Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky, o Zaluzhny και ο…von Clausewitz - Το φιάσκο της CIA που απέτυχε να κρύψει τη σκοτεινή αλήθεια για την Ουκρανία

O Zelensky, o Zaluzhny  και ο…von Clausewitz - Το φιάσκο της CIA που απέτυχε να κρύψει τη σκοτεινή αλήθεια για την Ουκρανία
Ο μεγάλος Πρώσος στρατηγός... εξηγεί το χάσμα μεταξύ  Zelensky - Zaluzhny
Σχετικά Άρθρα
Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24/2/2022 ο μεγαλύτερος θιασώτης της σύγκρουσης ήταν ο Volodymyr Zelensky.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν προσδώσει στον Ουκρανό πρόεδρο μυθικά ηρωικές διαστάσεις και ανδραγαθήματα, τα οποία δεν έκανε ποτέ.
Το περίφημο απόφθεγμα που αποδόθηκε στον Zelensky νωρίς στη σύγκρουση, αφού φέρεται να απέρριψε την πρόταση να φύγει από το Κίεβο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
«Η μάχη είναι εδώ», φέρεται να είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα» υποτίθεται ότι πρόσθεσε.
Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε πρώτα από το Associated Press, επικαλούμενο πηγή της αμερικανικής πρεσβείας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι ο Zelensky είπε ποτέ αυτά τα λόγια.

Δεν μπόρεσε να παρέμβει τώρα η CIA για Zelensky


Αποδίδονται σε «ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο με άμεση γνώση της συνομιλίας», η οποία ωστόσο δεν έγινε ποτέ, όπως αποκαλύπτει ο πρώην αξιωματούχος της CIA Scott Ritter.
Μετά το δημοσίευμα, που αναπαρήγαγαν τα άλλα αμερικανικά μέσης ενημέρωσης ο Ουκρανός πρόεδρος προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα: «Είμαι εδώ. Δεν βάζουμε κάτω τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, γιατί το όπλο μας είναι η αλήθεια, και η αλήθεια μας είναι ότι αυτή είναι η γη μας, η χώρα μας, τα παιδιά μας και θα τα υπερασπιστούμε όλα αυτά».
Είκοσι μήνες αργότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ακόμα «εδώ», στο τιμόνι ενός έθνους που έχει καταστραφεί από έναν πόλεμο που είχε εκλεγεί για να τον αποτρέψει.
Και εξακολουθεί να πιστεύει στο αναπόφευκτο μιας ουκρανικής νίκης.
«Κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όπως εγώ. Κανείς», είπε ο Zelensky στο περιοδικό Time σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Το πρόβλημα για τον Zelensky είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να συμμερίζεται την αισιοδοξία του.
«Το πιο τρομακτικό είναι ότι μέρος του κόσμου συνήθισε τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημείωσε ο Zelensky στην ίδια συνέντευξη.
«Η εξάντληση με τον πόλεμο επεκτείνεται.
Το βλέπετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη. Και βλέπουμε ότι μόλις αρχίσουν να κουράζονται λίγο, τους γίνεται εμμονή» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Προφανώς, η CIA δεν ήταν εκεί για να μετατρέψει αυτό το μήνυμα σε κάτι πιο ελκυστικό, σημείωσε ο Ritter.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Zelensky είναι ότι ο δικός του στρατός δεν πιστεύει πλέον στη νίκη.

zelensky_1.JPG
Οι άβολες αλήθειες Zaluzhny

Σε μια διαφωτιστική συνέντευξη στο The Economist, ο αρχιστρατηγός Valery Zaluzhny παραδέχτηκε ότι η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, που είχε σχεδιαστεί για να κόψει τη χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την υπόλοιπη Ρωσία, απέτυχε — θεαματικά.
Μετά από πέντε μήνες αιματηρών μαχών, ο Zaluzhny κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία είχε φτάσει στο επίπεδο ενός «αδιεξόδου» και ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει μία ριζική και όμορφη ανακάλυψη».
Οι απώλειες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ξεπέρασαν τους 90.000 νεκρούς και τραυματίες, μαζί με περισσότερα από 300 τανκς, προσεγγίζοντας τον αριθμό των στρατευμάτων που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ για την αντεπίθεση, καθώς και τον αριθμό των αρμάτων μάχης που προμήθευσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία για να βοηθήσουν στις επιθέσεις.
Σχεδόν πριν από ένα χρόνο ο Zuluzhny έδινε μια πολύ πιο αισιόδοξη συνέντευξη στο The Economist, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωνε: «Ξέρω ότι μπορώ να νικήσω αυτόν τον εχθρό. Αλλά χρειάζομαι πόρους. Χρειάζομαι 300 τανκς, 600-700 ifvs (οχήματα μάχης πεζικού), 500 Howitzer. Τότε, νομίζω ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό να φτάσουμε στις γραμμές της 23ης Φεβρουαρίου (σημείωση: την ημέρα πριν από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης από τη Ρωσία)».
Ο Zaluzhny τότε δεν έκρυψε πού θα εστιαζόταν η πρωταρχική του προσπάθεια και γιατί.

Το...χαμένο όνειρο της Μελιτόπολης


«Για να φτάσουμε στα σύνορα της Κριμαίας, από σήμερα πρέπει να διανύσουμε μια απόσταση 84 χιλιομέτρων μέχρι τη Μελιτόπολη.
Παρεμπιπτόντως, αυτό μας αρκεί, γιατί η Μελιτόπολη θα μας έδινε τον πλήρη έλεγχο του χερσαίου διαδρόμου, γιατί από τη Μελιτόπολη μπορούμε ήδη να βάλλουμε στον Ισθμό της Κριμαίας», δήλωνε τότε.
Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του στο The Economist, ο Zaluzhny φαίνεται να έχει ξεχάσει τα τολμηρά του σχέδια να καταλάβει τη Μελιτόπολη. οι καλά προετοιμασμένες ρωσικές άμυνες μέσα και γύρω από το χωριό Robotino μετέτρεψαν το όνειρο σε καπνό ενώ τα διαλυμένα γερμανικά τανκς Leopard κατακλύζουν τα χωράφια της Zaporizhia.
Ο Zaluzhny υπηρετεί τώρα ένα νέο αφήγημα, ότι η στρατηγική του ήταν να προκαλέσει τεράστιες ρωσικές απώλειες για να σπάσει το ηθικό του ρωσικού στρατού και να υποχρεώσει τη ρωσική πολιτική ηγεσία σε διαπραγματεύσεις.
«Αυτό ήταν το λάθος μου», είπε ο Zaluzhny.


ukraine_3.JPG
Τα ψευδή στοιχεία και η κόπωση

«Η Ρωσία έχει τουλάχιστον 150.000 νεκρούς. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τέτοιες απώλειες θα είχαν σταματήσει τον πόλεμο».
Τα σχόλια του Zaluzhny εγείρουν δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι η ακρίβεια των αριθμών που παραθέτει. Ενώ η Ρωσία δεν έχει δημοσιεύσει επίσημο απολογισμό των απωλειών της από την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση εδώ και μήνες, η ανάλυση ανοιχτού κώδικα που διεξήχθη από το BBC και το Meduza δείχνει ότι μεταξύ 30.000 και 47.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση», επισημαίνει ο Ritter.
Οι δηλώσεις του ανώτατου στρατηγού της Ουκρανίας δεν έγιναν δεκτές από τον Ουκρανό πρόεδρο.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του Economist, ο Igor Zhovka, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, επέκρινε τον Zaluzhny. «Είμαι βέβαιος ότι όλα έχουν διαβάσει προσεκτικά, έχουν σημειωθεί και έχουν βγει συμπεράσματα» από τους Ρώσους, είπε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ο Zhovka, τα σχόλια του Zaluzhny σχετικά με ένα αδιέξοδο οδηγούν συμμάχους της Ουκρανίας «σε πανικό».
Ο ίδιος ο Zelensky αντέκρουσε τα τρομερά συμπεράσματα του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του.
«Έχει περάσει καρός, οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, και αυτό είναι κατανοητό», είπε στον Τύπο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Αλλά αυτό δεν είναι αδιέξοδο, το τονίζω για άλλη μια φορά» σημείωσε.


tank_1.JPG
Παραλήρημα Zelensky

Αργότερα, σε σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ursula Von der Leyen, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Zelensky σημείωσε ότι ενώ «υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, δεν έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε καν να τα παρατήσουμε. , γιατί ποια είναι η εναλλακτική;»
Το περιοδικό Time, στο άρθρο του τον Οκτώβριο του 2023, χαρακτήρισε την πίστη του Zelensky για την τελική νίκη της Ουκρανίας ως παραληρηματική, με την Ουκρανό πρόεδρο να νομίζει πως είναι «Μεσσίας».
«Δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την ελευθερία μας σε αυτόν τον τρομοκράτη Putin», είπε σε συνέντευξή του στο NBC News.

Ο von Clausewitz εξηγεί το χάσμα Zelensky - Zaluzhny


«Βλέπουμε, επομένως, ότι ο πόλεμος δεν είναι απλώς μια πολιτική πράξη, αλλά η συνέxιση της πολιτικής με άλλα μέσα», είχε γράψει ο διάσημος Πρώσος στρατηγός, Carl von Clausewitz στην κλασική του πραγματεία, On War.
Ο πόλεμος πρέπει πάντα να θεωρείται απλώς ένα μέσο μέσω του οποίου μπορούν να υλοποιηθούν η πολιτική θεωρία, σημείωνε ο Clausewitz.
«Η πολιτική θεωρία είναι το αντικείμενο, ο πόλεμος είναι το μέσο και τα μέσα πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν το αντικείμενο», παρατηρεί ο μεγάλος Πρώσος στρατηγός.
Τα λόγια του Clausewitz χρησιμεύουν ως βάση για μια αξιολόγηση του χάσματος που έχει ανοίξει μεταξύ του Zelensky –του κύριου της «πολιτικής άποψης»– και του Zaluzhny – του χειριστή των «στρατιωτικών μέσων».
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ο κύριος του εκάστοτε βασίλειού του.
Όπως συνέβη με το απόφθεγμα του Zelensky «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα», ο έλεγχος του σεναρίου από το οποίο διαβάζουν τόσο ο Zelensky όσο και ο Zaluzhny ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους - τη λεγόμενη «συλλογική Δύση».
Και είναι εδώ που και οι δύο άντρες έχουν πρόβλημα.
Η «πολιτική θεωρία» του Zelensky δεν έχει να κάνει με τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχει για την Ουκρανία ως έθνος, αλλά με τη χρησιμότητα που έχει η Ουκρανία για την προώθηση των στρατηγικών γεωπολιτικών στόχων και στόχων της συλλογικής Δύσης σχετικά με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία ήταν, είναι και θα είναι πάντα κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο στο μυαλό των δυτικών ηγετών με τους οποίους έχει ευθυγραμμιστεί ο Zelensky.
Το γεγονός είναι ότι η συλλογική Δύση έχει εξαντληθεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τόσο οικονομικά, στρατιωτικά όσο και πολιτικά. Όχι μόνο αποδυναμώθηκε από τη σύγκρουση, αλλά η Ρωσία έχει αναδειχθεί ισχυρότερη σε κάθε επίπεδο —οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά. Το παιχνίδι της συλλογικής Δύσης να αποδυναμώσει τη Ρωσία προωθώντας μια σύγκρουση με την Ουκρανία απέτυχε.
clausewitz.jpg

Δεν είναι πλέον χρήσιμος ο Zelensky


Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της «πολιτικής θέσης» του Zelensky - δεν είναι πλέον ένα χρήσιμο εργαλείο για τη συλλογική Δύση, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να τον απορρίψει.
Όσον αφορά τα «στρατιωτικά μέσα», τα σχόλια του στρατηγού Zaluzhny υπογραμμίζουν την ανικανότητα του ουκρανικού στρατού όταν πρόκειται να είναι ένα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο. Η στρατηγική ήττα του ουκρανικού στρατού ολοκληρώθηκε από τον ρωσικό στρατό. Ενώ υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για περισσότερες μάχες και πολύ αίμα πριν εξασφαλιστεί μια τελική ρωσική νίκη, το γεγονός είναι ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι σχεδόν εξασφαλισμένο.
Σε αυτό το περιβάλλον, η συλλογική Δύση εξαντλήθηκε να σκορπά χρήματα.
Το «αδιέξοδο» του Zaluzhny είναι μία… ροζ εικόνα σε σύγκριση με τη σκοτεινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και ο ουκρανικός στρατός. Χωρίς τανκς, χωρίς πυρομαχικά, χωρίς άνδρες, η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Ουκρανία είναι παγιδευμένη σε έναν πόλεμο φθοράς όπου κάθε παράγοντας ευνοεί τη Ρωσία. Σήμερα, το ερώτημα «τι ακολουθεί» αιωρείται αλλά όλοι γνωρίζουν την απάντηση.
«Το ΝΑΤΟ έχασε τον πόλεμο. Ο Zelensky έχασε τον πόλεμο. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, η συλλογική Δύση θα πρέπει να βρει τα μέσα για να εγκαταλείψει τον Zelensky και την Ουκρανία. Η σύγκρουση μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ φαίνεται ότι παρέχει μια βολική δικαιολογία για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας, με στρατιωτικούς όρους», εκτιμά ο Ritter.


ukraine_1_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης