Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή: Ιστορική συνάντηση των ηγετών Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με φόντο τη Γάζα

Κινητικότητα στη Μέση Ανατολή: Ιστορική συνάντηση των ηγετών Σαουδικής Αραβίας και  Ιράν με φόντο τη Γάζα
«Οι δύο πλευρές είχαν «σημαντικές συνομιλίες για την κατάσταση στην Παλαιστίνη», σύμφωνα με πηγές από το Ιράν
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman Al Saud συναντήθηκε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ebrahim Raisi για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2023.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στο περιθώριο μιας έκτακτης κοινής συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου (LAS) και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Ριάντ, μετέδωσε το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου.
Ο Mohammad Jamshidi, ο αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού για πολιτικές υποθέσεις του προέδρου του Ιράν, είπε στο X του (πρώην Twitter) ότι οι δύο πλευρές είχαν «σημαντικές συνομιλίες για την κατάσταση στην Παλαιστίνη».
Πρόσθεσε ότι ο Σαουδάραβας διάδοχος «τόνισε την πρόθεσή του να ενισχύσει τους δεσμούς με το Ιράν».
Στις 10 Μαρτίου, η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες εντός δύο μηνών.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο του 2015 με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη κατά του κινήματος Ansar Allah (Houthi).
Μετά τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και στο προξενείο της στη Μασχάντ τον Ιανουάριο του 2016 από πλήθη διαδηλωτών που εξοργίστηκαν από την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη ιεροκήρυκα Sheikh Nimr al-Nimr, η χώρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης