Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία σε απόγνωση - O Borrell εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους να στείλουν πυρομαχικά

Η Ουκρανία σε απόγνωση - O Borrell εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους να στείλουν πυρομαχικά
O Borell ζητά από τα κράτη - μέλη να κατευθύνουν την παραγωγή προς την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Να παραδώσουν πυρομαχικά στην Ουκρανία εκλιπαρεί τους Ευρωπαίους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, την ώρα που οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέσει να παραδώσει τις οβίδες που υποσχέθηκε, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ξεκαθαρίζει ότι η παράδοση είναι ανέφικτη.
Η EE έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής πάνω από 300.000 πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, δήλωσε ο Borrell προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας και με την παρουσία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παραδώσει στην Ουκρανία ένα εκατομμύριο πυρομαχικά πριν από την άνοιξη.
Ο Borrell ανέφερε ότι το πρώτο μέρος -πάνω από 300.000 πυρομαχικά- έχει ήδη παραδοθεί από τα αποθεματικά των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και τώρα το δεύτερο μέρος εξαρτάται από τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις συμβάσεις και την οικονομική διαθεσιμότητα των κρατών-μελών.
«Το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής σε πυρομαχικά προορίζεται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες. Επομένως δεν είναι θέμα παραγωγικής δυνατότητας, αλλά θέμα αγορών. Άρα αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε αυτή την παραγωγή προς την προτεραιότητά μας, που είναι η Ουκρανία», εξήγησε.

 Στα κράτη - μέλη το μπαλάκι

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Thiery Breton δήλωσε ότι ο στόχος για ευρωπαϊκή παραγωγή πάνω από 1 εκατ. πυρομαχικών ετησίως μπορεί να επιτευχθεί ως την άνοιξη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα σε πυρομαχικά έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% με 30% από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να κάνουν παραγγελίες και να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα κατευθυνθεί προς την Ουκρανία. Ο Breton ανέφερε, επίσης, ότι θα «πρέπει να πάμε παραπέρα» και να προετοιμαστούμε για να αυξήσουμε το σύνολο της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 27 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Βόμβα Pistorius (Γερμανία): Ανέφικτο να δώσουμε 1 εκατ. οβίδες στην Ουκρανία

H EE δεν θα καταφέρει να παραδώσει ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού και πυραύλους στην Ουκρανία ως τον Μάρτιο του 2024, όπως είχε δεσμευθεί παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius.
«Είναι ασφαλές να εκτιμήσουμε ότι ο στόχος του ενός εκατομμυρίου δεν θα επιτευχθεί.
Δεν υποσχέθηκα 1 εκατομμύριο πυρομαχικά και το έκανα σκοπίμως.
Το σωστό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι αν το ένα εκατομμύριο ήταν ποτέ ένας ρεαλιστικός στόχος» υποστήριξε ο Pistorius, ο οποίος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επίσημα παραδέχεται τη μη επίτευξη του στόχου.
«Υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν: «Πρέπει να προσέχετε, το ένα εκατομμύριο μπορεί να το πει εύκολα κανείς, τα χρήματα είναι διαθέσιμα, αλλά πρέπει να υπάρχει και η παραγωγή».
Αυτές οι φωνές αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο, δυστυχώς» υποστήριξε ο Pistorius.

Ουκρανία: Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παραδώσει τις οβίδες που υποσχέθηκε

Νωρίτερα, στην παραδοχή ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να παραδώσει στην Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024 τις περίπου 1 εκατομμύριο οβίδες που είχε υποσχεθεί στο Κίεβο, προχώρησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytri Kuleba.
«Ο λόγος για αυτό το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης της ΕΕ να υποστηρίξει την Ουκρανία, αλλά η θλιβερή κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετές οβίδες» υποστήριξε ο Kuleba, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ εμποδίζεται ακόμα από τη γραφειοκρατία.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και εμείς κρούουμε πολύ δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου» επισήμανε ο Kuleba.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ είχε υποσχεθεί να προμηθεύσει με ένα εκατομμύριο οβίδες την Ουκρανία έως τον Μάρτιο του 2024, κάτι που σύμφωνα με πολλά διεθνή ΜΜΕ θεωρείται απίθανο.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται πως η Ουκρανία έχει παραλάβει μόλις το 30% των οβίδων, ενώ και οι Βρυξέλλες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα μια και πολλά κράτη δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των προμηθειών τους.

www.bankingnews.gr
 
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης