Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πλήγμα για τις ΗΠΑ - H Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας

Νέο πλήγμα για τις ΗΠΑ - H Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας
Διατήρησε ωστόσο την αξιολόγηση του αξιόχρεου σε ΑΑΑ
Η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές», επικαλούμενη τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και τον περιορισμό της βιωσιμότητας του αμερικανικού χρέους, κίνηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης Biden.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου από έναν άλλο οίκο αξιολόγησης, τη Fitch νωρίτερα φέτος, η οποία ήρθε μετά από μήνες πολιτικής σύγκρουσης σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.
Η αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών και η πολιτική πόλωση ανησυχούν ιδιαίτερα τους επενδυτές, οδηγώντας σε ένα selloff που οδήγησε τις τιμές των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία 16 χρόνια.
«Είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με το σκεπτικό της Moodys, χωρίς εύλογες προσδοκίες για δημοσιονομική εξυγίανση σύντομα», δήλωσε ο Christopher Hodge, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στη Natixis.
«Τα ελλείμματα θα παραμείνουν μεγάλα...και καθώς το κόστος των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα καταλαμβάνει μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού, το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η συνεχιζόμενη πολιτική πόλωση» στο Κογκρέσο αυξάνει τον κίνδυνο να μην υπάρξει συναίνεση σε ένα δημοσιονομικό σχέδιο για επιβράδυνση της μείωσης της βιωσιμότητας του χρέους».
«Οποιοσδήποτε τύπος σημαντικής πολιτικής απάντησης που θα μπορούσαμε να δούμε για να συγκρατηθεί η φθίνουσα δημοσιονομική ισχύς των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα συμβεί μέχρι το 2025, επειδή έρχονται εκλογές», δήλωσε στο Reuters ο William Foster, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's. σε μια συνέντευξη.
Η Moody's είναι ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση για τις ΗΠΑ και το δημόσιο χρέος της.
Η Fitch άλλαξε την αξιολόγησή του από AAA σε AA+ τον Αύγουστο, ακολουθώντας την S&P που έχει βαθμολογία AA+ από το 2011.
Ενώ άλλαξε τις προοπτικές, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανή μια υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα,  Moody's επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των ΗΠΑ και ομολόγων που εκδίδει σε σε ΑΑΑ επικαλούμενη τις πιστοληπτικές και οικονομικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης