Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ισπανική δεξιά στους δρόμους εναντίον του Sanchez και της αμνήστευσης των Kαταλανών αυτονομιστών

Η ισπανική δεξιά στους δρόμους εναντίον του Sanchez και της αμνήστευσης των Kαταλανών αυτονομιστών
Το Λαϊκό Κόμμα (PP), ο κύριος σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης, οργάνωσε συγκεντρώσεις για το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) στη Μαδρίτη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας καλώντας τους πολίτες να πουν «όχι στην αμνηστία»
Η ισπανική δεξιά θα κατέβει στους δρόμους την Κυριακή 12/11 για να διαμαρτυρηθεί εναντίον του μελλοντικού νόμου περί αμνηστίας των καταλανών αυτονομιστών, μια παραχώρηση από τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους ώστε παραμείνει στην εξουσία.
Αυτή η πολύ αμφιλεγόμενη αμνηστία, την οποία ένα μέρος της ισπανικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται ως προσβολή στο κράτος δικαίου, έρχεται έξι χρόνια μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία), η οποία αποτέλεσε το 2017 μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις της σύγχρονης Ισπανίας.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP), ο κύριος σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης, οργάνωσε συγκεντρώσεις για το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) στη Μαδρίτη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας καλώντας τους πολίτες να πουν «όχι στην αμνηστία».

H δημοκρατία σε κίνδυνο

«Η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο», υποστηρίζει ο συντηρητικός σχηματισμός σ' ένα μανιφέστο και καλεί «όλους τους δημοκράτες, χωρίς διακρίσεις» να βγουν στους δρόμους.
«Δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε», πρόσθεσε το PP, ο αρχηγός του οποίου, ο Alberto Nunes Feijoo, ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, αλλά απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός καθώς δεν συγκέντρωσε επαρκή στήριξη στο κοινοβούλιο.
Δεύτερος στις εκλογές, ο Pedro Sanchez έχει πλέον εξασφαλίσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα το κοινοβούλιο θα τον επαναφέρει στην εξουσία, χάρη στη στήριξη των επτά βουλευτών του σχηματισμού του καταλανού αυτονομιστή Carles Putzdemon, που ηγήθηκε της απόπειρας απόσχισης του 2017 και διέφυγε στο Βέλγιο για να διαφύγει από τις δικαστικές διώξεις.
Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του, το κόμμα του Putzdemon Μαζί για την Καταλονία (Junts per Catalunya) πήρε ένα νόμο που αμνηστεύει τους αυτονομιστές οι οποίοι διώκονται από τη δικαιοσύνη κυρίως για τα γεγονότα του 2017, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της «αναγνώρισης της Καταλονίας ως έθνους».
Η ισπανική δεξιά, ένα μέρος του δικαστικού σώματος, αλλά και ορισμένοι μετριοπαθείς ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Sanchez θεωρούν πως αυτό το μέτρο αμνήστευσης αντιβαίνει στις αρχές της εδαφικής ισότητας και ενότητας και του διαχωρισμού των εξουσιών.

«Αποδοχή του αποτελέσματος της κάλπης»

Σε παρέμβασή του στη διάρκεια του συνεδρίου των ευρωπαίων σοσιαλιστών στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία, ο Pedro Sanchez, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία παό το 2018, κάλεσε χθες, Σάββατο, το Λαϊκό Κόμμα να «αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κάλπης και τη νομιμότητα της κυβέρνησης που σύντομα θα σχηματίσουμε».
Το κόμμα της άκρας δεξιάς Vox ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει σήμερα στις συγκεντρώσεις του PP, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις μπροστά στς έδρες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) σε όλη τη χώρα.
Η εθνική έδρα του PSOE στη Μαδρίτη είναι εδώ και περισσότερο από μία εβοδμάδα στόχος καθημερινών διαδηλώσεων οργανώσεων που πρόσκεινται στο Vox.
Οι συγκεντρώσεις αυτές οδήγησαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα σε συμπλοκές ανάμεσα σε μαχητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης.
«Έχουμε το καθήκον να αντισταθούμε σε μια κυβέρνηση και σε ένα τύραννο που θα πάρει το χρίσμα του χάρη σε όλους τους εχθρούς της Ισπανίας», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο επικεφαλής του Vox Santiago Abascal στη διάρκεια μιας απ' αυτές τις διαδηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης