Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky αναβάλλει τις εκλογές λόγω πολέμου, παρά τις πιέσεις των Δυτικών συμμάχων του να γίνουν

Ο Zelensky αναβάλλει τις εκλογές λόγω πολέμου, παρά τις πιέσεις των Δυτικών συμμάχων του να γίνουν
Γιατί αναβάλλονται οι εκλογές στην Ουκρανία
O Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν θέλει εκλογές εν καιρώ πολέμο γι\ αυτό και τις αναβάλλει, όμως δεν αποκλείεται όμως να αλλάξει γνώμη, καθώς πληθαίνουν οι διακριτικές πιέσεις από δυτικούς συμμάχους.
«Δεν είναι κατάλληλη ώρα για εκλογές» δηλώνει, θεωρώντας ότι αυτό θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο και επιπόλαιο» ενώ η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο.
Θεωρητικά οι βουλευτικές εκλογές θα έπρεπε να γίνουν ως τα τέλη Οκτωβρίου και τον Μάρτιο του 2024 θα ακολουθούσαν κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Ήδη το καλοκαίρι ο Zelensky, ο οποίος είχε θριαμβεύσει στις προεδρικές εκλογές του 2019, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη διεξαγωγή εκλογών, ενόσω η χώρα παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.
Λίγο αργότερα ωστόσο δήλωνε στην πορτογαλική τηλεόραση ότι ο ίδιος θα έθετε υποψηφιότητα, ακόμη και αν πραγματοποιηθούν εκλογές εν καιρώ πολέμου, ενώ τον Οκτώβριο ανέφερε στο ιταλικό δίκτυο Sky TG24 ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν κανονικά, εφόσον το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας.

H ευμετάβλητη ρητορική του προέδρου

Ο Aleksy Koshel επικεφαλής της ΜΚΟ «Επιτροπή Ψηφοφόρων για την Ουκρανία» κάνει λόγο για «ευμετάβλητη ρητορική» του προέδρου, η οποία «αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα για τις μεθόδους που ακολουθεί ο Zelensky από το 2019 μέχρι σήμερα».
Μία από αυτές, λέει ο Koshel , είναι «η διάδοση σεναρίων, προκειμένου να διερευνηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης».
Εν προκειμένω οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν επιθυμούν εκλογές ενώ μαίνεται ο πόλεμος, λέει ο Koshel στην DW.

Εκλογές στη Ρωσία, αλλά όχι στην Ουκρανία;

Τη διεξαγωγή εκλογών σε καιρό πολέμου απαγορεύει και η ουκρανική νομοθεσία.
Προς τί λοιπόν η δημόσια συζήτηση επί του θέματος;
Ο Pedro Oleschouk, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, εκτιμά ότι οι δυτικοί εταίροι είναι αυτοί που πρωτίστως πιέζουν για την προκήρυξη εκλογών.
«Γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι δημοκρατική χώρα, κατά συνέπεια θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές», λέει ο Oleschouk.
«Θέλουν και εκείνοι να διατείνονται απέναντι στους πολίτες τους ότι στηρίζουν μία δημοκρατική χώρα».
Τον περασμένο Μάιο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Cox, προειδοποιούσε ότι, παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών, με τη σχετική υποχρέωση να απορρέει από τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Lindsay Graham τον Αύγουστο κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

«Θα ήθελα να γίνουν ελεύθερες εκλογές σε αυτή τη χώρα, ακόμη και αν δέχεται επίθεση, ο αμερικανικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ουκρανία έχει αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμων Volodymyr Fesenko εικάζει ότι το Κίεβο θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, προκειμένου να αντικρούσει αιτιάσεις ότι διολισθαίνει προς τον ολοκληρωτισμό. Συμπληρωματικό επιχείρημα: Ακόμη και στη Ρωσία διεξάγονται προεδρικές εκλογές το 2024.

Πρόεδρος χωρίς αντίπαλο

Εξάλλου, υποστηρίζει ο Ουκρανός αναλυτής, ο ίδιος ο Zelensky θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συγκυρία είναι ιδανική για να στηθούν κάλπες, καθώς ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο.
«Όσο παρατείνεται ο πόλεμος, τόσο θα υποχωρούν τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τον πρόεδρο Zelensky και το κυβερνών κόμμα 'Υπηρέτης του Λαού'», εκτιμά ο Volodymyr Fesenko.
Κατά την άποψή του, ο μόνος που απειλεί την παντοδυναμία του Zelensky είναι ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου, στρατηγός Valery Zaluzhny, εξαιρετικά δημοφιλής στην ουκρανική κοινωνία.
Όμως ο ίδιος δεν έχει εκδηλώσει πολιτικές φιλοδοξίες.
Όλα δείχνουν ότι βλέπει το μέλλον του εντός του στρατεύματος και όχι στο Προεδρικό Μέγαρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης