Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of America, Universa Investment, Charles Schwab προειδοποιούν: Έρχεται κραχ… χειρότερο του 1929

Bank of America, Universa Investment, Charles Schwab προειδοποιούν: Έρχεται κραχ… χειρότερο του 1929
Η ώρα του κραχ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, χάρη στην τεράστια φούσκα στην αγορά πίστωσης των ΗΠΑ
Ένας από τους πιο απαισιόδοξους διαχειριστές hedge fund της Wall Street κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα επερχόμενο κραχ της αγοράς, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της «μεγαλύτερης πιστωτικής φούσκας της ανθρώπινης ιστορίας».
Ο Mark Spitznagel, CIO της Universa Investment, ο οποίος ήταν και σύμβουλος του συγγραφέα του «Μαύρου Κύκνου», Nassim Taleb, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως για ένα κραχ της αγοράς ακόμη χειρότερο από το 1929.
Αυτό το κραχ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, χάρη στην τεράστια φούσκα στην αγορά πίστωσης των ΗΠΑ, είπε ο Spitznagel.
«Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη πιστωτική φούσκα της ανθρώπινης ιστορίας», είπε ο Spitznagel.
«Είναι εξ ολοκλήρου λόγω των τεχνητά χαμηλών επιτοκίων, της τεχνητής ρευστότητας στην οικονομία που έχει γιγαντωθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη οικονομική κρίση.
"Και οι πιστωτικές φούσκες τελειώνουν. Σκάνε.
Δεν υπάρχει τρόπος να τις εμποδίσουμε να σκάσουν.
Τα χρέη πρέπει να πληρωθούν ή καταλήγουν σε χρεοκοπία.
Και φυσικά, το βάρος του χρέους σήμερα είναι σε επίπεδο που δεν μπορεί να αποπληρωθεί", προειδοποίησε.

Οι προειδοποιήσεις

Άλλοι ειδικοί της αγοράς έχουν προειδοποιήσει για ένα επερχόμενο πιστωτικό γεγονός, καθώς η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει την οικονομία.
Το χρέος που συσσωρεύτηκε την τελευταία δεκαετία, όταν τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά, πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα, σύμφωνα με την Bank of America, η οποία δήλωσε ότι βλέπει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ιδιωτικό χρέος να οδηγείται σε ενδεχόμενη αθέτηση, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται.
Οι χρεοκοπίες και οι καθυστερήσεις σε εταιρικά χρέη υψηλού κινδύνου έχουν ήδη αυξηθεί.
Οι συνολικές εταιρικές χρεοκοπίες και χρεοκοπίες είναι πιθανό να αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους, με κορύφωση πιθανώς το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τον Charles Schwab.
Εν τω μεταξύ, προβλήματα δημιουργούνται και στην εικόνα του δημόσιου χρέους, με το συνολικό χρέος των ΗΠΑ να αγγίζει τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά φέτος.
Στο πλαίσιο ενός καθεστώτος υψηλότερων επιτοκίων, το συνολικό κόστος στο ισοζύγιο χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ έως το 2025, εκτιμά η Goldman Sachs.

Πύρρειος νίκη

Τα καλά νέα είναι ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά ακόμη και αυτό το γεγονός είναι μια «πύρρειος νίκη», είπε ο Spitznagel.
"Παίρνεις μια νίκη τώρα και υποφέρεις αργότερα.
Αυτό ακριβώς κάνει ο νομισματικός παρεμβατισμός: Σου δίνει κάτι τώρα, και πρέπει να το πληρώσεις με πολύ επιτόκιο αργότερα.
Και φυσικά, αυτό είναι και το ομοσπονδιακό χρέος - είναι δικό μας πρόβλημα των εγγονιών».
Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα για τη συνολική αγορά, η οποία θα μπορούσε να αισθανθεί πόνο καθώς η πιστωτική φούσκα ξεφουσκώνει σε ολόκληρη την οικονομία.
«Θα καταστρέψει ολόκληρη την πρόβλεψη», είπε ο Spitznagel για το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας.
"Οπότε σίγουρα δεν λέω ότι δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συντριβή.
Νομίζω ότι θα υπάρξει μια τεράστια συντριβή", πρόσθεσε.
Αυτή η κρίση μπορεί επίσης να μην είναι μακριά, και ένα γεγονός όπως αυτό που προβλέπει ο Spitznagel θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση των επιτοκίων σε «πολύ, πολύ χαμηλά» επίπεδα εντός του «επόμενου ή δύο ετών», είπε.
Παρά τις αναταράξεις που βλέπει να έρχονται στις αγορές, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να διστάζουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε μετοχές, πρόσθεσε ο Spitznagel.
Είδε τον S&P 500 να έχει καλύτερη απόδοση από όλα τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου στην αγορά σε χρονικό διάστημα 20 ετών, προσθέτοντας ότι ήταν η μόνη επένδυση που θα αγόραζε εάν μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο μία συναλλαγή τις επόμενες δύο δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης