Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκπληξη από τη Γερμανία - Βελτίωση για το επενδυτικό κλίμα (ZEW) τον Νοέμβριο 2023

Έκπληξη από τη Γερμανία -  Βελτίωση για το επενδυτικό κλίμα (ZEW) τον Νοέμβριο 2023
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου αυξήθηκε στις 9,8 μονάδες από -1,1 μονάδες τον Οκτώβριο
Βελτίωση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψε το γερμανικό επενδυτικό κλίμα τον Νοέμβριο, σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου αυξήθηκε στις 9,8 μονάδες από -1,1 μονάδες τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για μέτρηση 5,0 μονάδων τον Νοέμβριο.

Βλέπουν βελτίωση της οικονομίας

Ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία θα βελτιωθεί τους επόμενους έξι μήνες.
Ωστόσο, η εκτίμηση που μετρά τις τρέχουσες συνθήκες στη Γερμανία μεταβλήθηκε ελάχιστα, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1 μονάδες στο -79,8.
"Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύουν την εντύπωση ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχει πιάσει πάτο", δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach.
"Η αμετάβλητη εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, δεδομένης της επιδείνωσης της εκτίμησης της συνολικής οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη".

Οι αιτίες

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank Thomas Gitzel επισήμανε ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας, η μη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των επιτοκίων και η μείωση του πληθωρισμού συνέβαλαν στη βελτίωση των προοπτικών.
"Κανείς δεν περιμένει ότι η γερμανική οικονομία θα εισέλθει ξαφνικά σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, αλλά θα ήταν καλό αν η δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν επιδεινωνόταν περαιτέρω", δήλωσε ο Gitzel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης