Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έγκλημα στη Γάζα - Χτυπούν νοσοκομεία, εγκλωβισμένοι εκατοντάδες ασθενείς - Ισραήλ: 4.300 επιθέσεις κατά της Hamas

Έγκλημα στη Γάζα - Χτυπούν νοσοκομεία, εγκλωβισμένοι εκατοντάδες ασθενείς - Ισραήλ: 4.300 επιθέσεις κατά της Hamas
Πάνω από 11.000 οι νεκροί - Θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με Κύπρο ζητούν οι Παλαιστίνιοι
(upd24) Με τους νεκρούς και τους τραυματίες Παλαιστίνιους να ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας σταμάτησαν να λειτουργούν γεγονός που σημαίνει περαιτέρω αύξηση των θανάτων ασθενών και νοσηλευόμενων, ανάμεσα τους νεογέννητα, καρκινοπαθείς, κοκ.
Το έγκλημα κατά των αμάχων δεν έχει τέλος καθώς το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επίθεση του για την εξάλειψη της Hamas με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu να υποστηρίζει, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, πως αυτός είναι δικός τους πόλεμος και υποστηρίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Και ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron έσπευσε να διευκρινίσει πως ουδέποτε κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει εσκεμμένα τους αμάχους, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν κατά της Συρίας, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους που φέρονται να σχετίζονται με το Ιράν ενώ και ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε στόχους στο νότιο Λίβανο.

Όποιος έχει ανάγκη από χειρουργείο... πεθαίνει

Με τον ισραηλινό στρατό να προελαύνει στην καρδιά της πόλης της Γάζας, τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία (Al Shifa και Αl Quds) στο βόρειο τμήμα του θύλακα σταμάτησαν τη λειτουργία τους.
Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το νοσοκομείο Al Shifa σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς πλέον οι μάχες έχουν φτάσει πολύ κοντά στο κτήριο, όπου το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό μετά βίας μπορεί να φροντίσει όσους βρίσκονται μέσα.
Ήδη αναφέρεται πως 7 πρόωρα νεογέννητα έχασαν τη ζωή τους, όπως και 27 ασθενείς που ήταν στην εντατική.
Το Ισραήλ αγνοεί την παγκόσμια κατακραυγή, υποστηρίζοντας πως κάτω και κοντά στα νοσοκομεία αυτά, βρίσκονται τα κέντρα διοίκησης της Hamas.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 22 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τη στιγμή που Παλαιστίνιοι γιατροί υποστηρίζουν πως όποιος έχει ανάγκη από χειρουργείο... απλά πεθαίνει.

Περικυκλωμένο το νοσοκομείο Al Shifa

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τον Mohammed Zaqout, διευθυντή των νοσοκομείων στη Γάζα, εκτιμάται πως περίπου 650 ασθενείς, 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και περίπου 2.500 εκτοπισμένοι παραμένουν εντός του πολιορκημένου Al Shifa.
Όπως αναφέρεται, όσοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο αναφέρουν ότι έχουν καθηλωθεί από τα πυρά των Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, αν και το Ισραήλ υποστηρίζει πως το νοσοκομείο δεν είναι περικυκλωμένο και ότι υπάρχει μια έξοδος, από την οποία μπορεί να φύγουν όσοι είναι μέσα.
Σε δηλώσεις του ο γιατρός Ahmed al-Mokhallalati είπε πως τα ισραηλινά τανκ είναι μπροστά από το νοσοκομείο, το οποίο τελεί υπό πλήρη αποκλεισμό.
«Είναι μια εντελώς πολιτική περιοχή.
Μόνο νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, ασθενείς, γιατροί και πολίτες που διαμένουν στο νοσοκομείο.
Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό.
Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο.
Δύσκολα επιβιώνουμε.
Το νοσοκομείο δεν είναι πια ασφαλές μέρος για τη θεραπεία ασθενών.
Βλάπτουμε ασθενείς με το να τους κρατάμε εδώ» ανέφερε ο Παλαιστίνιος γιατρός.

Ισραήλ: Μεταφέρουν όπλα και μαχητές με ασθενοφόρα

Πάντως, το Ισραήλ επιμένει ότι η Hamas χρησιμοποιεί νοσοκομεία και ασθενοφόρα για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
«Η Hamas χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να μεταφέρει όπλα και μαχητές προκειμένου να τους «μεταμφιέσει» σε πολίτες ενώ και τα νοσοκομεία, είναι στην πραγματικότητα, τρομοκρατικές υποδομές….
Αυτό είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τα μετατρέπει σε νόμιμους στρατιωτικούς στόχους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ισραηλινός στρατός.

Θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με Κύπρο ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος μεταξύ της Κύπρου και της Λωρίδας της Γάζας.
Ο θαλάσσιος αυτός διάδρομος θα βοηθήσει στη μεταφορά και στη νοσηλεία τραυματιών και ασθενών.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Al Hadath, ο Mohammed Shtayyeh κάλεσε τον ΟΗΕ να ρίξει από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, αναφερόμενος στις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα νοσοκομεία.

4.300 επιθέσεις κατά της Hamas

Περισσότερες από 4.300 επιθέσεις κατά στόχων της Hamas έχει πραγματοποιήσει από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα το Ισραήλ.
Σε σχετική ανακοίνωση του IDF, αναφέρεται πως ο ισραηλινός στρατός έχει πλήξει περίπου 300 φρεάτια σε υπόγεια τούνελ και σχεδόν 3.000 υποδομές της Hamas.
«Οι στρατιώτες του IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Τα αεροσκάφη και οι επίγειες δυνάμεις της έχουν πραγματοποιήσει 4.300 χτυπήματα, έχουν χτυπήσει εκατοντάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, περίπου 300 φρεάτια τούνελ, περίπου 3.000 τοποθεσίες υποδομής τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 100 δομών παγιδευμένων με εκρηκτικά, και εκατοντάδες κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς» υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός.
7_46.jpg
Εγκλήματα πολέμου

Απέναντι σε αυτές τις τραγικές εξελίξεις, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ισλαμικών και αραβικών κρατών που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο ζήτησε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ η ΕΕ καταδίκασε την Hamas που χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία και τους άμαχους ως «ανθρώπινες ασπίδες» καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για την προστασία των αμάχων.

Στους 44 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Στους 44 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες
καθώς ο IDF ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμα δύο στρατιωτών της στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται πως από τις 27/10 οι Ισραηλινοί διεξάγχουν χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα.
6_50.jpg
Νetanyahu σε ΗΠΑ: Είναι και δικός σας πόλεμος

Απέναντι σε αυτές τις επικρίσεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί στη Γάζα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Επιπλέον, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, είπε πως αυτός είναι και δικός τους πόλεμος.
«Δεν είναι μόνο δικός μας πόλεμος, είναι και δικός σας.
Είναι πόλεμος του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας» υποστήριξε μιλώντας στο CNN ο Netanyahu, τονίζοντας ότι εάν δεν νικηθεί η Hamas στο Ισραήλ, τότε αυτή θα εξαπλωθεί πέραν της Μέσης Ανατολής, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
«Θα γίνετε οι επόμενοι» ανέφερε ο Netanyahu, τονίζοντας ότι «κάθε ζωή αμάχου που χάνεται είναι τραγωδία» αν και επέρριψε και πάλι την ευθύνη στη Hamas, που κατ’ αυτόν εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από τις ζώνες επιχειρήσεων, «μερικές φορές υπό την απειλή όπλου».
5_50.jpg
Ισραήλ: Πυρά στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό δυνάμεις του ανταπέδωσε επιθέσεις με όλμους που έγιναν από το έδαφος του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι όλμοι έπεσαν σε ανοιχτό χώρο και δεν υπήρξαν θύματα.
«Μετά από το συναγερμό που σήμανε στο χωριό Gornot ha Galil στο βόρειο Ισραήλ, καταγράφηκαν δύο εκτοξεύσεις όλμων από το έδαφος του Λιβάνου προς το Ισραήλ.
Κανείς δεν τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό.
Το πυροβολικό έπληξε τις περιοχές από τις οποίες έγιναν οι εκτοξεύσεις»  αναφέρει ο IDF.
4_98.jpg
Macron: Δεν σας κατηγόρησα

Εν τω μεταξύ, σε επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Isaac Herzog, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε πως δεν «κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βλάπτει εσκεμμένα άμαχους» στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Macron είχε παροτρύνει «το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους» στη Λωρίδα της Γάζας.
Είχε αναφέρει πως «de facto σήμερα είναι οι άμαχοι αυτοί που βομβαρδίζονται. Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται».
«Ο πρόεδρος Macron είπε καθαρά πως δεν είχε την πρόθεση να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βλάπτει από πρόθεση αθώους αμάχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas.
Οι δηλώσεις του αφορούσαν την ανθρωπιστική κατάσταση, που παραμένει σημαντικό ζήτημα για εκείνον και άλλες χώρες» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της η ισραηλινή προεδρία.

Επιθέσεις Αμερικάνων σε Συρία

Την ίδια στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες Κυριακή 12/11 αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις «συνδεόμενες» με το Ιράν, ανταποδίδοντας τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις» εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού σε Συρία και Ιράκ.
«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν πλήγματα ακριβείας σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, καθώς και οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, σε ανταπόδοση των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin.
Όπως είπε, «τα πλήγματα έγιναν αντίστοιχα εναντίον εγκατάστασης εκπαίδευσης και ασφαλούς καταφυγίου κοντά στις πόλεις Αλ Μπουκάμαλ και Μαγιαντίν.
«Για τον πρόεδρο Biden δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια του αμερικανικού (στρατιωτικού) προσωπικού» είπε ο Austin.
Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες που το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως στοχοποίησε εγκαταστάσεις στη Συρία που κατ’ αυτό συνδέονταν με το Ιράν.

Πάνω από 11.000 οι νεκροί

Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέχονται σε 11.078, εκ των οποίων τουλάχιστον το 40% είναι παιδιά.
Την ίδια στιγμή, σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι τραυματίες και όσοι χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η Hamas ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους εξαιτίας της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Al Shifa, δήλωσε χθες Κυριακή 12 Νοεμβρίου Παλαιστίνιος αξιωματούχος
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη Hamas στο Κατάρ, για την απελευθέρωση κρατουμένων (κυρίως γυναικών κρατουμένων) με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς απαχθέντες.
Ωστόσο, ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο το Ισραήλ να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους ως μέρος της συμφωνίας.
Η ανακοίνωση του Ισραήλ για ανθρωπιστικές εκεχειρίες ήταν το πρώτο βήμα στη διαδικασία.
Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Hamas θέλει να απαλλαγεί από δεκάδες γυναίκες και παιδιά (και ίσως όλους τους αμάχους που κρατά), αλλά αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Το Ισραήλ, θεωρητικά, υποτίθεται ότι θα μεταφέρει κρατούμενους, καύσιμα και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια.
Υψηλόβαθμος αξθωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο NBC News ότι υπάρχει η προταση για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Hamas, σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους.
Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 80 απαχθέντων γυναικών και παιδιών στη Λωρίδα, σε αντάλλαγμα για τις Παλαιστίνιες γυναίκες και τους εφήβους που φυλακίζονται στο Ισραήλ, και ότι εξετάζονται άλλες επιλογές.
Η Αίγυπτος ενημέρωσε το Ισραήλ ότι η Hamas σκοπεύει να απελευθερώσει αρκετούς ομήρους τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Σύμφωνα με τις πηγές, το Ισραήλ αρνήθηκε να κηρύξει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή να προμηθεύσει καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου η Hamas απελευθερώσει την πρώτη ομάδα ομήρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης