Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden θέλει μεσολάβηση του Xi στον Ιράν για το Παλαιστινιακό υπό το φόβο κλιμάκωσης

Biden θέλει μεσολάβηση του Xi στον Ιράν για το Παλαιστινιακό υπό το φόβο κλιμάκωσης
Τι αποκάλυψε το Politico
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping θα συναντηθούν στο Σαν Φρανσίσκο στις 15 Νοεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου των Ηγετών της APEC για να συζητήσουν μια σειρά από διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, καθώς η σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden φέρεται να σκοπεύει να παροτρύνει τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping να ασκήσει την επιρροή του στο Ιράν για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ σε ευρύτερη περιφερειακή.
Κατά την επικείμενη συνάντηση του με τον Κινέζο Πρόεδρο, ο Biden «θα υπογραμμίσει την επιθυμία η Κίνα να καταστήσει σαφές στην αναπτυσσόμενη σχέση της με το Ιράν ότι είναι σημαντικό το Ιράν να μην επιδιώκει να κλιμακώσει ή να εξαπλώσει τη βία στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με ο δημοσίευμα στο Politico.
Επιπλέον, πρέπει να διαβιβαστεί μια προειδοποίηση ότι οποιεσδήποτε «προκλητικές ενέργειες» από την πλευρά της Τεχεράνης θα πυροδοτήσουν μια άμεση απάντηση των ΗΠΑ, είπε ο αξιωματούχος.
Η σχέση μεταξύ Κίνας και Ιράν θα αποτελέσει το επίκεντρο των «σκληρών συνομιλιών» μεταξύ Biden και Χι, φέρεται να αποκάλυψε στους δημοσιογράφους άλλος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι ο σύμμαχος του Ιράν - η μαχητική ομάδα της Hezbollah με έδρα τον Λίβανο - θα μπορούσε να μπει στη συνεχιζόμενη έξαρση στη Μέση Ανατολή ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ, ανέφερε η αμερικανική έκθεση επικαλούμενη αξιωματούχους της Ουάσιγκτον.
Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Κίνα για να ασκήσει την επιρροή της στο Ιράν.
Το Πεκίνο και η Τεχεράνη ενισχύουν τους δεσμούς τους, έχοντας υπογράψει μια μακροπρόθεσμη συνολική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας τον Μάρτιο του 2021.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τεχεράνης. Τον Μάρτιο, η Κίνα διευκόλυνε μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης