Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ κατέστρεψε 150 τούνελ στη Βόρεια Γάζα - Πάγος από τη Hamas για τους ομήρους - Πόλεμος φθοράς και στο Λίβανο

Το Ισραήλ κατέστρεψε 150 τούνελ στη Βόρεια Γάζα  - Πάγος από τη Hamas για τους ομήρους - Πόλεμος φθοράς και στο Λίβανο
Υπό διαρκείς επιδρομές και πολιορκούμενο από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα το νοσοκομεία Al Shifa
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd). Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα από αέρος, με επίκεντρο την γειτονιά Al Nasr όπου βρίσκονται τα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ μαίνονταν όλη νύχτα οι χερσαίες συγκρούσεις μέσα στην Πόλη της Γάζας και συνεχίζονται.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πλήρως ή εν μέρει περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 25 οχημάτων τις τελευταίες 48 ώρες, αλλά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι το Ισραήλ έχει πλήξει 5.000 στόχους από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και ότι η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Γάζας.
Ανώτεροι αξιωματούχοι, των ΗΠΑ, παρότι δεν πιέζουν ακόμη για μια γενικευμένη παύση των εχθροπραξιών ήδη είναι επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι για τους αυξανόμενους αριθμούς νεκρών και την εξασθένηση της διεθνούς υποστήριξης, πιέζουν το Ισραήλ να αποφύγει τις πυρκαγιές και τις απώλειες αμάχων στο νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό τους στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, γύρω απο το οποίο διεξάγονται μάχες, εδώ και 24 ώρες, ανέφερε η οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατάφερε να αποκαταστήσει την επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας στο νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα, αργά την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2023, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο αξιωματούχος του οργανισμού.
Εν τω μεταξύ, και το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Al Quds, σταμάτησε να δέχεται νέους ασθενείς την Κυριακή 12/11, με το προσωπικό να λέει ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού και η έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων απειλούν τη ζωή βρεφών και άλλων ασθενών.
Τα νοσοκομεία στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα είναι αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις και μετά βίας μπορούν να φροντίσουν όσους βρίσκονται μέσα, δήλωσε το ιατρικό προσωπικό.
Το Ισραήλ λέει ότι πολεμά τους τρομοκράτες της Hamas στην περιοχή και τα νοσοκομεία πρέπει να εκκενωθούν.
«Από χθες το απόγευμα (111/11) δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με το προσωπικό μας στο νοσοκομείο Al-Shifa.
Άλλοι αποσταλμένοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που ζουν στην πόλη της Γάζας ανέφεραν ότι οι μάχες γύρω από την Al-Shifa δεν έχουν σταματήσει.
Ανησυχούμε για τη ζωή τους».
Νωρίτερα, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο Tasnim, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι το νοσοκομείο Al-Shifa στη Λωρίδα της Γάζας αποκόπηκε εντελώς από την παροχή ρεύματος και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούσαν μαζικούς βομβαρδισμούς στη γύρω περιοχή της ιατρικής εγκατάστασης.
100 bodies to be buried in mass grave inside Gaza's Al-Shifa Hospital
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι ισραηλινές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της Al-Shifa από τη Hamas ως κέντρου διοίκησης και ελέγχου είναι αξιόπιστες, αν και έχουν περιορισμένες ανεξάρτητες πληροφορίες για το θέμα με κίνδυνο να θεωρηθούν απλό μέσο παραπληροφόρησης στο πλαίσιο των εχθροπραξιών και να χάσουν τη αξιοπιστία τους οι σχετικές πληροφορίες,
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σημείωσε (11/12) ότι “πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί» - η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή τόνου από την κυβέρνηση Biden μέχρι σήμερα ενώ διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι η αραβική διαφωνία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο γενεών στη θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Η Hamas ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους εξαιτίας της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Al Shifa, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή 12 Νοεμβρίου Παλαιστίνιος αξιωματούχος
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δώσει τη συγκατάθεσή του στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη Hamas στο Κατάρ, για την απελευθέρωση κρατουμένων (κυρίως γυναικών κρατουμένων) με αντάλλαγμα τους Ισραηλινούς απαχθέντες.
Ωστόσο, ισραηλινοί ανώτεροι αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο το Ισραήλ να προχωρήσει στην απελευθέρωσή τους ως μέρος της συμφωνίας.
Η ανακοίνωση του Ισραήλ για ανθρωπιστικές εκεχειρίες ήταν το πρώτο βήμα στη διαδικασία.
Το Ισραήλ γνωρίζει ότι η Hamas θέλει να απαλλαγεί από δεκάδες γυναίκες και παιδιά (και ίσως όλους τους αμάχους που κρατά), αλλά αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
Το Ισραήλ, θεωρητικά, υποτίθεται ότι θα μεταφέρει κρατούμενους, καύσιμα και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια.
Υψηλόβαθμος αξθωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο NBC News ότι υπάρχει η προταση για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Hamas, σε αντάλλαγμα για τους Ισραηλινούς ομήρους. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, η συμφωνία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 80 απαχθέντων γυναικών και παιδιών στη Λωρίδα, σε αντάλλαγμα για τις Παλαιστίνιες γυναίκες και τους εφήβους που φυλακίζονται στο Ισραήλ, και ότι εξετάζονται άλλες επιλογές.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του στο CNN (12/11) ότι «προφανώς πορευόμαστε προσεκτικά όταν πρόκειται για νοσοκομείο, αλλά επίσης δεν πρόκειται να δώσουμε ασυλία στους τρομοκράτες».
Είπε επίσης ότι «Bοηθάμε [τους πολίτες] δημιουργώντας ασφαλείς χώρους.
Έτσι έχουμε ορίσει διαδρομές προς μια ασφαλή ζώνη, νότια της πόλης της Γάζας, όπου δεν υπάρχουν μάχες.
Τους λέμε να προχωρήσουν, να προχωρήσουν.
Εμείς επιθυμούμε όλοι οι άμαχοι να απομακρυνθούν και η Hamas κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τους κρατήσει σε κίνδυνο».
«100 περίπου ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί», πρόσθεσε
Η Αίγυπτος ενημέρωσε το Ισραήλ ότι η Hamas σκοπεύει να απελευθερώσει αρκετούς ομήρους τις επόμενες ημέρες, μετέδωσε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Σύμφωνα με τις πηγές, το Ισραήλ αρνήθηκε να κηρύξει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή να προμηθεύσει καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου η Hamas απελευθερώσει την πρώτη ομάδα ομήρων.
Το Ισραήλ μπορεί να συμφωνήσει σε μια εκτεταμένη διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μόνο σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα Hamas δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
ο NBC News ανέφερε νωρίτερα την Κυριακή (12/11), επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι η Hamas και το Ισραήλ συζητούν πιθανή απελευθέρωση 80 ομήρων εάν το Ισραήλ απελευθερώσει Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους που κρατούνται στις φυλακές του.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Ισραήλ:  Έχουμε καταστρέψει 150 τούνελ και υπόγειες εγκαταστάσεις της Hamas
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν καταστρέψει περισσότερες από 150 υπόγειες σήραγγες και εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας που χρησιμοποιούνται από το παλαιστινιακό κίνημα Hamas, δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, στρατηγός Jonathan Conricus το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2023.
«Έχουμε καταστρέψει σημαντικές από αυτές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει παγιδευτεί από εκρηκτικά, περισσότερες από 150 σήραγγες και υπόγειες εγκαταστάσεις [της Hamas] έχουν εξουδετερωθεί», δήλωσε ο Conricus.
Μια τέτοια υπόγεια δομή αποτελείι τη «ραχοκοκαλιά» των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Hamas, καθώς το κίνημα τη χρησιμοποιεί για να κρυφτεί και να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο πλαίσο του πολέμου φθοράς που διεξάγει κατά του Ισραήλ.
IDF και Shin Bet ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας κοινής επιχείρησης, περισσότεροι από 20 μαχητές της Hamas που αιχμαλωτίστηκαν σε στρατιωτική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας προσήχθησαν για ανάκριση στο Ισραήλ
Latest Updates On Gaza Strip, 11 November 2023 (Map) - Islamic World News
Εκτός λειτουργίας τα Al Shifa και Al Quds, κόλαση πυρός στα παλαιστινιακά νοσοκομεία

Οι εκρήξεις και ανταλλαγές σφοδρών πυρών στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής με εμβαδό κάπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου από το 2007 κυβερνά η Hamas, συνεχίζονταν όλη τη νύχτα του Σαββάτου 11/11 προς Κυριακή 12/11 και συνεχίζονται ακόμη.
Οι μάχες διεξάγονται μέσα στην καρδιά της Πόλης της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, βρίσκεται το «κέντρο» της δομής της Hamas, που χρησιμοποιεί ένα δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων σηράγγων.
Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν με ολοένα πιο έντονο τρόπο ανησυχία για την τύχη των νοσοκομείων.
Σήμερα, 37η ημέρα του πολέμου, με έναυσμα την επίθεση της Hamas στο έδαφος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tendros Adanom Gebreghesus εξέφρασε τις πρώτες πρωινές ώρες έντονη ανησυχία καθώς οι υπηρεσίες του «έχασαν την επαφή» με το προσωπικό του νοσοκομείου Al Shifa στην πόλη της Γάζας, το μεγαλύτερο ολόκληρου του παλαιστινιακού θύλακα που πλήττεται διαρκώς.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) έκανε λόγο για «ακατάπαυστους βομβαρδισμούς» εναντίον νοσοκομείων στην πόλη της Γάζας, ιδίως στο Al Shifa, το οποίο «επλήγη επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του μαιευτηρίου» του.
gaza_xarths.PNG
Το νοσοκομείο Al Shifa ανέστειλε τις λειτουργίες του το Σάββατο 11/11 στις 11 το πρωί,  διότι του τέλειωσαν τα καύσιμα που παρήγαγαν ρεύμα μέσω γεννήτριας, ενώ την Κυριακή 12/11 καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμούς η καρδιολογική του πτέρυγα.
Από έλλειψη καυσίμων που έδιναν ρεύμα έπαψε να λειτουργεί στις 12 το πρωί της Κυριακής 12/11 και το νοσοκομείο Al Quds.
Στο νοσοκομείο Al Shifa οι ασθενείς άρχισαν να πεθαίνουν.

«Δυο νεογνά που είχαν γεννηθεί πρόωρα πέθαναν διότι οι θερμοκοιτίδες τους δεν λειτουργούσαν πλέον», ανέφερε ο Δρ. Mohamed Ubaid, χειρουργός των MSF, σε μήνυμά του που μεταφορτώθηκε από τη ΜΚΟ στο X.
Στο τμήμα του βρίσκονταν περίπου 40 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα, ανάμεσά τους 17 που χρειάζονται εντατική θεραπεία, πρόσθεσε.
«Άλλος ασθενής πέθανε επειδή ο μηχανικός αναπνευστήρας του σταμάτησε» εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.
«Τα πυρά δεν σταματούν καθόλου, τα αεροπορικά πλήγματα είναι ακατάπαυστα, όπως και οι οβίδες του πυροβολικού», αφηγήθηκε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας που βρίσκεται μέσα στο ίδρυμα.
τραυματιεσ.PNG

Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμική Jihand, σύμμαχος της Hamas, επιβεβαίωσε πως «μαχητές της ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις, κυρίως γύρω από το συγκρότημα» του νοσοκομείου Al Shifa, με ισραηλινούς στρατιώτες.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «αληθινά καταστροφική», συνόψισε η Anne Taylor, η επικεφαλής της αποστολής των MSF στα παλαιστινιακά εδάφη.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του νοσοκομείου Mohaned Abu Salmiya, ανέφερε ξανά την Κυριακή 12/11 ότι «το νοσοκομείο είναι εντελώς περικυκλωμένο και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από αυτό», ότι το προσωπικό «δεν μπορεί να εργαστεί» και ότι «τα πτώματα, που είναι δεκάδες», δεν μπορούν καν να «ενταφιαστούν», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής ζήτησε «η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο τα νοσοκομεία και τα ασθενοφόρα».
Στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο οι θεραπείες γίνονται πια στο πάτωμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ και φωτιογραφίες του Al Jazeera
Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι θεωρεί τη διεθνή κοινότητα και τους υπογράφοντες την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης υπεύθυνες για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας και τις επακόλουθες τρομερές ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε στο X.
αλ_κοθσ.PNG

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Αδύνατος πια ο καθημερινός απολογισμός των νεκρών - Δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία

O αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Hamas στη Γάζα Youssef Abu Ris ανακοίνωσε ότι το υπουργείο παύει πλέον να δίνει έναν ακριβή καθημερινό απολογισμό των θυμάτων των ισραηλινών βομβαρδισμών επειδή δεν μπορεί πλέον να εγκαθιδρύσει επαφές με όλα τα νοσοκομεία, ούτε μπορεί να στείλει τα ασθενοφόρα του λόγω της βιαιότητας των ισραηλινών βομβαρδισμών.
«Λόγω της στόχευσης των νοσοκομείων από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα και της αποτροπής εισόδου οποιουδήποτε, το Υπουργείο Υγείας δεν μπόρεσε το Σάββατο 12/11 να εκδώσει ακριβή στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών τις τελευταίες ώρες», ανέφερε το Υπουργείο.
«Υπενθυμίζουμε ότι οι δυνάμεις κατοχής διέπραξαν περισσότερες από 1.130 σφαγές και ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 11.100 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 8.000 παιδιών και γυναικών, και ο αριθμός των τραυματιών ήταν πάνω από 28.000, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Παρασκευής 10/11», είπε.

Υπό πολιορκία το Al Shifa, ελεύθεροι σκοπευτές παντού, διαρκή τα πλήγματα των Ισραηλινών

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο, ο Ris πρόσθεσε ότι ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «κατέστρεψε ολοσχερώς» την Κυριακή το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Al Shifa, του μεγαλύτερου στη Λωρίδα της Γάζας που σφυροκοπείται και πολιορκείται από το Ισραήλ.
Aυτόπτης μάρτυρας που ήταν στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε τις επιδρομές και τις ζημιές.
Προσώρας δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό.
«Υπήρξε ένα νέο πλήγμα στο χειρουργικό τμήμα και εκείνο των εξωτερικών ιατρείων», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, λέγοντας πως «πέντε οβίδες έχουν εκτοξευθεί από το πρωί στο συγκρότημα κτιρίων του νοσοκομείου».
«Τα ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν πλήρως το νοσοκομείο al Shifa», είπε, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει ψευδείς τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα στρατεύματά του «περικυκλώνουν και χτυπούν» το al Shifa.
«Ρίχνουν σε όλους όσοι προσπαθούν να φύγουν από όλα τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος», είπε ακόμη ο Abu Ris.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο, λέει όμως ότι επιτρέπει την έξοδο προς ανατολάς, που είναι ανοικτή στους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο.
«Υπάρχουν δύο (ισραηλινά) άρματα μάχης τα κανόνια των οποίων δείχνουν προς το εσωτερικό του μαιευτηρίου, στη νότια είσοδο του συγκροτήματος του Al Shifa», εξήγησε ο Ris. Όπως και «δύο άρματα μάχης έξω από τη δυτική είσοδο και δύο άρματα μάχης στο εσωτερικό της εισόδου αυτής».
Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο Al Jazeera ότι γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν και ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι πυροβολούν από τα παράθυρα κι έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα.
Γύρω από το τεράστιο νοσοκομειακό συγκρότημα, "υπάρχουν δεκάδες πτώματα στους δρόμους, εκατοντάδες τραυματίες", είπε ακόμη ο Abu Ris.

Εντείνονται τα επεισόδια στα σύνορα με Λίβανο - Συρία ενώ το Ισραήλ φοβάται κλιμάκωση της σύγκρουσης

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερεότι λόγω των διευρυμένων επιθέσεων της Hezbollah στο βορρά, η προσπάθεια περιορισμού της σύγκρουσης έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη.
Η σημερινή εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων σε πολιτικά οχήματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Ισραηλινής Electric Corporation, θεωρείται από τον στρατό ως ακόμη μια κλιμάκωση.
Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς βόρειες πόλεις — από το Kiryat Shmona έως το Kiryat Bialik.
Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες της Δύσης φοβούνται εξίσου την εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο, καθώς στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Hezbollah και τα πλήγματα πλέον γίνονται σε ολοένα μεγαλύτερο βάθος.
Ισραηλινά πλήγματα έχουν εξάλλου στοχοθετήσει θέσεις στη Συρία από όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, μέλη της Hezbollah εκτοξεύουν ρουκέτες.
Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, Hassan Nasrallah στο δεύτερο διάγγελμά του από την έναρξη του πολέμου, στις 11//11 είπε ότι η οργάνωση θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant από την πλευρά του προειδοποίησε τη Hezbollah να μην «παίζει με τη φωτιά», διαμηνύοντας πως η Βηρυτός μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τη Γάζα αν η Hezbollah σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο.
Πάνω από 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, κυρίως μαχητές της Hezbollah, αλλά και άμαχοι και τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος.
Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγους για οκτώ νεκρούς, έξι στρατιωτικούς και δυο άμαχους.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί στις 12/11 πως έπληξε «τρομοκρατικές υποδομές» στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη, σε αντίποινα για πυρά από το έδαφος της χώρας αυτής προς το τμήμα των υψίπεδων του Γκολάν.
Συμφωνα με αναφορά των IDF 15 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, τέσσερις αναχαιτίστηκαν, οι υπόλοιποι έπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.
Επτά Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με όλμους.
Οι Ισραηλινοί λένε ότι απάντησαν ενώ στη συνέχεια, έξι Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, από αντιαρματικό πύραυλο.
Τα επεισόδια έρχονται αφού ο Yoav Gallant, υπουργός Άμυνας, είπε ότι η Hamas και η Hezbollah δοκιμάζουν το Ισραήλ και προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από την επιχείρηση στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί λένε ότι αυτά δεν είναι πλέον προβοκάτσια - αυτό είναι επιθετικότητα. «Αν συνεχίσουν να μας επιτίθενται, θα κάνουν το λάθος της ζωής τους», είπε ο Gallant.
Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την κλιμάκωση οτιδήποτε στο βορρά. Δεν θέλουν να δουν αυτό που συμβαίνει στη Γάζα να εξελίσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση, και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτού.
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Daniel Hagari δήλωσε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2023 ότι το Ισραήλ θα «αλλάξει το καθεστώς ασφαλείας στο βορρά» εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων από την τρομοκρατική ομάδα Hezbollah που υποστηρίζεται από το Ιράν και συμμαχικές παλαιστινιακές ομάδες.
«Η κατάσταση ασφαλείας δεν θα παραμείνει σε αυτό το καθεστώς ώστε οι κάτοικοι του βορρά να μην αισθάνονται ασφαλείς να επιστρέψουν στα σπίτια τους», λέει ο Hagari.
Πρόσθεσε ότι η Hezbollah και η λιβανική κυβέρνηση θα φέρουν την ευθύνη για οποιεσδήποτε επιθέσεις από τον Λίβανο.
«Οι πολίτες του Λιβάνου θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της ανομίας και της απόφασης της Hezbollah να γίνει ο προστάτης του ISIS», λέει ο Hagari, χαρακτηρίζοντας τη Hamas τζιχαντιστική οργάνωση

ΗΠΑ και ΟΗΕ κατά Netanyahu: Δεν επιτρέπουμε κατάληψη της Γάζας και της Δυτικής Οχθης - Έλεγχος από την Παλαιστινιακή Αρχή 

Φρένο στα σχέδια του Netanyahu για διαρκή στρατιωτική κατοχή της Γάζας βάζει ο ΟΗΕ ενώ προηγήθηκε παρέμβαση των ΗΠΑ όπου καταγράφεται ρήξη όσον αφορά τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης που θέτουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια ειρήνευσης και λύσης «δύο κρατών» για το παλαιστινιακό.
To πιο προτιμότερο σενάριο για τη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν η επιστροφή της στον έλεγχο της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA), δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.
«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή ήταν σε θέση να αναλάβει την ηγεσία στη Γάζα και το Ισραήλ συμφώνησε να διαπραγματευτεί σοβαρά μια λύση δύο κρατών με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε.
Ο Guterres τόνισε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την PNA και ορισμένες αραβικές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τη Γάζα παρουσία ισραηλινών δυνάμεων.
Θα ήταν επίσης «πολιτικά ευαίσθητο», επισήμανε.
Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατάσταση είναι απαραίτητη μια «μεταβατική περίοδος»
Μεταξύ άλλων, τάχθηκε επίσης κατά της μετατροπής του θύλακα σε «προτεκτοράτο του ΟΗΕ».'
Παράλληλα, ο Guterres υποσχέθηκε, μαζί με άλλους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, να συμμετάσχει στην οργάνωση της μεταβατικής περιόδους, με αποτέλεσμα η Λωρίδα της Γάζας να τεθεί υπό τον έλεγχο της PNA.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν προέβλεψε πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική επιχείρηση των IDF (του ισραηλινού στρατού) , την οποία επικρίνει δημόσια ότι παραμελεί τις ζωές και τις ανάγκες των αμάχων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν τη Λωρίδα της Γάζας να καταλαμβάνεται εκ νέου είτε να μειώνεται στο μέγεθός της ή να εκδιώκονται οι κάτοικοι της από τα σπίτια τους, δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023.
Η δήλωση αυτή είναι μια ευθεία αμφισβήτηση της δήλωσης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ότι δεν θα δεχθεί να παραδώσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας και ότι θα ήθελε τη δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης γνώμης.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, η πορεία προς τα εμπρός - οι βασικές αρχές της πορείας προς τα εμπρός είναι ξεκάθαρες...
Καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας, κανένας βίαιος εκτοπισμός του παλαιστινιακού λαού.
Η Γάζα δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την τρομοκρατία στο μέλλον και το έδαφος της Γάζας δεν πρέπει μειωθεί», είπε ο Sullivan σε συνέντευξή του στο CBS.
Οι ΗΠΑ θέλουν να δουν την επανένωση του ελέγχου μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας υπό την παλαιστινιακή ηγεσία, πρόσθεσε.
Επέμεινε ότι το μέλλον του θύλακα θα εξαρτηθεί από τον παλαιστινιακό λαό και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τη διαδικασία.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου αντίθετος στην προοπτική να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmud Abbas τη διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο.
«Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί μια εξουσία υπό τη διοίκηση κάποιου που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου), δεν την έχει ακόμη καταδικάσει (…) Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο εκεί πέρα (σ.σ. στη Γάζα).
Αλλα σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ο δικός μας έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
«Χρειάζεται πλήρης έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας, με τη δυνατότητα να μπαίνουμε όποτε θέλουμε για να διώχνουμε τους τρομοκράτες που μπορεί να επανεμφανιστούν», επέμεινε.
«Δεν θα υπάρχει πολιτική εξουσία που θα διδάσκει στα παιδιά της το μίσος για το Ισραήλ, το μίσος για τους Ισραηλινούς», συνέχισε ο Netanyahu.
«Την επόμενη ημέρα η Γάζα θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα υπάρχει πλέον απειλή προερχόμενη από τη Γάζα για το Ισραήλ.’
Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε οριστικά ότι σε κάθε μέρος η ασφάλεια του οποίου δεν ελέγχεται από το Ισραήλ θα επιστρέψει ο τρόμος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Δυτική Οχθη», είπε ο Netanyahu αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας μέχρι και την «καρδιά» πόλεων που θεωρητικά ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Για ''Νάκμπα'' και κατοχή της Γάζας μιλούν υπουργοί του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Γεωργίας Avi Dichter, επαληθεύοντας τις καταγγελίες των Παλαιστινίων που από εβδομάδες λένε ότι ο ισραηλινός στρατός βάλει συνειδητά κατά νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών όπου βρίσκουν καταφύγιο οι άμαχοι, με στόχο να υποχρεώσει σε φυγή το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας, χαρακτήρισε τις εκκενώσεις «Νάκμπα της Γάζας» - μια παραπομπή στη μαζική αποχώρηση των Παλαιστινίων από τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1948.
«Επιχειρησιακά δεν υπάρχει τρόπος να διεξαχθεί  πόλεμος με τον τρόπο που τον θέλουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εντός των εδαφών της Γάζας, χωρίς την εκκένωση του πληθυσμού», είπε ο Dichter.
«Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει».
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir από την πλευρά του ανέφερε ότι η Γάζα πρέπει να τεθεί υπό ισραηλινή κατοχή, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι μια κατοχή», είπε ο υπουργός στην ραδιοφωνική αρχή του Ισραήλ.
Το Ισραήλ απέσυρε τους παράνομους οικισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.
«Όταν έχεις παρουσία στο έδαφος, έχεις τον έλεγχο, είσαι ο ιδιοκτήτης», φέρεται να είπε ο Itamar Ben Gvir από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
gaza_kyriak4.PNG

Υπό πολιορκία το νοσοκομείο Al Quds

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, «ισραηλινά άρματα μάχης βρίσκονται 20 μέτρα από το νοσοκομείο Al Quds», άλλη εγκατάσταση στην πόλη της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει 14.000 εκτοπισμένοι.
«Το νοσοκομείο είναι αποκλεισμένο για έκτη συνεχόμενη ημέρα εξαιτίας των ακατάπαυστων βομβαρδισμών», που βάζουν στο στόχαστρο «απευθείας» τη δομή υγείας, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.
Οι ισραηλινές αρχές επαναλαμβάνουν πως η Hamas χρησιμοποιεί πολιτικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, για να εξαπολύει επιθέσεις ή να κρύβει υπόγειες σήραγγες.
H ίδια το διαψεύδει.
Συν τοις άλλοις, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα αλλά και στο Khan Yunis, στα νότια της Γάζας, τη θεωρούμενη ως ασφαλή περιοχή, με αποτέλεσμα 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
prosfyges2_1.PNG

Ο νότος είναι θεωρητικά  μια λεγόμενη «ασφαλής περιοχή» στην οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αφού εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στα βόρεια και κεντρικά μέρη της λωρίδας.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.078 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που έδωσε πάντως τον τελευταίο του απολογισμό την Παρασκευή 10/11.
1,6 εκατ. άμαχοι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα

Στη Γάζα, σχεδόν 200.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από το βόρειο τμήμα της περιοχής μέσω των «διαδρόμων» που ανοίγουν καθημερινά κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών «παύσεων», για να φθάσουν στον νότο, όπου οι βομβαρδισμοί και οι μάχες δεν έχουν τόση σφοδρότητα.
Η συνοριακή διέλευση στη Rafah, που ελέγχει η Αίγυπτος, αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα, για να περάσουν τραυματίες, αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, σύμφωνα με παλαιστίνιους και αιγύπτιους αξιωματούχους.
Στον μικρό θύλακα που σφυροκοπείται ακατάπαυστα για πάνω από έναν μήνα, 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. των κατοίκων έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται ολοένα περισσότερο καταστροφική.
Η ολοκληρωτική πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ την 9η Οκτωβρίου στερεί από τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
prosfyges_kyiraki_3.PNG

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Δύση, καταδίκη στο Ριάντ

Οι πολλαπλές εκκλήσεις να σταματήσουν οι μάχες από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων απορρίπτονται από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ και του βασικού συμμάχου του, των ΗΠΑ, καθώς διατείνονται πως η κατάπαυση του πυρός θα ωφελήσει μόνο τη Hamas.
Στο Λονδίνο, κάπου 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου 11/11 απαιτώντας «κατάπαυση του πυρός τώρα».
Ομοίως 20.000 άνθρωποι στις Βρυξέλλες, 16.000 στο Παρίσι.
Επίσης  χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων κι εγκατέστησαν ένα μακρύ τραπέζι δείπνου με πάνω από 200 άδειες καρέκλες.
Στο Ριάντ, δεκάδες άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες που έλαβαν μέρος σε έκτακτη σύνοδο καταδίκασαν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της Δύσης στις διεθνείς αντιδράσεις στον πόλεμο, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία του Ισραήλ περί «νόμιμης άμυνας» μετά την επίθεση της Hamas.
Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας κατήγγειλε «τις χώρες οι οποίες (...) κλείνουν τα μάτια για τη μη τήρηση από το Ισραήλ θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».
Δεν υιοθετήθηκε όμως από τη σύνοδο η πρόταση του Ιράν για άμεση επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, σε ότι αφορά την προμήθεια πετρελαίου και άλλων αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης