Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισε το ροκάνισμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω καιρού

Άρχισε το ροκάνισμα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω καιρού
Παρά τα σχεδόν πλήρη αποθέματα, η Ευρώπη δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο, καθώς ένας κρύος χειμώνας και πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ισοζύγιο σε έλλειμμα και να εκτοξεύσουν τις τιμές στα ύψη
Στη χρήση των αποθεμάτων έχουν προχωρήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο καιρός έγινε ψυχρότερος και η ζήτηση θέρμανσης αυξήθηκε.
Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν πλήρεις κατά 99,57% στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν διαδοχικές μικρές καταναλώσεις φυσικού αερίου από τις αποθήκες τους, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Αυτές ήταν οι πρώτες διαδοχικές καθαρές αποσύρσεις από την αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης από τον Απρίλιο - το τέλος της προηγούμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Οι αποσύρσεις μπορεί να επιταχυνθούν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ορισμένες περιοχές της Ευρώπης θα μπορούσαν να δουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές, αλλά την επόμενη εβδομάδα πολλές χώρες αναμένεται να επιστρέψουν σε τυπικές ή πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες.
Οι αναλυτές της LSEG αναμένουν ότι οι θερμοκρασίες στη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να είναι 2-5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις κανονικές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Reuters.
Η συνεχιζόμενη αδύναμη ζήτηση και οι προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα οδήγησαν τα μελλοντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, να υποχωρούν κατά 3,8% την Παρασκευή.
2023-11-12_14-32-33.jpg
Παραμένει ο κίνδυνος

Παρά τα σχεδόν πλήρη αποθέματα, η Ευρώπη δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο, καθώς ένας κρύος χειμώνας και πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ισοζύγιο σε έλλειμμα και να εκτοξεύσουν τις τιμές στα ύψη.
Η αστάθεια αναμένεται να συνεχιστεί, επίσης λόγω της απειλής εφοδιασμού από την Ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση έξαρσης του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.
«Η (ολλανδική) καμπύλη TTF θα εξακολουθεί να φέρει σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου που σχετίζεται με τους τυπικούς καιρικούς κινδύνους και τις ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects, σύμφωνα με το Reuters.
Προς το παρόν, η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι ασθενής μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους και το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της θα είναι πιθανότατα μόνιμη, σύμφωνα με τον γαλλικό κολοσσό κοινής ωφελείας Engie.
Ωστόσο, αναλυτές και επαγγελματίες του κλάδου είπαν στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται αυτό το χειμώνα με υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις μεγάλες αγορές και της βιομηχανικής ζήτησης στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης