κράτος τρομοκράτης το Ισραήλ, πλησιάζει το τέλος του

Κράτος – τρομοκράτη αποκάλεσε το Ισραήλ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan
με αφορμή τη σημερινή εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Al Shifa.
«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος – τρομοκράτης.
Εφαρμόζει στρατηγική καταστροφής όλης της Γάζας μαζί με τους κατοίκους της» είπε ο Erdogan, o οποίος υποστήριξε πως το Ισραήλ θα απογοητευτεί όσον αφορά τα αποτελέσματα της επιχείρησης του στη Γάζα.
«Να μην ανησυχούν, το τέλος θα είναι επίσης μια απογοήτευση» είπε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο οποίος απευθύνθηκε και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
«Από εδώ απευθύνομαι στον Netanyahu:
Έχεις ατομική βόμβα ή όχι;
Αποκάλυψε το αν τολμάς, αλλά αυτός δεν μπορεί.
Έι, Ισραήλ, έχεις ατομική βόμβα και απειλείς με αυτήν.
Ο θάνατος σου πλησιάζει.
Δεν έχει σημασία πόσα πυρηνικά όπλα έχει, το τέλος σου είναι κοντά» υποστήριξε ο Erdogan.

ΗΠΑ: Δεν υποστηρίζουμε το χτύπημα στο νοσοκομείο


Πάντως, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν «το να χτυπηθεί νοσοκομείο από τον αέρα και δεν θέλουμε να δούμε (να διεξάγεται) μάχη μέσα σ’ ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη, θα βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».
«Όπως έχουμε πει ήδη, τα νοσοκομεία και οι ασθενείς πρέπει να προστατεύονται» ανέφερε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
8_42.jpg
7_47.jpg
Έχει σταματήσει η καταμέτρηση των θυμάτων

Είναι χαρακτηριστικό πως η καταμέτρηση των θυμάτων στη Γάζα έχει σταματήσει, καθώς εδώ και περίπου 4 ημέρες δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας και της επικοινωνίας ανάμεσα στα νοσοκομεία της Γάζας, τουλάχιστον στα βόρεια εδάφη.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11.500 νεκρούς και για πάνω από 29.000 τραυματίες, τη στιγμή που μόλις ένα νοσοκομείο παραμένει σε λειτουργία σε όλη τη βόρεια Γάζα.
Είναι ωστόσο σαφές πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στις 10/11 το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων είχε κάνει λόγο για 11.078 νεκρούς, εκ των οποίων τα 4.506 είναι παιδιά και οι 3.027 γυναίκες.
Σημειώνεται πως οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη ανέρχονται σε 182 από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.
Από τις 182 νεκρούς, τα 46 είναι παιδιά.
5_51.jpg
Πηγή του Ισραήλ στο ABC: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους - «Σημαντική εξέλιξη» σε 2 με 3 μέρες

Ισραηλινή πηγή ισχυρίστηκε στο ΑBC ότι μία «σημαντική εξέλιξη», για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή Hamas, θα μπορούσε να σημειωθεί εντός των επόμενων 48 ή 72 ωρών.
Επιπλέον, το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο την ανώτερη ανώνυμη πολιτική πηγή, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC News
Πάντως η Hamas είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι άλλαξε τους όρους των πιθανών συμφωνιών που σχετίζονται με τους αιχμαλώτους, δημιουργώντας καθυστερήσεις.
Το Ισραήλ αρνήθηκε τους σχετικούς ισχυρισμούς της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Μόνο τέσσερις αιχμάλωτοι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής από τους σχεδόν 240 που έχει πει το Ισραήλ ότι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.
Καμία απελευθέρωση δεν έχει σημειωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις του στον θύλακα.
6_52.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης