Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεβαίνει η διπλωματική ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Βραζιλίας - Κατά του Τελ Αβίβ τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής

Ανεβαίνει η διπλωματική ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Βραζιλίας - Κατά του Τελ Αβίβ τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής
Αντέδρασε η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε περίεργη ανακοίνωση του Mossad που υποστήριξε ότι απέτρεψε επίθεση της Hezbollah στη Βραζιλία
Σχετικά Άρθρα
Ασυνήθιστη ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Mossad, με την οποία ανέφερε πως βοήθησε να αποτραπεί επίθεση της Hezbollah στη Βραζιλία, υπήρξε νέα αφορμή έντασης στη διμερή σχέση ανάμεσα στο εβραϊκό κράτος και τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Την Τετάρτη, 8/11 οι βραζιλιάνικες αρχές συνέλαβαν δυο πρόσωπα, που δεν κατονόμασαν, κατηγορώντας τα για «τρομοκρατία». Κατά πληροφορίες, οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο επιχείρησης για την αποτροπή σχεδιαζόμενης επίθεσης πυρήνα της Hezbollah στο έδαφος της Βραζιλίας. Αργότερα την ίδια ημέρα, η Mossad ευχαρίστησε τη βραζιλιάνικη αστυνομία και πρόσθεσε ότι «με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα», η Hezbollah συνεχίζει να επιτίθεται σε ισραηλινούς, εβραϊκούς και δυτικούς στόχους.
Η ανακοίνωση της Mossad, όπως και η ανακοίνωση του γραφείου ισραηλινού πρωθυπουργού Beniamin Netanyahu για τη συνεργασία της με τις βραζιλιάνικες υπηρεσίες ασφαλείας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βραζιλιάνου υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο Flavio Jino τόνισε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως «η Βραζιλία είναι εθνικά κυρίαρχη χώρα» και «καμιά ξένη δύναμη δεν δίνει διαταγές στη βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία».
Ο κ. Jino δεν διέψευσε ρητώς τις ανακοινώσεις της ισραηλινής υπηρεσίες πληροφοριών ή του ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά φάνηκε να αντιμετωπίζει με αγανάκτηση τη χρονική στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν, τον τόνο τους και τη σύνδεση με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εκτιμάμε την προσήκουσα διεθνή συνεργασία, όμως απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια ξένης αρχής που θεωρεί μπορεί να διευθύνει τις βραζιλιάνικες αστυνομικές υπηρεσίες ή να χρησιμοποιεί τις έρευνές μας για να κάνει προπαγάνδα ή για να εξυπηρετήσει δικά της πολιτικά συμφέροντα», τόνισε και πρόσθεσε πως η έρευνα στη χώρα του «δεν είναι καμιά σχέση με συρράξεις σε διεθνές επίπεδο».
Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στη βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία εξήγησε πως η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης οφειλόταν στο ότι η ανακοίνωση της Mossad άφηνε να πλανάται εντύπωση ότι οι βραζιλιάνικες αρχές υπακούν σε ισραηλινές διαταγές και ότι διαλέγουν πλευρά στον πόλεμο.
Εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Netanyahu –στον οποίο αναφέρεται η υπηρεσία κατασκοπείας– περιορίστηκε να πει πως δεν είχε κανένα σχόλιο για την αντίδραση από τον κ. Jino.
Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αντανακλούν εξάλλου την αμηχανία και την αγωνία αξιωματούχων και πολιτών στη Βραζιλία για τον τρόπο που δρα το Ισραήλ μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Hamas στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου.

Στη Γάζα 30 αποκλεισμένοι Βραζιλιάνοι

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα έκτοτε, παραμένουν αποκλεισμένοι κάπου 30 Βραζιλιάνοι και στην Μπραζίλια επικρατεί εκνευρισμός διότι δεν έχουν αφεθεί ακόμη να φύγουν, σύμφωνα με πηγές του Reuters στην κυβέρνηση. Η βραζιλιάνικη διπλωματία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα πως η διμερής σχέση ενδέχεται να υποστεί βαρύ χτύπημα αν πάθουν κάτι, κατά τις ίδιες πηγές.
Διπλωμάτες ανέφεραν πως δεν καταλαβαίνουν προς τι η καθυστέρηση και επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Luis Ignacio de Silva έχει καταδικάσει την επίθεση της Hamas μεν αλλά τηρεί ισορροπημένη στάση, ενώ έχει καλέσει εδώ και εβδομάδες να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Eli Koen διαβεβαίωσε τον βραζιλιάνο ομόλογό του  ότι «απρόσμενα κλεισίματα» των συνόρων απέτρεψαν την αποχώρηση των υπηκόων της Βραζιλίας και πρόσθεσε πως «οι Βραζιλιάνοι και οι οικογένειές τους θα βρίσκονται στον κατάλογο των αλλοδαπών» που θα επιτρεπόταν να φύγουν από χθες Παρασκευή, 10/11.

Ποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής έκοψαν διπλωματικές ή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ

Οι σχέσεις άλλων κρατών της Λατινικής Αμερικής με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας του πολέμου.
Η Βολιβία διέκοψε τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις· Χιλή και Κολομβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις.
Την κυβέρνηση του Lula φέρεται να ενόχλησε επίσης το γεγονός ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη χώρα, ο Daniel Jonsain, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βραζιλιάνικο κοινοβούλιο, φωτογραφήθηκε με τον πρώην πρόεδρο Zair Bolsonaro και άλλους ακροδεξιούς πολιτικούς πριν από συνάντησή τους κατ’ ιδίαν.
Ο κ. Bolsonaro, ορκισμένος εχθρός του προέδρου Lula και θερμός υποστηρικτής της κυβέρνησης Netanyahu, είδε πρόσφατα να του στερείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι ως το 2030 και είναι αντιμέτωπος με διάφορες ποινικές διώξεις, ανάμεσά τους αυτή για τα επεισόδια τον Ιανουάριο που προκάλεσαν οπαδοί του που δεν αποδέχονταν την ήττα του στις περυσινές προεδρικές εκλογές.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα O Globo μετά από την επιχείρηση της βραζιλιάνικης αστυνομίας, ο κ. Jonsain δήλωσε εξάλλου πως αν η Hezbollah  επέλεξε» τη Βραζιλία, το έκανε επειδή «υπάρχουν άνθρωποι που τη βοηθούν» στη χώρα.
Ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης ομοσπονδιακής αστυνομίας Andrei Hondrigues χαρακτήρισε τα σχόλια του πρεσβευτή Jonsain «απρεπή».
«Ήταν δυσάρεστη έκπληξη», σχολίασε και πρόσθεσε «τα απορρίπτω εντελώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης