Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία - πρόεδρος Lula: Οι πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες

Βραζιλία - πρόεδρος Lula: Οι πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες
Ο ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Hamas δεν δικαιολογούν τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva δήλωσε σήμερα (14/11) ότι το Ισραήλ διαπράττει «το ισοδύναμο τρομοκρατίας» στη Γάζα σκοτώνοντας αθώες γυναίκες και παιδιά στον πόλεμο του κατά της Hamas.
Ο βετεράνος σοσιαλιστής πολιτικός είχε προηγουμένως καταδικάσει ως «τρομοκρατική επίθεση» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση, κατά την οποία οι μαχητές της εισέβαλαν πέρα από τα σύνορα από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους απλοί και άμαχοι πολίτες, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, ο ηγέτης της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής υποστήριξε ότι οι ενέργειες της οργάνωσης δεν δικαιολογούν τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 11.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην επικράτεια που διοικεί η Hamas.
«Η στάση του Ισραήλ απέναντι στα παιδιά, στις γυναίκες, ισοδυναμεί με τρομοκρατία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το θέσω», επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ο Lula κατά την εβδομαδιαία ομιλία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αν ξέρω ότι ένα μέρος είναι γεμάτο παιδιά, ακόμα κι αν υπάρχει ένα τέρας μέσα, δεν μπορώ να σκοτώσω τα παιδιά μόνο και μόνο επειδή θέλω να σκοτώσω το τέρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια έγιναν καθώς οι μάχες μαίνονταν γύρω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τη Hamas ότι χρησιμοποιεί ως κρησφύγετο.
O 78χρονος Lula είχε ήδη επικριθεί από εβραϊκές ομάδες στη Βραζιλία για τις θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ - Hamas.
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε σχολιάσει ότι «ακόμα και αν η Hamas διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια, το Ισραήλ επίσης διαπράττει διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, παραλείποντας να λάβει υπόψη ότι παιδιά και γυναίκες δεν εμπλέκονται στον πόλεμο».
Αυτές οι δηλώσεις έγιναν καθώς καλωσόρισε μια πτήση που μετέφερε 32 Βραζιλιάνους από τη Γάζα, μέσω των χερσαίων συνόρων της με την Αίγυπτο.
Η επιχείρηση απελευθέρωσής της διήρκεσε εβδομάδες διπλωματικών διαφωνιών και είχε πυροδοτήσει την ένταση μεταξύ Βραζιλίας και Ισραήλ.
Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Βραζιλίας-Ισραήλ καταδίκασε τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης