Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα ΗΠΑ – Netanyahu: Όχι σε κατάληψη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ – Έλεγχος και τους Παλαιστίνιους

Ρήγμα ΗΠΑ – Netanyahu:  Όχι σε κατάληψη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ – Έλεγχος και τους Παλαιστίνιους
Καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας, κανένας βίαιος εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε ο Jake Sullivan
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν τη Λωρίδα της Γάζας να καταλαμβάνεται εκ νέου είτε να μειώνεται στο μέγεθός της ή να εκδιώκονται οι κάτοικοι της από τα σπίτια τους, δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.
Η δήλωση αυτή είναι μια ευθεία αμφισβήτηση της δήλωσης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ότι δεν θα δεχθεί να παραδώσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας και ότι θα ήθελε τη δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης γνώμης.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, η πορεία προς τα εμπρός - οι βασικές αρχές της πορείας προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρες...
Καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας, κανένας βίαιος εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού.
Η Γάζα δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τρομοκρατία στο μέλλον και το έδαφος της Γάζας δεν πρέπει μειωθεί», είπε ο Sullivan σε συνέντευξή του στο CBS.
Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την επανένωση του ελέγχου μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας υπό την παλαιστινιακή ηγεσία, πρόσθεσε.
Επέμεινε ότι το μέλλον του θύλακα θα εξαρτηθεί από τον παλαιστινιακό λαό και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου αντίθετος στην προοπτική να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmud Abbas τη διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.
«Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί μια εξουσία υπό τη διοίκηση κάποιου που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου), δεν την έχει ακόμη καταδικάσει (…) Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο εκεί πέρα (σ.σ. στη Γάζα).
Αλλα σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ο δικός μας έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
«Χρειάζεται πλήρης έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας, με τη δυνατότητα να μπαίνουμε όποτε θέλουμε για να διώχνουμε τους τρομοκράτες που μπορεί να επανεμφανιστούν», επέμεινε.
«Δεν θα υπάρχει πολιτική εξουσία που θα διδάσκει στα παιδιά της το μίσος για το Ισραήλ, το μίσος για τους Ισραηλινούς», συνέχισε ο Netanyahu.
«Την επόμενη ημέρα η Γάζα θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα υπάρχει πλέον απειλή προερχόμενη από τη Γάζα για το Ισραήλ.
Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε οριστικά ότι σε κάθε μέρος η ασφάλεια του οποίου δεν ελέγχεται από το Ισραήλ θα επιστρέψει ο τρόμος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Δυτική Οχθη», είπε ο Netanyahu αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας μέχρι και την «καρδιά» πόλεων που θεωρητικά ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης