Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφαγή στα νοσοκομεία της Γάζας: Πόλεμος φθοράς στο Ισραήλ από τη Hamas με χτύπημα σε 160 οχήματα - Hezbollah: Πίεση στις ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός

Σφαγή στα νοσοκομεία της Γάζας:  Πόλεμος φθοράς στο Ισραήλ από τη Hamas με χτύπημα σε 160 οχήματα - Hezbollah: Πίεση στις ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός
Διακόπηκε η λειτουργία του νοσοκομείου Al Shifa - Ισραήλ: Έχουμε πλήξει 5.000 στόχους στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd). Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα, με αιχμή την πόλη της Γάζας στο βορρά, που έχει καταλάβει πλέον ο ισραηλινός στρατός, οπότε μεγάλο μέρος των αμάχων παίρνει το δρόμο της εξόδου προς το Νότο.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο 11 στρατιωτικών θέσεων της Hamas κ
αι συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη λωρίδα της Γάζας ενώ από την πλευρά της η Hamas διεξάγει πόλεμο φθοράς μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο των τούνελ και αιφνίδιες πυραυλικές επιθέσεις.
Οι ανταποκριτές του Al Jazeera δίνουν από το πρωί δραματικές περιγραφές για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Al Shifa του οποίου η αυλή είναι γεμάτη πτώματα και τραυματίες βομβαρδίζεται εδώ και δύο 24ωρα από τους ισραηλινούς και είναι κυκλωμένο από τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού ενώ στις 11 το πρωί έμεινε χωρίς ρεύμα.
Το Ισραήλ απαντά ότι πλήττει τα νοσοκομεία, ιδίως το Al Shifa επειδή στα υπόγειά του βρίσκεται το αρχηγείο της Hamas, με δεδομένο όμως ότι τα προαύλια των νοσοκομείων υπήρξε ο τόπος όπου κατέφυγαν τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες άμαχοι της βόρειας Γάζας, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, καταλογίζει στον Netanyahu πρόθεση εθνοκαθαρσης.
Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου (11/11) τα ισρηλινά τεθωρακισμένα βρίσκονται 20 μέτρα από νοσοκομείο al-Quds, ενώ το IDF ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πολιορκία στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, αλλά συγκρούσεις με μαχητές της Hamas στο νοσοκομειακό συγκρότημα, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι εκεί μπoρούν ακόμα να φύγουν από το νοσοκομείο με ασφάλεια.
Η ανατολική πλευρά του νοσοκομείου ήταν ανοιχτή για όποιον θέλει να εκκενωθεί με ασφάλεια, είπε ο συνταγματάρχης Moshe Tetro της COGAT,
μιας υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που έρχεται σε επαφή με Παλαιστίνιους.
Ο εκπρόσωπος του των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων IDF Daniel Hagari δήλωσε σε ενημέρωση το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν διευρύνει τις επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, ο οποίος είναι κεντρικό προπύργιο της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας..
«Η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο της λωρίδας της Λωρίδας της Γάζας, οι κάτοικοί της έφυγαν αντίθετα με τις οδηγίες της.
Για να το αποτρέψει αυτό, λέει ψέματα για όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία», είπε ο Χάγκαρι.
«Έσπευσαν να μας κατηγορήσουν για επίθεση στο νοσοκομείο Al-Shifa.
Ελέγξαμε τα συστήματά μας και για άλλη μια φορά ήταν μια αποτυχημένη εκτόξευση από τρομοκρατικές οργανώσεις στη λωρίδα της Γάζας
Η Hamas διαπράττει έγκλημα πολέμου όταν χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία».
Ο Hagari τόνισε, επίσης στα αγγλικά, ότι «τις τελευταίες ώρες δημοσιεύθηκαν παραπλανητικές ειδήσεις ότι περικυκλώνουμε το νοσοκομείο Al-Shifa και του επιτιθέμεθα.
Πρόκειται για ψευδείς αναφορές.
Πολεμούμε με τρομοκράτες που επιλέγουν να πολεμήσουν ακριβώς δίπλα νοσοκομεία» κατέληξε.
The Gaza Strip: What to Know, Maps and History - WSJ

Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος της Hamas) ανακοίνωσαν πλήγμα εναντίον τριών μηχανοκίνητων ισραηλινών μονάδων στα βορειοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 ενώ σειρήνες για επίθεση με πυραύλους ήχησαν στο Sderot, κοντά στα σύνορα της Γάζας
«Οι μαχητές του Al-Qassam εκτόξευσαν οβίδες Yassin 105 εναντίον τριών τεθωρακισμένων του ισραηλινού στρατού βορειοδυτικά στη Γάζα», ανέφεραν οι ταξιαρχίες σε ανακοίνωσή τους.
Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 ότι έχουν πλήξει 5.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα.
Σε νέα του ανακοίνωση δήλωσαν ότι έχουν καταστρέψει 160 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα -εν μέρει ή πλήρως- από τότε που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023.
«Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει άγρια αντίσταση και υπάρχουν σφοδρές συγκρούσεις.
Οι μαχητές μας αιφνιδιάζουν τον εχθρό κάτω από τη γη και από πάνω της και από κάτω από τα συντρίμμια.
Καταστρέφουν τα τεθωρακισμένα και τις μπουλντόζες τους», είπε ο Abu Ubeida.
Την ίδα ώρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Νωρίτερα, ανέφερε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε ζημιές σε κτίριο κατοικιών στο Χαν Γιουνίς, στα νότια της Γάζας.
Ο νότος είναι μια λεγόμενη «ασφαλής περιοχή» στην οποία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αφού εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στα βόρεια και κεντρικά μέρη της λωρίδας.
«Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, η αεροπορία, με τη βοήθεια και την κατεύθυνση των χερσαίων δυνάμεων έχει πλήξει περίπου πέντε χιλιάδες στόχους στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο.
 Για το βόρειο μέτωπο στα σύνορα με το Λίβανο, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν τα διαδοχικά κύματα των εποθέσεων.και  ένα από τα άρματα μάχης τους βομβάρδισε μια ομάδα κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της ένας «εναέριος στόχος» - που πιστεύεται ότι ήταν ένα drone - αναχαιτίστηκε πάνω από το κιμπούτς Γκαμπρί ανακοίνωσαν οι IDF.
Άλλοι δύο στόχοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.
Επίσης, ο εκτοξεύτηκαν όλμοι και αντιαρματικοί πύραυλοι σε θέσεις των IDF κατά μήκος των συνόρων.
Ο Ισραηλινός Στρατός δηλώνει ότι τα στρατεύματα απαντούν με βομβαρδισμούς πυροβολικού στις θέσεις της Hezbollah στο νότιο Λίβανο.
Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας το Σάββατο.
Ένας από τους νεκρούς ήταν από την πόλη Jenin ενώ οι άλλοι δύο ήταν από τηνArraba,, μια πόλη στα νοτιοδυτικά.

F-oVNokWgAAjmJh.jpg
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται  η σύνοδος των αραβικών και ισλαμικών χωρών στη Σαουδική Αραβία, με  τη συμμετοχή του Ιράν, με στόχο να βγάλει μια ενιαία απάντηση για όσα εξελίσσονται στη Γάζα, ενώ αναμένεται το κρίσιμο διάγγελμα του ηγέτη της Hezbollah, που θα δείξει αν υπάρχει περίπτωση επέκτασης του πολέμου στο Λίβανο.
Στο πλαίσιο της συνόδου ο  ηγέτης της Hezbollah του Λιβάνου Sayyed Hassan Nasrallah δήλωσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στις ΗΠΑ και ότι η χρήση εκ μέρους της οργάνωσης επιθετικών drones είναι σημαντικό όπλο για τη παλαιστινιακή άμυνα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στο Ισραήλ διατηρώντας ανοικτό το μέτωπο στα σύνορα με το Λίβανο. 

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Hamas έχει εισέλθει στην τριακοστή έκτη ημέρα του από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Στη Γάζα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 11.078 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ το Ισραήλ έχει αναφέρει 1.200 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.
Street Battles Rage in Gaza City Ruins, as Residents Flee on Foot - The New  York Times
Νοσοκομείο Al Shifa: Χωρίς ρεύμα, πεθαίνουν μωρά στις θερμοκοιτίδες, ότι κινείται, πυροβολείται


Ο διευθυντής του πολιορκημένου νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα δήλωσε στο Al Jazeera ότι έμεινε χωρίς ρεύμα από τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα, επειδή του τέλειωσαν τα καύσιμα, ενώ δέχεται διαρκείς επιθέσεις από αέρος και ξηράς.
«Ως αποτέλεσμα, η λειτουργία του νοσοκομείου ανεστάλη κι ένα νεογέννητο μωρό πέθανε μέσα στη θερμοκοιτίδα, όπου βρίσκονται 45 μωρά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Asraf al Qintra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Μία ώρα μετά ανακοινώθηκε και δεύτερος θάνατος.
Κατά τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται απέξω πλέον πυροβολεί σε κάθε κίνηση των ανθρώπων ενώ όποιος προσπαθήσει να βγει εκτελείται.
Σύμφωνα με τη Haaretz, η διοίκηση του ισραηλινού στρατού έστειλε μήνυμα στο διευθυντή του νοσοκομείου ζητώντας του την άμεση εκκένωση του κτιρίου, ωστόσο αυτό είναι αδύνατο καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος ασθενοφόρων στην αυλή του νοσοκομείου για να παραλάβουν τους τραυματίες ενώ το νοσοκομείο είναι γεμάτο με χιλιάδες τραυματίες, βαριά ασθενείς ακόμη και μωρά σε θερμοκοιτίδες.
Το Ισραήλ απαντά ότι πλήττει τα νοσοκομεία και ιδίως το Al Shifa επειδή στα υπόγειά του βρίσκεται το αρχηγείο της Hamas.
Καθώς όμως τα προαύλια των νοσοκομείων ήταν ο τόπος όπου κατέφυγαν τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες άμαχοι της βόρειας Γάζας, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, καταλογίζει στον Netanyahu ότι χτυπά τα νοσοκομεία, με πρόθεση εθνοκαθαρσης.
Ο Monir al-Barsh, διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, πρόσθεσε ότι «οποιοδήποτε κινούμενο αντικείμενο» γύρω από το νοσοκομείο al-Shifa είναι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων και ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, η διεύθυνση του νοσκομείου θα ετοιμάζει ομαδικό τάφο για να θάψει τα πτώματα.

εικονα_επιτησει.PNG


Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Η κατάσταση στο νοσοκομείο Al Shifa δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι - Απαιτείται προστασία, βάσει των νόμων του πολέμου

Ο Fabrizio Carboni, περιφερειακός επικεφαλής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, λέει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο al-Shifa «δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι».
«Χιλιάδες τραυματίες, εκτοπισμένοι και ιατρικό προσωπικό κινδυνεύουν. Πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», έγραψε στο X, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες που προέρχονται από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου δεν υπάρχει πια τροφή, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα και οι άνθρωποι πεθαίνουν σιγά σιγά ένας - ένας».

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Παρεμβαίνοντας από το Λονδίνο, η εκπρόσωπος των Γιατρών χωρίς Σύνορα Tanya Haj Hassan, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πια λόγια για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. 
«Εδώ και εβδομάδες προειδοποιούσαμε για μια ανθρωπιστική καταστροφή και κάθε μέρα οι κλήσεις μας γίνονται όλο και πιο απελπισμένες», είπε.
«Τι είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε;»
Σύμφωνα με την Hassan, χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν στα νοσοκομεία σε «πολύ κρίσιμη κατάσταση».
«Καλώ τη διεθνή κοινότητα. Παρακαλώ τη διεθνή ιατρική κοινότητα που το ακούει αυτό. Παρακαλώ αντιδράστε».
INTERACTIVE-GAZA-INCURSION MAP-NOV9-2023-1699525523
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο στo Al Shifa

Παράλληλα, ο Mai al Qaila, υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης, κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το νοσοκομείο al Shifa με βόμβες λευκού φωσφόρου.
«Αυτό είναι ένα διεθνώς απαγορευμένο όπλο. Αναρωτιόμαστε ποιος είναι υπεύθυνος για την καταδίκη του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Shifa με λευκό φώσφορο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ramallah, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διαπράττουν «γενοκτονία» στη Γάζα.
«Ο αναπόφευκτος θάνατος έχει γίνει η μοίρα των ασθενών στα νοσοκομεία της Γάζας – και θεωρούμε υπεύθυνο το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα για αυτό».
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου στη Γάζα και τον Λίβανο τον περασμένο μήνα - με το Ισραήλ να αρνείται την κατηγορία.

Υπό διαρκή βομβαρδισμό, έκλεισαν τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα

Το σύστημα Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας «έχει γονατίσει», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη νύχτα της Παρασκευής 11/11 προς σάββατο 12/11 (ώρα Ελλάδας) τονίζοντας πως τα μισά από τα 36 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα πλέον δεν λειτουργούν «καθόλου».
«Είναι αδύνατο να περιγραφεί η κατάσταση στο πεδίο: διάδρομοι νοσοκομείων στους οποίους στοιβάζονται τραυματίες, άρρωστοι κι άνθρωποι που ψυχορραγούν» ενώ «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσφύγει στα νοσοκομεία» για να προστατευθούν, είπε ο Tendros Adanom Gebreghesus, προσθέτοντας πως έχουν καταγραφεί «πάνω από 250 επιθέσεις» στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ασθενοφόρα, ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό...) στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της Hamas στο ισραηλινό έδαφος.
prosfyges2.PNG

Έκανε επίσης λόγο για 25 επιθέσεις εναντίον του τομέα της υγείας στο Ισραήλ.
«Μόνο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα έχθηκαν επιθέσεις 5 νοσοκομεία, ενώ τις τελευταίες 48 ώρες έκλεισαν 4 νοσοκομεία», πρόσθεσε. 
«Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και οι άνθρωποι που υπηρετούν είναι να τους δοθούν τα μέσα που έχουν ανάγκη για να προσφέρουν περίθαλψη: φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός και καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων», πρόσθεσε, ζητώντας να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον πολιορκημένο θύλακα περνώντας από το συνοριακό φυλάκιο στη Rafah κι επαναλαμβάνοντας την έκκληση που έχει κάνει επανειλημμένα ο ΟΗΕ να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός».
«Καταλαβαίνω τι ζουν τα παιδιά στη Γάζα, διότι πέρασα τα ίδια όταν ήμουν παιδί», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, που κατάγεται από την πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας.
«Ο ήχος πυρών κι ο συριγμός των οβίδων στον αέρα, η μυρωδιά του καπνού αφού χτυπήσουν, τα τροχιοδεικτικά μέσα στη νύχτα, ο φόβος, ο πόνος», περιέγραψε.

Διευθυντής Ερυθράς Ημισελήνου στο ΣΑ: Στόχος πυρών το νοσoκομείο Al Quds, παρακαλώ αποτρέψτε τη σφαγή

Ο διευθυντής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Marouan Gilani ο οποίος παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης, κάλεσε από την πλευρά του τα κράτη μέλη του ΣΑ να «κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν νέους θανάτους και νέα δεινά».
Κατήγγειλε κυρίως την κατάσταση στο νοσοκομείο Al Quds, στην πόλη της Γάζας, το οποίο σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο έγινε στόχος πυρών ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ την Παρασκευή 10/11.
«Προετοιμαζόμουν να ενημερώσω το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κρίσιμη έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και νερού, όμως ειλικρινά, η κυριότερη ανησυχία μας πλέον είναι η άμεση απειλή για τις ζωές των τραυματιών και των αρρώστων και των δεκάδων χιλιάδων αμάχων» που έχουν καταφύγει στο νοσοκομείο, υπογράμμισε.
«Σας παρακαλούν να ενεργήσετε επειγόντως για να αποτραπεί ακόμη μια δυνητική σφαγή».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας τήρησε, κατά την έναρξη της συνεδρίασής του, ενός λεπτού σιγή αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της Hamas στο Ισραήλ (1.200 νεκροί, κατά τον αναθεωρημένο απολογισμό των ισραηλινών αρχών), στους άμαχους που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας (πάνω από 11.000 νεκροί), καθώς και στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες του ΟΗΕ που έχασαν τη ζωή τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος (οι τελευταίοι έχουν ξεπεράσει τους 100, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ).

nekroi.PNG
Xωρίς νερό, τουαλέτες, φούρνους η νότια Γάζα


Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται πλέον στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές.

«Δεν έχουμε νερό, τουαλέτες, αρτοποιεία», εξήγησε ο Um Alla al Hatzin, που προσέφυγε στο νοσοκομείο al Nasser, στην πόλη Khan Yunis, έπειτα από πολυήμερη πορεία.
Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων έχει φθάσει τους 1,6 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Στον μακρόστενο παλαιστινιακό θύλακο έχει διακοπεί η προμήθεια νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων και φαρμάκων αφότου το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτική πολιορκία την 9η Οκτωβρίου.

prosfyges.PNG
Netanyahu: Δεν θα συμφωνήσω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να εγκαταλείψω τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας - Εκανε λάθος ο Macron

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 ότι δεν θα συμφωνήσει να εγκαταλείψει τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Όσον αφορά τους ομήρους, είπε: «Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι σαφής – δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας».
«Η Hamas έχει πρακτικά χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Δεν έχει πουθενά ασφαλές μέρος για να κρυφτεί.
Προς τους Άραβες ηγέτες που νοιάζονται για το μέλλον των χωρών τους στην περιοχή – πρέπει να σταθείτε απέναντι στη Hamas.
Στα 16 χρόνια της διακυβέρνησής της, η Hamas έφερε καταστροφή στη Γάζα και έφερε μόνο δύο πράγματα: αίμα και φτώχεια», δήλωσε ο Netanyahu.
Aναφέρθηκε επίσης στην κριτική του Γάλλου Προέδρου Emmanuel στο Ισραήλ.
«Έκανε ένα σοβαρό λάθος, πραγματικά και ηθικά. Η Hamas εμποδίζει την εκκένωση αμάχων, όχι το Ισραήλ», λέει ο πρωθυπουργός.

Σύνοδος αραβικών χωρών και ισλαμικών χωρών στη Σαουδική Αραβία
- Iράν: Ώρα για δράση

Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ για την «άνευ προηγουμένου» κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και στα Παλαιστινιακά Εδάφη,
ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπας διάδοχος Mohammed bin Salman δήλωσε πως το Ισραήλ φέρει ευθύνη για «εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του παλαιστινιακού λαού», κάνοντας έκκληση για τερματισμό της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας.
Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξάγεται στο Ριάντ, ο πρίγκιπας διάδοχος έκανε επίσης έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των ομήρων.
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν έναν «γενοκτονικό πόλεμο που δεν μπορεί να παραβληθεί με άλλον», και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπεύθυνες για την έλλειψη πολιτικής λύσης.
Θα διώξουμε τους εγκληματίες του πολέμου στα διεθνή δικαστήρια και οι ΗΠΑ πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες γαι την αποτυχία επίλυσης της κρίσης», είπε.
Μιλώντας κατά την έκτακτη κοινή ισλαμοαραβική σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, ο Abbas είπε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται διεθνή προστασία απέναντι στις ισραηλινές επιθέσεις.
Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, επέκρινε τη διεθνή κοινότητα ότι παραμένει σιωπηλή για τα δεινά των Παλαιστινίων πολιτών, ενώ επιτρέπει στο Ισραήλ να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fatah al Sissi έκανε έκκληση για άμεση βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις».
«Οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας των ανθρώπων στη Γάζα... είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με την αυτοάμυνα ή άλλους ισχυρισμούς. Πρέπει να σταματήσουν αμέσως», πρόσθεσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Αιγύπτου.
Στη δική του ομιλία, ο Τούρκος πρόεδρος Tayip Erdogan είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.
«Αυτό που χρειαζόμαστε στη Γάζα δεν είναι παύσεις μερικών ωρών, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ιράν: Δράση για τη Γάζα, κυρώσεις στο Ισραήλ

Στη σύνοδο συμμετείχε και το Ιράν, με τον Ιρανό πρόεδρος Embrahim Raisi να δηλώνει ξεκινώντας για τη Τζέντα πως ήρθε η ώρα για δράση μάλλον, και όχι για λόγια στη σύγκρουση στη Γάζα.
«Η Γάζα δεν είναι μια αρένα για λόγια. Θα πρέπει να είναι για δράση», δήλωσε ο Raisi από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής αραβικών και ισλαμικών χωρών στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ.
«Η Αμερική λέει πως δεν θέλει μια επέκταση του πολέμου και έχει στείλει μηνύματα προς την κατεύθυνση αυτή στο Ιράν και σε αρκετές χώρες. Όμως αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με τις ενέργειες της Αμερικής», δήλωσε ο Raisi.
«Η πολεμική μηχανή στη Γάζα είναι στα χέρια της Αμερικής, η οποία εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επεκτείνει τον πόλεμο. Ο κόσμος πρέπει να δει το αληθινό πρόσωπο της Αμερικής», δήλωσε ο Raisi.
«Σήμερα η ενότητα των ισλαμικών χωρών είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
Μιλώντας κατά τη σύνοδο, ο πρόεδρος του Ιράν Embrahim Raisi χαιρέτισε την παλαιστινιακή οργάνωση Hamas για τον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Hamas για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ», είπε ο Raisi, απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε κατόπιν τις ισλαμικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο και σε άλλα προϊόντα στο Ισραήλ.

νασραλλαηυ.jpg
Hezbollah: Πίεση στις ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός, με τις επιθέσεις drones φθείρουμε την άμυνα του Ισραήλ

Ο επικεφαλής της Hezbollah του Λιβάνου Sayyed Hassan Nasrallah πραγματοποίησε τη δεύτερη ομιλία του από την αρχή του πολέμου τα Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023
Επισήμανε ότι «αυτό το οδυνηρό γεγονός (η σύγκρουση στη Γάζα) και αυτά τα σημαντικά εγκλήματα αποδεικνύουν ότι ο ισραηλινός εχθρός επιδιώκει εκδίκηση χωρίς ηθικούς, νομικούς ή ανθρωπιστικούς περιορισμούς.
Αυτό καταδεικνύει τη φύση αυτής της οντότητας», επισημανε.
Οσον αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί εναντίον του Ισραήλ επισήμανε ότι «όλα τα στοιχεία πίεσης πρέπει να στοχεύουν την αμερικανική διοίκηση γιατί είναι αυτή που έχει την πρώτη θέση στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.
Συνέχισε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η μεταστροφή της παγκόσμιας γνώμης σχετικά με το Ισραήλ, το οποίο σκοτώνει χιλιάδες παιδιά και γυναίκες.
Αυτή η μεταστροφή είναι προς το συμφέρον της αντίστασης, του σχεδίου της και του πληθυσμού της Γάζας, ειδικά μέσω διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη…
Ο χρόνος ασκεί πίεση στον εχθρό.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν αποφασίζει στη θέση των κινημάτων αντίστασης, αλλά τα υποστηρίζει.
Το drone που στόχευσε το Eilat πριν από δύο ημέρες προκάλεσε μεγάλο φόβο (σ.σ. στον Ισραηλινό στρατό ) και ο εχθρός το αναγνώρισε.
Το γεγονός αυτό είχε μεγάλη έκταση και σημασία.
Το Ισραήλ μπερδεύτηκε κατά τον προσδιορισμό της προέλευσης αυτού του drone, είτε ήταν από την Υεμένη, το Ιράκ ή αλλού.
Στο τέλος, κατηγόρησαν πυρήνα της Hezbollah στη Συρία.
Ως εκ τούτου, βομβάρδισαν τη Συρία και χάσαμε αρκετούς μάρτυρες εκεί.
Έτσι πληρώνει βαρύ τίμημα η Συρία.
Στους Αμερικανούς λέω: Αν θέλετε να σταματήσουν τα δευτερεύοντα μέτωπα, πρέπει να σταματήσετε την επιθετικότητα στη Γάζα», επισήμανε ο Nasrallah.

O πόλεμος φθοράς

Η Hezbollah εκτοξεύει drones «κάθε μέρα», μερικά επιθετικά και άλλα που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών.
Σύμφωνα με τη Hezbollah, κάποιοι «φτάνουν μέχρι τη Haifa και σε ολόκληρο τον Βορρά.
Υπάρχει απάντηση αλλά δεν πειράζει, καθώς είναι μέρος του πολέμου φθοράς για την ισραηλινή αεράμυνα».
Στην ομιλία του, ο Nasrallah αναφέρθηκε στο μέτωπο του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι τα επιθετικά drones του Ισραήλ είναι ένας «νέος παίκτης», γεγονός που καθιστά τα καθήκοντα της Hezbollah πιο σγμαντικά.
«Παρ' όλα, αυξάνουμε τις επιθέσεις. Υπάρχει επίσης αύξηση στη χρήση των νέων επιθετικών drones», επισήμανε.
Ο Nasrallah δήλωσε σε ομιλία που μεταδόθηκε στη Βηρυτό ότι «ο αραβικός και ισλαμικός κόσμος παρακολουθεί τη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ.
Δεν υπάρχει απαίτηση να κινηθούν στρατοί και να δράσουν στρατιωτικά εναντίον του Ισραήλ, αλλά μάλλον να λειτουργήσουν ως ένα εμπόδιο και να πιέσουν τις ΗΠΑ να δράσουν ενάντια στο κυβέρνηση και να απειλήσει με διπλωματικά βήματα για να σταματήσει την επίθεση», εξήγησε ο Nasrallah .
Η ελάχιστη απαίτηση, τόνισε, είναι να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και επίσης η διάβαση της Rafah για να φέρουν τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα για να σωθούν οι τραυματίες στη Γάζα.
Ο ηγέτης της Hezbollah είπε ότι ο άξονας της αντίστασης καταφέρνει να συγκρατήσει το Ισραήλ με «ηρωικές αυτοθυσίες».
Αναφέρθηκε στις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης στο Ισραήλ και είπε ότι «τα αποτελέσματά τους είναι σημαντικά.
Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να απειλούν την Υεμένη και το Ιράκ, καθώς και τη Hezbollah, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα.
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν τις απειλές τους», κατέληξε.

Ισραηλινή επιδρομή στο Λίβανο σε βάθος 45 χλμ, στην αναμονή για το διάγγελμα του αρχηγού της Hezbollah

Iσραηλινή επιδρομή στοχοθέτησε ένα όχημα στο νότιο Λίβανο, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τα κοινά σύνορα, στο πρώτο πλήγμα σε βάθος στο λιβανικό έδαφος από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το οποίο δεν έκανε λόγο για θύματα, διευκρίνισε πως «ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε μικρό φορτηγό που βρισκόταν σε οπωρώνα της περιφέρειας Zahrani», στη λιβανική ακτή.
Οι καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Hezbollah και το Ισραήλ περιορίζονταν εν γένει στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχή του πολέμου που ξέσπασε μετά τις αιματηρές επιθέσεις που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος η ιλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Hamas.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ισραηλινή επιδρομή τόσο μακριά από τα σύνορα.
Η επιδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τρεις ώρες πριν την ομιλία του αρχηγού της ισχυρής Hezbollah, του Hassan Nasrallah, που αναμένεται στις 15:00 ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα.
Παράλλα, ανακοινώθηκε ότι στη 1 το μεσημέρι  ώρα Ελλάδας και τοπική ώρα, θα κάνει διάγγελμα ο αρχηγός της Hezbollah, Hassan Nasralah.
Η ομιλία Nasrallah είναι η δεύτερη από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Στην πρώτη του ομιλία, ο ηγέτης της Hezbollah είχε πει ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στο νότιο μέτωπο του Λιβάνου» και ότι «τι θα συμβεί στο μέτωπο του Λιβάνου θα εξαρτηθεί από αυτό που θα συμβεί στη Γάζα», καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στα πολιορκημένα εδάφη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης