Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η δράση των ΗΠΑ στον κόλπο του Ομάν θα έχει σοβαρές συνέπειες - Κατάσχουν όπλα των Houthis και τα στέλνουν στην Ουκρανία

Ρωσία: Η δράση των ΗΠΑ στον κόλπο του Ομάν θα έχει σοβαρές συνέπειες - Κατάσχουν όπλα των Houthis και τα στέλνουν στην Ουκρανία
«Η καταστροφική κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελεί δικαιολογία για τέτοια βήματα» τονίζει ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν συνεχίσουν να αναχαιτίζουν όπλα που πηγαίνουν στην Υεμένη στον Κόλπο του Ομάν και να τα μεταφέρουν στο Κίεβο, δήλωσε ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Polyansky.
«Η καταστροφική κατάσταση στο μέτωπο για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελεί δικαιολογία για τέτοια βήματα. Εάν συνεχίσουν από την πλευρά της Ουάσιγκτον, αυτό θα έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες», τόνισε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων ΕΘνών.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εξηγήσει γιατί τέτοιες ενέργειες των Αμερικανών έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις όχι μόνο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υεμένη, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος υπ'αριθμόν 2216, αλλά και με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, επεσήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνονται ιδιαίτερα κυνικές - ειδικότερα, οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες διεθνείς κυρώσεις κατά της Υεμένης για να προωθήσει στενά ιδιοτελείς στόχους που απέχουν πολύ από την επίτευξη ειρήνης σε αυτήν την πολύπαθη χώρα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγείται κανείς αν εξετάσει τον εξωφρενικό τρόπο που ο αμερικανικός στρατός αντιμετώπισε τα αναχαιτισμένα στον Κόλπο του Ομάν τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, στρατιωτικά προϊόντα που μεταφέρθηκαν από την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία για τις ανάγκες του καθεστώτος του Κιέβου», εξήγησε ο Polyansky.
Τον Ιανουάριο, Αμερικανοί και Γάλλοι ναυτικοί αναχαίτησαν ένα πλοίο στον Κόλπο του Ομάν που φέρεται να μετέφερε ένα φορτίο όπλων ιρανικής κατασκευής στην Υεμένη.
Στο πλοίο βρήκαν πάνω από τρεις χιλιάδες πολυβόλα, 578 χιλιάδες φυσίγγια και 23 κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.
Όπως ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον μετέφερε στην Ουκρανία περίπου 1,1 εκατομμύρια πυρομαχικά φορητών όπλων των 7,62 mm που κατασχέθηκαν από το Ιράν.
Ωστόσο, το αρχικό φορτίο περιείχε πυρομαχικά που προορίζονταν για την οργάνωση των Houthis στην Υεμένη.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Maria Zakharova έχει υπογραμμίσει ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί τα κράτη να επιθεωρήσουν όλα τα φορτία που προορίζονται για την Υεμένη, μόνο εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ότι το σχετικό φορτίο περιέχει απαγορευμένα αντικείμενα.
Σύμφωνα τη διπλωμάτισσα, τέτοιες επιθεωρήσεις περιορίζονται στο έδαφος των ίδιων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων λιμένων και των αεροδρομίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης