Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Washington Post αποκαλύπτει: Ουκρανός συνταγματάρχης πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream - Εμπλοκή Zaluzhny

H Washington Post αποκαλύπτει: Ουκρανός συνταγματάρχης πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream - Εμπλοκή Zaluzhny
Αποκάλυψη για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου από την αμερικανική εφημερίδα
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός συνταγματάρχης Roman Chervinsky, ήταν ο συντονιστής στην επιχείρηση σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει η Washington Post, η οποία πάντως δεν αναφέρεται καθόλου στον αμερικανικό παράγοντα, αν και ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει υποστηρίξει πως η ανατίναξη έγινε με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για προφανείς οικονομικούς και ενεργειακούς λόγους.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον ρόλο του αρχιστράτηγου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την επόμενη μέρα στη χώρα, μετά τη στρατιωτική ήττα από τη Ρωσία.

«Ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός στρατιωτικός με ισχυρούς δεσμούς με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας έπαιξε κεντρικό ρόλο στην έκρηξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream το 2022», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους στην Ουκρανία και την Ευρώπη, καθώς και πηγές με γνώση του θέματος.
Το άρθρο αναφέρει ότι ο συνταγματάρχης δεν έδρασε μόνος του και δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτέλεσε εντολές υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στον γενικό διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Zaluzhny.
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Chervinsky αρνείται τον ρόλο του στην υπονόμευση των Nord Stream.
Η Washington Post επισημαίνει ότι «διαχειριζόταν την επιμελητεία και την υποστήριξη μιας ομάδας έξι ατόμων που νοίκιασε ένα ιστιοφόρο με ψευδείς ταυτότητες και χρησιμοποίησε εξοπλισμό κατάδυσης βαθέων υδάτων για να τοποθετήσει εκρηκτικά στους αγωγούς φυσικού αερίου»
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2020, ο Ουκρανός συνταγματάρχης επόπτευσε ένα σχέδιο να «δελεάσει» μαχητές της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία προκειμένου να τους συλλάβει και να τους στείλει στο Κίεβο.

Στη φυλακή για κατάχρηση εξουσίας

Σημειώνεται επίσης ότι πραγματοποίησε πολλές μυστικές επιχειρήσεις κατά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τον Απρίλιο του 2023, ο Chervinsky, φέρεται ότι προσπάθησε να οργανώσει την αεροπειρατεία ενός αεροσκάφους των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, η οποία οδήγησε σε πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο Kanatovo στην περιοχή Kirovograd.
Στις 21 Απριλίου, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι ο Chervinsky, κατηγορήθηκε βάσει του άρθρου για κατάχρηση εξουσίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος, μαζί με άλλα πρόσωπα, αποφάσισαν αυθαίρετα τη διεξαγωγή της λεγόμενης ειδικής επιχείρησης για την κατάληψη του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους.
Στις 25 Απριλίου, δικαστήριο του Κιέβου συνέλαβε τον Chervinsky.
Τον Μάιο, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών χωρίς εγγύηση.

Οι εκρήξεις στο Nord Stream και στο Nord Stream 2 σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Roman Chervinsky, ένας παρασημοφορημένος 48χρονος συνταγματάρχης που υπηρέτησε στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας, ήταν ο «συντονιστής» της επιχείρησης Nord Stream.
 Μέσω του δικηγόρου του, ο Chervinsky αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στη δολιοφθορά των αγωγών.
«Όλες οι εικασίες για τη συμμετοχή μου στην επίθεση στο Nord Stream διαδίδονται από τη ρωσική προπαγάνδα χωρίς καμία βάση», σημείωσε σε γραπτή δήλωση στην Washington Post και στο Der Spiegel, που διεξήγαγαν κοινή έρευνα για τον ρόλο του
chervinsky.JPG
Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών.
Σύμφωνα με τη Nord Stream AG,το χρονικό πλαίσιο για τις επισκευές είναι αδύνατο να εκτιμηθεί.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας άνοιξε δικογραφία για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh, Αμερικανοί δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από αγωγούς φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ Baltops 2022 και οι Νορβηγοί τα πυροδότησαν τρεις μήνες αργότερα.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden αποφάσισε να κάνει σαμποτάζ μετά από περισσότερους από εννέα μήνες μυστικών συζητήσεων με την ομάδα εθνικής ασφάλειας, καθώς ανησυχούσε ότι η Γερμανία, η οποία λάμβανε αέριο από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream, δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον αρνείται αυτές τις κατηγορίες.
Τον Μάρτιο, οι New York Times ανέφεραν την παρουσία στοιχείων πληροφοριών σύμφωνα με τα οποία μια συγκεκριμένη φιλοουκρανική ομάδα βρισκόταν πίσω από την επίθεση στους Nord Streams ενώ τα σχέδιά της δεν ήταν απαραίτητα γνωστά στην ηγεσία του Κιέβου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε αυτή την εκδοχή «απόλυτη ανοησία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια έκρηξη «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο από ειδικούς, υποστηριζόμενους από την πλήρη εξουσία κράτους, το οποίο διαθέτει ορισμένες τεχνολογίες».
Ο Putin σημείωσε με νόημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται θεωρητικά για περιστατικά όπως οι εκρήξεις στο Nord Stream προκειμένου να προμηθεύουν με LNG την Ευρώπη.

nord_2.JPG
H CIA είχε «δώσει» την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι από το 2022 είχε προειδοποιήσει η CIA την Ουκρανία να μην βομβαρδίσει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ του Nord Stream.
Οι περισσότερες αναφορές για το θέμα αγνόησαν ή απέρριψαν το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει πηγές που δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Biden διέταξε τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream.
Σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times, Ολλανδοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στη CIA τον Ιούνιο του 2022 ότι έμαθαν για ένα ουκρανικό στρατιωτικό σχέδιο επίθεσης στους αγωγούς.
Η CIA προειδοποίησε τότε την Ουκρανία να μην πραγματοποιήσει την επίθεση και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι αυτή αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στους Times ότι το αρχικό σχέδιο της Ουκρανίας περιελάμβανε την ενοικίαση από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ενός υποβρύχιου σκάφους για να επιτεθούν στους αγωγούς.
Η CIA φέρεται επίσης να προειδοποίησε τη Γερμανία για ένα πιθανό σχέδιο σαμποτάζ του Nord Stream.
Οι τελευταίοι ισχυρισμοί για τον Nord Stream αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Die Zeit και το NOS, ένα ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.
Ισχυρίστηκαν ότι το ουκρανικό σχέδιο επιβλέπονταν από τον Valery Zaluzhny, τον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
nord_stream_3.jpg
Το αρνούνται οι Ουκρανοί

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνήθηκε ότι το Κίεβο εμπλέκεται στην καταστροφή των αγωγών.
«Είμαι πρόεδρος και δίνω ανάλογες εντολές», δήλωσε.
«Τίποτα τέτοιο δεν έχει γίνει από την Ουκρανία. Δεν θα ενεργούσα ποτέ με αυτόν τον τρόπο», είχε αναφέρει.
Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ υποψιάζονται ουκρανική εμπλοκή στους βομβαρδισμούς του Nord Stream εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δημοσίευμα των New York Times που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου.
Πηγές είπαν στον Seymour Hersh ότι η έκθεση ήταν μια συγκάλυψη που φυτεύτηκε στην εφημερίδα από τη CIA για να απαξιώσει την ιστορία του που δείχνει εμπλοκή του προέδρου Biden.
Η αναφορά του Hersh σχετικά με το σχέδιο Nord Stream δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο κύριος ύποπτος, καθώς είχε σαφές κίνητρο και Αμερικανοί αξιωματούχοι απείλησαν τους αγωγούς.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος Biden υποσχέθηκε να «τερματίσει» τον αγωγό Nord Stream 2, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Victoria Nuland, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, απείλησε με παρόμοιο τρόπο.
«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», δήλωσε.

dimosieyma.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης