Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη δήλωση Borrell: Οι Ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στη βοήθεια προς την Ουκρανία

Απίστευτη δήλωση Borrell: Οι Ευρωπαίοι θα αναπληρώσουν το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στη βοήθεια προς την Ουκρανία
«Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι πιθανό να μειωθεί, επομένως οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι πολιτικά έτοιμες να την αντισταθμίσουν, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell
Με μια απίστευτη δήλωση ο αρχηγός της διπλωματίας της ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη υποδούλωση της Γηραιάς Ηπείρου στην αμερικανική ηγεμονία.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλαπλώς επωφεληθεί, π.χ. πουλώντας ακριβό LNG, από το Ουκρανικό, η Ευρώπη θα κληθεί να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα καθώς η υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία δεν αντέχει την στήριξη δύο μετώπων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι πιθανό να μειωθεί, επομένως οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι πολιτικά έτοιμες να την αντισταθμίσουν, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023.
«Έχουμε τόσα πολλά προβλήματα.
Πρώτα από όλα την Ουκρανία, όπου δεν αναμένεται μια γρήγορη νίκη επί της Ρωσίας», είπε στο Συνέδριο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μάλαγα.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν τα μέσα για να το κάνουν, θα πρέπει να είναι πολιτικά πρόθυμες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να αντισταθμίζουν τη βοήθεια των ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να μειωθεί», επεσήμανε.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η ΕΕ έχει ήδη δώσει στο Κίεβο περισσότερα από τις ΗΠΑ, αλλά «η κύρια εγγύηση ασφάλειας θα πρέπει να είναι η ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για την οποία η ΕΕ θα χρειαστεί ενότητα».
Το δεύτερο πρόβλημα για την ΕΕ, σύμφωνα με τον Borrell, είναι η κατάσταση στη Γάζα, η οποία αποτελεί «πολιτική και ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας».
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε ότι η καλύτερη λύση σε αυτή τη σύγκρουση παραμένει «μια λύση δύο κρατών, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί σήμερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια».
Ο Borrell τόνισε ότι όλα αυτά τα γεγονότα προκαλούν «τον φόβο των ευρωπαίων πολιτών και ο φόβος είναι κακός σύμβουλος».
Στις 8 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θέτει προθεσμίες για την ένταξη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Τουρκίας, η διαδικασία αυτή συνεχίζεται για περισσότερα από 18 χρόνια και δεν έχει πραγματικές προοπτικές ολοκλήρωσης στο άμεσο μέλλον.
Νωρίτερα, το Bloomberg ανέφερε ότι η ΕΕ δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να προμηθεύσει το Κίεβο με ένα εκατομμύριο βλήματα εντός ενός έτους, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, από τον Σεπτέμβριο του 2023, δηλαδή μετά το ήμισυ του αυτή την περίοδο, οι Βρυξέλλες μπόρεσαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με περίπου 300.000 βλήματα και πυραύλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης