Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κολομβία: Μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που βάζει φόρο στο πρόχειρο φαγητό

Κολομβία: Μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που βάζει φόρο στο πρόχειρο φαγητό
Ο φόρος στοχεύει στα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που ορίζονται ως βιομηχανικά παρασκευασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς και σε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά
Ένας νέος νόμος στην Κολομβία την καθιστά μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που φορολογεί ρητά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. O υγειονομικός φόρος χαιρετίστηκε από τους ακτιβιστές και τους εμπειρογνώμονες υγείας που λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες.
Μετά από χρόνια προσπαθειών, ο ”νόμος για το junk food” τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα και η εισφορά θα εισαχθεί σταδιακά. Ένας πρόσθετος φόρος στα επηρεαζόμενα τρόφιμα θα ξεκινήσει άμεσα με 10%, θα αυξηθεί στο 15% το επόμενο έτος και θα φθάσει στο 20% το 2025.
«Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εφαρμόσει φόρους υγείας, για παράδειγμα με τη φορολόγηση του καπνού ή των ζαχαρούχων ποτών, αλλά λίγες χώρες τους έχουν επεκτείνει στα επεξεργασμένα τρόφιμα», δήλωσε ο Φράνκο Σάσι, καθηγητής διεθνούς πολιτικής υγείας και οικονομικών στο Imperial College Business School του Λονδίνου. «Το μοντέλο της Κολομβίας είναι πιο διευρυμένο από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες».
Ο φόρος στοχεύει στα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα που ορίζονται ως βιομηχανικά παρασκευασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς και σε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, όπως οι σοκολάτες ή τα πατατάκια. Ο Σάσι δήλωσε ότι έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί με τη βιομηχανία τροφίμων, όπως η εξαίρεση ορισμένων επεξεργασμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα τα λουκάνικα, από τον φόρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης