Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις η αυστριακή ακροδεξιά

Σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις η αυστριακή ακροδεξιά
Το FPÖ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο
Το ακροδεξιό FPÖ (Ομάδα ID) της Αυστρίας, που διατηρεί το προβάδισμά του εδώ και ένα χρόνο, είναι κοντά στο να γίνει το ισχυρότερο κόμμα της χώρας στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του επόμενου έτους.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα κέρδιζε περίπου το 29% αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές – 13 μονάδες ισχυρότερο από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2021.
Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα θα ξεπερνούσε το ρεκόρ που είχε σημειώσει το 1999 που ήταν 26,9%.
Το FPÖ βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο.
Παρά την πρωτιά που διατηρούσε το FPÖ τις δημοσκοπήσεις τον τελευταίο χρόνο, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να χάνει έδαφος ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας του.
Ο σημερινός ηγέτης του FPÖ, Herbert Kickle, είναι ένας ακροδεξιός σκληροπυρηνικός, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση. Επικρίνει επίσης την αλληλεγγύη με την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι απειλεί την ουδετερότητα της Αυστρίας.
Το FPÖ είχε στο παρελθόν στενούς δεσμούς με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Vladimir Putin.
Τα κόμματα που κυριάρχησαν στην αυστριακή πολιτική στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 20% και 25%.
Αυτό σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν πάλι παρόμοια ποσοστά με αυτά του 2021, ενώ παράλληλα αυτό ισοδυναμεί με μια σημαντική πτώση 17 μονάδων για το Λαϊκό Κόμμα.
Εάν το κόμμα πέσει κάτω από το ποσοστό του 2013, που ήταν 24%, θα σημειώσει στο χειρότερο αποτέλεσμα από την ίδρυσή του (1945).
Ο εταίρος συνασπισμού του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, οι Πράσινοι (Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), συγκεντρώνει ποσοστό 9%, περίπου τέσσερις μονάδες κάτω από το αποτέλεσμά τους για το 2021. Με αυτό, η νυν κυβέρνηση δεν θα διατηρούσε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.
Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS (Renew Europe) συγκεντρώνει δημοσκοπικά περίπου 11%, τρεις μονάδες πάνω από το προηγούμενο αποτέλεσμά τους.
Μετά από μια αρχική δημοσκοπική άνοδο σε περίπου 5% ύστερα από τις επιτυχείς περιφερειακές εκλογές στο Σάλτσμπουργκ φέτος, το αναγεννημένο Κομμουνιστικό Κόμμα έχει υποχωρήσει και πάλι σε περίπου 2%, κάτω από το κατώφλι του 4% για να κερδίσει έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο. Αν και το 2% μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, θα ήταν ωστόσο το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος από τη δεκαετία του 1960.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης