Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχάζει τη Γαλλία η πορεία κατά του αντισημιτισμού - «Όποιος συμμετέχει στηρίζει άνευ όρων την σφαγή των Παλαιστινίων»

Διχάζει τη Γαλλία η πορεία κατά του αντισημιτισμού - «Όποιος συμμετέχει στηρίζει άνευ όρων την σφαγή των Παλαιστινίων»
Η πορεία αυτή αναμένεται ότι θα είναι μια απάντηση στην έκρηξη του αριθμού των πράξεων εχθρότητας έναντι εβραίων στη Γαλλία
Το Παρίσι υποδέχεται την Κυριακή 12/11 το απόγευμα μια μεγάλη πορεία κατά του αντισημιτισμού, στην οποία δεν θα συμμετάσχει ένα μέρος της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστεράς για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της παρουσίας της άκρας δεξιάς και γιατί «όποιος συμμετέχει στηρίζει την σφαγή των Παλαιστινίων».
Η πορεία αυτή αναμένεται ότι θα είναι μια απάντηση στην έκρηξη του αριθμού των πράξεων εχθρότητας έναντι Εβραίων στη Γαλλία μετά τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την ισραηλινή στρατιωτική απάντηση που ακολούθησε.
Όμως η πορεία αυτή έχει χωρίσει τον κόσμο της Γαλλίας στη μέση.

«Η μεγάλη πορεία κατά του Αντισημιτισμού» ήταν πρόταση των δύο προέδρων, των Yael Brown-Pivet της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Gerard Larset της Γερουσίας.
Μετά τις συνεχείς φιλο-Παλαιστινιακές εκδηλώσεις κάθε Σάββατο κατά τον τελευταίο μήνα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση αντισημιτικών πράξεων, που συγκλόνισαν τη γαλλική κοινωνία, η πρόταση για την πορεία κατά του αντισημιτισμού, έγινε σε γενικές γραμμές, θετικά αποδεκτή, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της Deutsche Welle.
Για πολλούς Γάλλους, «ήταν καιρός» να υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση κατά των αντισημιτικών επιθέσεων σε βάρος των Γάλλων εβραϊκής καταγωγής που μέσα σε ένα μήνα έφθασαν τις 1247, διπλάσιες από ότι σε ολόκληρο το 2022, με συνέπεια να γίνουν 539 συλλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει τις μεγαλύτερες κοινότητες Εβραίων και μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

«Άνευ όρων υποστηρικτές της σφαγής των Παλαιστινίων»
Αντί να συσπειρώσει όμως την πολιτική τάξη η πορεία τη διχάζει.
Όλα ξεκίνησαν με ένα σιβυλλικό μήνυμα του Jean - Luc Melenchon, ιδρυτή των Ανυπότακτων, που χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό ως «πρόσχημα», και όσους θα συμμετάσχουν στην πορεία ως «άνευ όρων υποστηρικτές της σφαγής των Παλαιστινίων».
Το κόμμα του και ο ίδιος δεν θα συμμετέχουν.
Αντίθετα, αυτή που από την αρχή ενθάρρυνε τα μέλη του δικού της κόμματος να συμμετάσχουν, είναι η Marine Le Pen, παρά το ότι η παρουσία της δεν είναι επιθυμητή για πολλούς, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του πατέρα της που είχε επανειλημμένα καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη.
Ανεπιθύμητη είναι και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Olivier Veran.
«Κατά τη γνώμη μου το κόμμα της Λεπέν δεν έχει θέση στην πορεία» δήλωσε αναγνωρίζοντας στη συνέχεια ότι «πρόκειται βέβαια για μια διαδήλωση των πολιτών».

Σοσιαλιστές, Οικολόγοι και Κομμουνιστές που ανήκουν στην αριστερή Ένωση «NUPES» διαφοροποίησαν τη θέση τους από τους Ανυπότακτους.
Θα συμμετέχουν μαζικά, «μακριά όμως από την Λεπέν» διευκρίνισαν, εξηγώντας ότι θα υπάρξει «μια ζώνη ασφάλειας» σε απόσταση από το κόμμα του Εθνικού Συναγερμού.
«Δεν πειράζει» απάντησε η Le Pen, «έστω και τελευταίοι, εμείς θα είμαστε παρόντες και ο λαός θα κρίνει» υπογράμμισε.
Ύστερα από πολλή σκέψη και επανειλημμένες συσκέψεις ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αποφάσισε να μην πάει στην πορεία, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Ζήτησε όμως από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να είναι παρόντα με επικεφαλής την πρωθυπουργό Elisabeth Borne.
Πάντως εδώ και ένα μήνα οι Ανυπότακτοι έχουν δεχτεί κριτική από όλες τις πλευρές, ακόμη και από το εσωτερικό, για την άρνηση των ηγετικών στελεχών να χαρακτηρίσουν την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ως τρομοκρατική, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ισραήλ.
Και ο Γάλλος πρόεδρος άφησε αιχμές σε βάρος τους επικρίνοντας όσους προτιμούν να κρατήσουν διφορούμενη στάση στο θέμα του αντισημιτισμού.

Άλλες διαδηλώσεις και πορείες αναμένονται στην υπόλοιπη χώρα.

Σe επιστολή του που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Le Parisien, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron απηύθυνε έκκληση για ενότητα, λέγοντας πως η μάχη εναντίον του αντισημιτισμού «δεν πρέπει ποτέ να μας διχάσει ούτε ποτέ να μας οδηγήσει να φέρουμε σε αντιπαράθεση μερικούς από τους συμπατριώτες μας με άλλους».
Εντούτοις η συμμετοχή του σχηματισμού της άκρας δεξιάς Εθνικός Συναγερμός (RN) στα γεγονότα αυτά κάνει κάποιους να αντιδρούν.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Olivier Veran κατήγγειλε έτσι «ένα πολιτικό κόμμα δημιουργημένο από τους κληρονόμους του Βισύ», παραπέμποντάς το στην ιστορία της συνεργασίας με τους Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του RN και πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Marine Le Pen θεωρεί πως η πορεία θα πρέπει να «συνασπίσει» τους Γάλλους γύρω από την απόρριψη τόσο του αντισημιτισμού όσο και του «ισλαμιστικού φονταμενταλισμού, που είναι μια ολοκληρωτική ιδεολογία».

Ένα άλλο κόμμα της άκρας δεξιάς, το Reconquête (Ανάκτηση), πρόκειται να συμμετάσχει επίσης στην πορεία.

Ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Η Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise LFI), το οποίο κατηγορείται για αμφισημίες σχετικά με τον αντισημιτισμό, δεν παρίσταται λόγω της παρουσίας του Εθνικού Συναγερμού, όμως ορισμένα μέλη αναμένεται να συμμετάσχουν σε άλλες πρωτοβουλίες, στο Παρίσι ή αλλού στη "Γαλλία.
Πάντα στην αριστερά, τα κόμματα Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι, Σοσιαλιστικό Κόμμα και Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται να διαδηλώσουν πίσω από το ίδιο πανώ «εναντίον του αντισημιτισμού και όλων αυτών που φέρνουν το μίσος και το ρατσισμό», σχηματίζοντας ένα «δημοκρατικό κλοιό» έναντι της άκρας δεξιάς.
Θέλουν έτσι να διαχωρίσουν φυσικά την άκρα δεξιά από την υπόλοιπη διαδήλωση.
Πολυάριθμοι αντιπρόσωποι θρησκειών θα είναι επίσης παρόντες, όμως οι μουσουλμάνοι αναμένεται να μην είναι πολλοί, καθώς οργανώσεις έχουν εκφράσει τη λύπη τους για το γεγονός ότι από την έκκληση για τη διαδήλωση απουσιάζει αναφορά στην ισλαμοφοβία.

Εκδήλωση για την Παλαιστίνη γίνεται στόχος ακροδεξιών, 3 ελαφρά τραυματίες

Eν τω μεταξύ τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά το Σάββατο 11/11 το βράδυ στη Λιόν (κεντροανατολική Γαλλία), όταν ακροδεξιοί προσπάθησαν να εισβάλουν διά της βίας σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη, ανέφεραν η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.
Ένας φερόμενος ως ακροδεξιός συνελήφθη, διευκρίνισε η αστυνομική διεύθυνση της νομαρχίας, «καταδικάζοντας σθεναρά τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν».
Περί τις 20:00, ήταν ακόμη μαζική η παρουσία δυνάμεων επιβολής της τάξης και οχημάτων της πυροσβεστικής στην τοποθεσία που μετατράπηκε σε στόχο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.
Ο Christoff Oberlin, χειρουργός που έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Λωρίδα της Γάζας και επρόκειτο να παρουσιάσει τα τελευταία δυο βιβλία του, περιέγραψε πως ακροδεξιοί «χτύπαγαν με ρόπαλα» την πόρτα της αίθουσας όπου γινόταν η εκδήλωση για την παραβιάσουν, πάντως δεν μπόρεσαν να μπουν.
Συμμετέχοντες έκαναν λόγο για «υπερπλήρη» αίθουσα, που έχει χωρητικότητα «120 θέσεων».

Ανάμεσα στους παρόντες ήταν παιδιά και ηλικιωμένοι.

Κατά τους ίδιους, έσπασε παράθυρο.
Ο Gerome Feinel, πρόεδρος της συλλογικότητας Παλαιστίνη 69, που οργάνωσε την εκδήλωση, δήλωσε πως έχει σκοπό να υποβάλει μήνυση.
«Πρόκειται για την ακροδεξιά», που επιτέθηκε «με σιδηρολοστούς» και «γυάλινα μπουκάλια», δήλωσε.
«Βρεθήκαμε κλεισμένοι σε φάκα», δήλωσε εμφανώς αγχωμένη συμμετέχουσα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως οι παρόντες στην εκδήλωση χρησιμοποίησαν ό,τι μπορούσαν για να «φράξουν την πόρτα».
Κάπου 1.200 άνθρωποι έκαναν πορεία χθες μετά το μεσημέρι στη Λιόν εναντίον της άκρας δεξιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συλλογικότητας υποστηριζόμενης ιδίως από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, ριζοσπαστική αριστερά) και αντιφασιστικά κινήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης