Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επέλαση Ισραήλ στη Γάζα, σφαγή με 11.500 νεκρούς - Biden για ομήρους: «Κουράγιο, ερχόμαστε - Θα τους ελευθερώσουμε»

Επέλαση Ισραήλ στη Γάζα, σφαγή με 11.500 νεκρούς - Biden για ομήρους: «Κουράγιο, ερχόμαστε - Θα τους ελευθερώσουμε»
Τουλάχιστον 32 νεκροί ασθενείς, ανάμεσα τους και τρία πρόωρα νεογέννητα στο υπό πολιορκία νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα
(upd) Ολοένα και περισσότερο έδαφος στην πόλη της Γάζας κερδίζει ο ισραηλινός στρατός, τα τανκ του οποίου έχουν φτάσει έξω από τις πύλες του νοσοκομείου Al – Shifa, εντός του οποίου έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές και άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι κάτω από νοσοκομεία – τόσο για το Al Shifa όσο και για άλλα, όπως το νοσοκομείο Rantisi για το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα και οπτικό υλικό – υπάρχουν κρησφύγετα και αρχηγεία της Hamas, όπου πιθανολογείται πως τις προηγούμενες ημέρες κρατούνταν και όμηροι.
Με την Hamas να ηττάται και να χάνει τον έλεγχο της Γάζας, οι μαχητές της υποχωρούν προς τα νότια εδάφη τη στιγμή που διατυπώνεται η πρόταση για την απελευθέρωση 70 ομήρων με αντάλλαγμα την κήρυξη 5νθήμερης εκεχειρίας και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και δημοσιεύματα αναφέρουν πως Ισραήλ και Hamas είναι κοντά σε μια συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων, μέχρι στιγμής οι Ισραηλινοί έχουν απορρίψει τέτοιες προτάσεις και προχωρούν μόνο σε ολιγόωρες παύσεις πυρός, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν στην Hamas να αναδιοργανωθεί.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί εξαπολύουν επιθέσεις και κατά θέσεων της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, ενώ κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση και στη Δυτική Όχθη όπου τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν 5 Παλαιστίνιοι σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις.
Πρόκειται για κινήσεις που φαίνεται να συμβαδίζουν με το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Benjamin Netanyahu, ο οποίος επιθυμεί να εγκαθιδρύσει μια νέα Παλαιστινιακή Αρχή που θα έχει την έγκριση του Ισραήλ και που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Πάντως, την ίδια ώρα στέλεχος της Hamas προειδοποιεί πως έρχεται κάτι πολύ μεγαλύτερο...

Παραλήρημα Ισραηλινού υπουργού: Δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη της Γάζας - Καλεί σε εθελούσια… μετανάστευση τους Παλαιστίνιους

Η Γάζα δεν μπορεί να επιβιώσει ως μια ανεξάρτητη οντότητα και το Ισραήλ δεν αποδέχεται πλέον την ύπαρξη της
ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich, ο οποίος συνέχισε το παραλήρημά του, καλώντας τους Παλαιστίνιους σε εθελούσια… μετανάστευση προς άλλες χώρες.
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της εθελοντικής μετανάστευσης των Αράβων της Γάζας σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Αυτή είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και ολόκληρης της περιοχής μετά από 75 χρόνια προσφύγων, φτώχειας και κινδύνου.
Το κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να αποδεχτεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα» υποστήριξε ο Smotrich, ο οποίος ηγείται ενός από τα θρησκευτικά εθνικιστικά κινήματα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Netanyahu.
Το σχόλιο αυτό του Ισραηλινού ΥΠΟΙΚ ήρθε κατόπιν άρθρου δύο μελών του ισραηλινού Κοινοβουλίου στη Wall Street Journal, στο οποίο αναφερόταν πως η Δύση θα πρέπει να δεχθεί οικογένειες από τη Γάζα που εξέφρασαν την επιθυμία να μετεγκατασταθούν.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες ότι το Ισραήλ θέλει να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας το σενάριο του 1948 όταν και εξώθησαν τους Παλαιστίνιους σε μαζική εκκένωση προκειμένου να δημιουργήσουν το κράτος του Ισραήλ.
5_103.JPG

Biden: Οι όμηροι της Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι -«Κουράγιο, ερχόμαστε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απελευθέρωση των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας «θα γίνει, αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες».
«Μιλάω με τους εμπλεκόμενους κάθε μέρα», δήλωσε ο Biden. «Κουράγιο, ερχόμαστε», ανέφερε.

Στέλεχος της Hamas στο Λίβανο: Η μάχη είναι ακόμα στην αρχή, έρχεται κάτι πολύ μεγαλύτερο

Ένα ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης της Hamas στον Λίβανο, ο Osama Hamdan, δήλωσε ότι παρά τις ενέργειες του Ισραηλινού Στρατού, η οργάνωση σκοπεύει να συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ.
«Λέμε στην κατοχή ότι η μάχη είναι ακόμα στην αρχή», δήλωσε ο Hamdan σε συνέντευξη Τύπου συμπληρώνοντας με νόημα πως «αυτό που έρχεται είναι μεγαλύτερο».
Στη δήλωσή του, ο Hamdan αναφέρθηκε στις μάχες γύρω από τα νοσοκομεία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, και συγκεκριμένα στον αναφερόμενο ομαδικό τάφο κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa για την ταφή ασθενών που πέθαναν στην περιοχή.
«Η ταφή 170 σορών σε ομαδικούς τάφους στην Αλ Σίφα είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου του IDF ότι η Hamas κρατούσε ομήρους μέσα στο νοσοκομείο Rantisi, επίσης στην πόλη της Γάζας, ο Hamdan σημείωσε ότι πρόκειται για «ισχυρισμούς που αποκαλύπτουν την ψυχολογική κατάσταση ενός ηττημένου στρατού. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να έρθουν στη Λωρίδα της Γάζας για την προστασία των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων».
Ο Hamdan αναφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και είπε ότι το Ισραήλ «σχεδιάζει μια νέα Νάκμπα, αλλά αυτή τη φορά θα μεταδοθεί ζωντανά. Ακόμη περιμένουμε την απόφαση της έκτακτης αραβικής συνόδου κορυφής να σπάσει τον αποκλεισμό και να παραδώσει βοήθεια».

Προέλαση στη Γάζα


Ο ισραηλινός στρατός προωθείται συνεχώς στην πόλη της Γάζας και εδραιώνει τις θέσεις του, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς με αμείωτη ένταση.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο έπληξε τουλάχιστον 200 στόχους.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις του έχουν φτάσει στις πύλες του νοσοκομείου Al Shifa όπου είναι εγκλωβισμένοι ασθενείς, πολίτες και ιατρικό προσωπικό.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως λόγω του ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί καθώς δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 32 ασθενείς, ανάμεσα τους και τρία πρόωρα νεογέννητα.
Πάντως, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως το νοσοκομείο δεν είναι πολιορκημένο, ότι υπάρχει δίοδος διαφυγής και ότι κάτω από αυτό υπάρχουν υποδομές της Hamas.
Μάλιστα ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν πως κάτω από το νοσοκομείο Rantisi υπήρχε κρησφύγετο της Hamas όπου φέρεται μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες να κρατούνταν και όμηροι.
2_132.jpg
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφία που εμφανίζει στρατιώτες της να έχουν καταλάβει το κτήριο - κοινοβούλιο της Hamas ενώ ο στρατός επισημαίνει πως οι δυνάμεις του έχουν καταφέρει να καταλάβουν πολλά κυβερνητικά κτήρια της Hamas.
4_99.jpg
Νοσοκομεία... νεκροταφεία

Εκτιμάται ότι εντός του νοσοκομείου Al Shifa, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί, υπάρχουν περίπου 650 ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν μεταφοράς σε άλλο νοσοκομείο.
Μάλιστα το Ισραήλ υποστήριξε ότι επρόκειτο να συντονίσει μια επιχείρηση για την μεταφορά θερμοκοιτίδων στο νοσοκομείο, το οποίο ωστόσο δεν έλαβε καμία από αυτές τις συσκευές.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden επισήμανε πως είναι αναγκαίο να προστατευτούν τα νοσοκομεία από τις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Παλαιστίνιοι αναφέρουν πως μπροστά από τον χώρο του νοσοκομείου υπάρχουν δεκάδες σωροί νεκρών, κάποιες στα ψυγεία που όμως δεν λειτουργούν και κάποιες στον ανοιχτό χώρο μπροστά από τα επείγοντα.
Ο διοικητής του νοσοκομείο είπε πως τάφηκαν σε μαζικό τάφο 179 άνθρωποι.
1111_2.JPG
Ανταλλαγή 70 ομήρων


Η Hamas, αν και απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί επέλασης των Ισραηλινών υποστηρίζοντας πως εξακολουθεί να αντιστέκεται, φαίνεται πως έχει χάσει τον έλεγχο της πόλης και βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση.
Μάλιστα η Hamas φέρεται να έχει προτείνει να απελευθερώσει 70 από τους περίπου 240 ομήρους, με αντάλλαγμα την κήρυξη εκεχειρίας για 5 ημέρες και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Πορεία από το Τελ Αβίβ στη Δυτική Ιερουσαλήμ

Οικογένειες και φίλοι περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ξεκινούν μια πενθήμερη «Πορεία για τους Ομήρους» από το Τελ Αβίβ προς το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.
AP23318479243560-1699976194.webp

Οι Houthi της Υεμένης ορκίζονται ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν το Ισραήλ - Στόχος τα ισραηλινά πλοία

Ο ηγέτης του κινήματος των Houthi της Υεμένης δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ και είπε ότι οι δυνάμεις του θα στοχοποιήσουν ισραηλινά πλοία.
Σε μια ομιλία που
μεταδόθηκε, ο Abdul-Malik al-Houthi είπε: «Τα μάτια μας είναι ανοιχτά να παρακολουθούμε και να αναζητούμε συνεχώς οποιοδήποτε ισραηλινό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά στο Bab al-Mandab και κοντά στα περιφερειακά ύδατα της Υεμένης».
Καθώς το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μαζικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Houthi επιτέθηκαν στο Ισραήλ ως αντίποινα.

Washington Post: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ – Hamas για την απελευθέρωση ομήρων

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ισραήλ και Hamas για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, κυρίως γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Washington Post επικαλούμενη πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Βάσει του δημοσιεύματος, εάν συμφωνηθούν και οι οριστικές λεπτομέρειες, τότε η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και εντός των επόμενων ημερών.
«Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας είναι σαφές» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει ότι γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ θα απελευθερωθούν ομαδικά, κάτι που θα γίνει ταυτόχρονα και με γυναίκες και νέους από την Παλαιστίνη που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
H WP λέει ότι το Ισραήλ απαιτεί την απελευθέρωση 100 γυναικών και παιδιών, αν και επισημαίνεται πως οι μαχητές θα απελευθερώσουν 70.
Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, εκτιμάται ότι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές περίπου 120 γυναίκες και νέοι, ενώ είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς και αυτές θα απελευθερωθούν.
Επιπλέον, η συμφωνία θα προβλέπει και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός πιθανώς για πέντε ημέρες, κάτι που θα επιτρέψει την πιο ασφαλή μετακίνηση των Παλαιστίνιων από τα βόρεια προς τα νότια εδάφη καθώς και την καλύτερη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και μια προσωρινή κατάπαυση πυρός θα μειώσει τις διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

Κατάρ: Ισραήλ και Hamas να «αδράξουν την ευκαιρία» για μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων

Το Κατάρ προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ και τη Hamas να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρει η μεσολάβησή του ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων, υπογραμμίζοντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα παρεμποδίζει τις προσπάθειές του.
«Η επιδείνωση» της κατάστασης δυσχεραίνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Majed bin Muhammad Al Ansari, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Doha.
«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρξει άλλη ευκαιρία για τις δύο πλευρές πέρα από αυτή τη μεσολάβηση», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί έτσι ως «θα δούμε μια αχτίδα ελπίδας» που θα σηματοδοτεί την έξοδο από αυτήν τη «φρικτή κρίση».
Την Δευτέρα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υπεκφεύγει» στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ezzedine al-Qassam, ο Abu Obeidah, ανέφερε ότι το Κατάρ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των (Ισραηλινών) ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 200 παιδιών και 75 Παλαιστίνιων που κρατούνται «σε φυλακές του εχθρού».
Το Ισραήλ «ζήτησε την απελευθέρωση 100 (ομήρων), εμείς ενημερώσαμε τους μεσολαβητές ότι θα μπορούσαμε να τους απελευθερώσουμε εάν κηρυσσόταν πενθήμερη εκεχειρία, δηλαδή κατάπαυση του πυρός και παροχή βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους παντού στη Λωρίδα της Γάζας - αλλά ο εχθρός υπεκφεύγει», πρόσθεσε.
Ο Al Ansari απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, όμως είπε ότι η χώρα του διατηρεί μια ελπίδα ότι θα επιτύχει την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Σφαγή με 11.500 νεκρούς

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 11.500, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.
Από τους νεκρούς αυτούς, τουλάχιστον τα 4.630 είναι παιδιά και οι 3.130 γυναίκες.

Σε πάνω από 29.000 υπολογίζονται οι τραυματίες, τη στιγμή που όλα σχεδόν τα νοσοκομεία στα βόρεια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων και άρα ηλεκτροδότησης αλλά και εξαιτίας των σκληρών συγκρούσεων.

Τρόμος στη Δυτική Όχθη


Και ενώ η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια επίγεια κόλαση, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Δυτική Όχθη, όπου τις τελευταίες ώρες 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ισραηλινούς.
Επτά Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 33 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Tulkarem, ενώ τα ξημερώματα ένας ακόμα Παλαιστίνιος 20 ετών σκοτώθηκε κοντά στην Χεβρώνα.
Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν τους νεαρούς.
Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων.
Από την έναρξη του πολέμου στις 7/10 εκτιμάται ότι περίπου 190 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη, με το Ισραήλ να αποδίδει τις επιχειρήσεις του στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων».

Πυρά και κατά της Hezbollah

Σε μια επίδειξη δύναμης οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν επιθέσεις και κατά υποδομών της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος έγιναν και επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης της Hezbollah.
«Σε απάντηση στις εκτοξεύσεις από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, χθες (Δευτέρα) το βράδυ μαχητικά αεροσκάφη της IDF επιτέθηκαν σε τρομοκρατικές υποδομές της Hezbollah στον Λίβανο.
Οι στρατιωτικοί στόχοι που χτυπήθηκαν περιελάμβαναν μια σειρά από επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης στα οποία δρούσαν τρομοκράτες της Hezbollah» αναφέρουν οι Ισραηλινοί.

Hersh: Τι θέλει το Ισραήλ για τη Γάζα

Την θέση πως το Ισραήλ θέλει η Λωρίδα της Γάζας να διοικείται μετά το τέλος της σύγκρουσης από μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA), η ηγεσία της οποίας θα εγκριθεί από το εβραϊκό κράτος, διατυπώνει ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Seymour Hersh.
«O πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netahyahu σχεδιάζει στο τέλος του πολέμου, μαζί με την καταστροφή της Hamas, να ανοικοδομήσει τη δομή διακυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.
Η Γάζα θα προστατεύεται από την ισραηλινή αστυνομία ή από τις στρατιωτικές δυνάμεις ενώ μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή υπό νέα ηγεσία, εγκεκριμένη από το Ισραήλ, θα είναι υπεύθυνηγια τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη» λέει ο Hersh, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί θα ήθελαν ως υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Mohammed Dahlan, τον πρώην αρχηγό της νεολαίας της Fatah.
Επιπλέον, αναφέρεται πως το Ισραήλ σχεδιάζει επίσης να ελέγξει τα σύνορα με την Αίγυπτο και τη διέλευση ανθρώπων προς και από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και ότι στόχος του Netanyahu είναι η πλήρης καταστροφή της Hamas.

Πάνω από 1 εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τα βόρεια εδάφη της Γάζας προς τις νοτιότερες περιοχές, έτσι ώστε να αποφύγουν τις στρατιωτικές συγκρούσειες των Ισραηλινών με την Hamas.
Αυτό ανέφερε ο Peter Lerner, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτό το γεγονός δίνει στις χερσαίες δυνάμεις μεγάλο περιθώριο ελιγμών για τον εντοπισμό των υποδομών των μαχητών της Hamas.
Ωστόσο, επισημαίνει πως «όπως μπορεί να καταλάβει κάθε σύγχρονη στρατιωτική δύναμη, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών».
6_51.jpg
Στους 46 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Στους 46 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν ότι δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν πολεμώντας τους τρομοκράτες της Hamas στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην ισραηλινή χερσαία επιχείρηση σε 46» αναφέρουν οι Times of Israel επικαλούμενοι τον ισραηλινό στρατό.

Ισραήλ: Κρίση ηγεσίας - Δεν είναι η ώρα τώρα για να παραιτηθεί ο Netanyahu

Την θέση πως δεν είναι τώρα η ώρα για την παραίτηση του Benjamin Netanyahu από την πρωθυπουργία του Ισραήλ διατύπωσε ο Yair Lapid, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Yesh Atid.
Σε συνέντευξη του στο στρατιωτικό ραδιόφωνο Galei IDF ο Lapid υποστήριξε πως πριν από τα γεγονότα, υποστήριζε πως ο Netanyahu δεν ήταν ο κατάλληλος για αυτό το αξίωμα.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει κρίση ηγεσίας στη χώρα, αλλά η απόφαση να παραιτηθεί ο Netanyahu δεν θα ληφθεί τώρα.
Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτό αυτή τη στιγμή, όταν οι μαχητές μας βρίσκονται στη Γάζα.
Προσωπικά εγώ - και πριν από όλα τα γεγονότα - πίστευα ότι ο Netanyahu δεν ήταν o κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.
Αλλά δεν είναι τώρα η ώρα για αυτό», υποστήριξε ο Lapid, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης από την 1η Ιουλίου έως 29 Δεκεμβρίου 2022.
Πρόκειται για μια θέση την οποία συμμερίζονται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, όπως ο Benny Gantz, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει πως εν μέσω πολέμου, «δεν μπορεί να αλλάξει ο επικεφαλής της κυβέρνησης».

«Έκρηξη» Αιγύπτου: Εγκλήματα πολέμου τα όσα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα

Εγκλήματα πολέμου χαρακτήρισε τις ενέργειες των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry.
Ο Sameh Shoukry υποδέχθηκε στο Κάιρο την Sima Bacchus, αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία και συζήτησε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ο Shoukry τόνισε στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ ότι οι ισραηλινές ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου πλήρους κλίμακας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης