Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος περίγελως οι υπερχρεωμένες ΗΠΑ – Το… φάντασμα της υπερδύναμης αδυνατεί να παράσχει βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ

Παγκόσμιος περίγελως οι υπερχρεωμένες ΗΠΑ – Το… φάντασμα της υπερδύναμης αδυνατεί να παράσχει βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ
Η «βόμβα» της Moody’s με τις αρνητικές προοπτικές στο αξιόχρεο
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέχει πολύ από μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί το επικείμενο κλείσιμο της κυβέρνησης (government shutdown) και να εγκριθεί το αίτημα του προέδρου Joe Biden για βοήθεια 106 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και το Ισραήλ, καθώς μια άλλη δημοσιονομική αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον απειλεί να υπονομεύσει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.
Με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει πριν από την προθεσμία της Παρασκευής (17/11) για την έγκριση των δημοσίων δαπανών είτε εναλλακτικά το κλείσιμο ομοσπονδιακών γραφείων και επιχειρήσεων, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ξεκάθαρο δρόμο για έναν συμβιβασμό, εν μέσω βαθιών διχασμών σχετικά με τη διεθνή βοήθεια, τη χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων και την κατεύθυνση της δημοσιονομική πολιτική.
Τη ίδια ώρα, ένα βήμα από το να χάσουν και την τελευταία αξιολόγηση ΑΑΑ βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς η Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε αρνητικές το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023.
Σημειώνεται ότι η S&P είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ΗΠΑ σε AA+ το 2011, ενώ η Fitch έκανε την ίδια κίνηση τον Αύγουστο, επικαλούμενη την «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια».
Η Moody’s διατηρεί την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση AAA των ΗΠΑ από το 1917.
Η υποβάθμιση των προοπτικών των ΗΠΑ από την Moody’s δεν σημαίνει αυτόματα και την υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητας ΑΑΑ, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες.
Η Moody’s απέδωσε την κίνησή της στην μειωμένη δημοσιονομική ισχύ των ΗΠΑ, λόγω του της αντιπαράθεσης στην Ουάσιγκτον για το ύψος του δημόσιου δανεισμού.
«Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων, η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αμφισβήτησαν το σκεπτικό της Moody’s, επικαλούμενοι τη ρευστότητα των αμερικανικών ομολόγων, μεταξύ άλλων παραγόντων.
«Διαφωνούμε με τη στροφή σε αρνητικές προοπτικές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo. «Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και οι τίτλοι του Δημοσίου είναι το πιο ασφαλές και ρευστό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο».
Εάν η Moody’s πράγματι υποβαθμίσει την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, αυτό πιθανότατα θα προκαλούσε αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -και ιδιαίτερα το 10ετές- επηρεάζουν χρέη τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και συγκεκριμένα διαμορφώνουν τα επιτόκια από τα στεγαστικά δάνεια που αγοράζουν οι Αμερικανοί μέχρι τα συμβόλαια που έχουν συνταχθεί ανά τον κόσμο.
Την ίδια ώρα, αναμένεται να προκαλέσουν μια σοβαρή κρίση χρέους, όπως προειδοποιεί το ΔΝΤ, καθώς το χρέος πολλών φτωχών κρατών είναι εκπεφρασμένο σε δολάρια.
Public Debt' - by Chris Riback - Working Capital Review
H έγκριση της βοήθειας

Η προοπτική ενός επικείμενου τερματισμού της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς έγκριση βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) που ο Biden φιλοξενεί στο Σαν Φρανσίσκο την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.
Το Πεντάγωνο προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι αναγκάστηκε να δίνει με το σταγονόμετρο την υποστήριξή του προς το Κίεβο, αφού το 95% των κεφαλαίων του για την Ουκρανία είχε εξαντληθεί.
«Θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε πακέτα, απλώς γίνονται μικρότερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Sabrina Singh, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του υπουργείου Άμυνας.
«Επομένως, καλούμε πραγματικά το Κογκρέσο να εγκρίνει το συμπληρωματικό αίτημα που έστειλε ο πρόεδρος, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.
Η αντιπαράθεση σχετικά με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θέτει επίσης την πρώτη δοκιμασία ηγεσίας για τον νέο Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής Mike Johnson, ο οποίος εξελέγη στη θέση τον περασμένο μήνα αφού ακροδεξιοί διαφωνούντες έδιωξαν τον Kevin McCarthy από το αξίωμα επειδή συνήψε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για να αποφύγει τελευταία απειλή τερματισμού λειτουργίας, μόλις πριν από έξι εβδομάδες.
Δεδομένου του μεγάλου χάσματος μεταξύ του αιτήματος του Biden για την Ουκρανία και το Ισραήλ και του τι είναι διατεθειμένοι να εγκρίνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι νομοθέτες συζητούν εάν μπορούν να εγκρίνουν ένα νέο κύμα χρηματοδότησης για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αλλά δεν είναι σαφές εάν ένα τέτοιο λεγόμενο «συνεχιζόμενο ψήφισμα» έχει αρκετή υποστήριξη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικοί για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία και πιέζουν για πολιτικές για την αποτροπή της ροής μεταναστών που περνά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

Αν και ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί έχουν τα δικά τους σχέδια για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνόρων, δεν είναι τόσο επιθετικοί, επομένως δεν υπάρχει συμφωνία.
Υπάρχει ευρύτερη δικομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο για τη χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στο Ισραήλ, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής τη συνέδεσαν με ένα άσχετο μέτρο που πλήττει την ικανότητα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων να ελέγχει πλούσιους Αμερικανούς και μεγάλες επιχειρήσεις, καθιστώντας την δυσάρεστη για τους Δημοκρατικούς.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί τάσσονται επίσης κατά της άνευ όρων βοήθειας προς το Ισραήλ.
Ο Chris Van Hollen από το Μέριλαντ και άλλοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, ζητώντας «να διασφαλιστεί ότι οποιοσδήποτε εξοπλισμός που παρέχεται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιείται με τρόπο σύμφωνο με τη νομοθεσία των ΗΠΑ».
Με ένα κλείσιμο που επικείμενη στις 17 Νοεμβρίου, ο Johnson υπέβαλε μια περίεργη πρόταση, βάσει της οποίας θα έκλειναν διαφορετικά τμήματα της κυβέρνησης με διαφορετικές προθεσμίες, προκειμένου να αυξήσει την πίεση για μια συμφωνία.
Government shutdown to begin Sunday if no deal is reached. What to expect.
Congress faces steep climb to avoid government shutdown less than two weeks  away | Fox News

Η ιδέα έχει μπερδέψει ακόμη και τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους - και ο νέος ομιλητής, ένας ελάχιστα γνωστός σύμμαχος του πρώην προέδρου Donald Trump από τη βορειοδυτική Λουιζιάνα, δέχεται κριτική για σπατάλη πολύτιμου χρόνου.
«Εξακολουθώ να διατηρώ επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν την προσέγγιση, επειδή σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ενός κυβερνητικού κλεισίματος περισσότερες από μία φορές», δήλωσε Susan Collins, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Μέιν.
«Αυτό μου φαίνεται απλώς ότι παίρνει ένα περιττό ρίσκο».
Ο γερουσιαστής Dick Durbin, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο Κογκρέσο για 40 χρόνια, είπε ότι άλλοι βετεράνοι της Γερουσίας «γέλασαν» όταν άκουσαν για την ιδέα του Johnson.
«Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε δύσπιστοι», είπε ο Δημοκρατικός του Ιλινόις στους Financial Times.
«Δεν έχω καταλάβει γιατί θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Δημοκρατικός Τim Kaine, γερουσιαστής της Βιρτζίνια.
Ερωτηθείς για την πορεία προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, ο γερουσιαστής Mitt Romney  δήλωσε απλώς, «αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα».
Ο βουλευτής Chuck Fleischmann, Ρεπουμπλικανός από το Τενεσί, δήλωσε «ειλικρινά» ότι ήταν «αβέβαιος».

Συμπέρασμα: Η σταδιακή παρακμή της οικονομίας των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε κατάρρευση και του γεωπολιτικού της ρόλου.
Shutdown: Congress votes to keep US government open - BBC News
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης