Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση για φούσκα στα ακίνητα του Hong Kong – Δείχνουν Fed οι αναλυτές

Προειδοποίηση για φούσκα στα ακίνητα του Hong Kong – Δείχνουν Fed οι αναλυτές
Των κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αναλυτές για την αγορά ακινήτων του Hong Kong, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των τιμών που παρατηρείται το τελευταίο 12μηνο έχει αρχίσει να λαβαίνει της διαστάσεις φούσκας. Οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 50% από το τέλος του 2008, ενώ το 2009 αυξήθηκαν 30% και 15% από την αρχή του έτους.
Η αύξηση αυτή  δεν έχει ουσιαστική βάση ωστόσο, με τους αναλυτές να μην διστάζουν να αναφέρουν ότι η κερδοσκοπία θέτει σε κίνδυνο αυτήν την τόσο ευαίσθητη αγορά. Ο Διευθύνων σύμβουλος Peter Wong, της HSBC υπογραμμίζει ότι κατά τον Αύγουστο το Ηong Kong θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στον τομέα των ιδιοκτησιών, ενώ ο Mark Matthews πιστεύει ότι το πρόβλημα έχει ήδη φτάσει, κάνοντας συγκρίσεις ανάμεσα στις αγορές της Ασίας και στις πτωτικές τιμές ιδιοκτησιών στη νότια Φλόριδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Hong Kong  οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί περίπου 1.600$ το τετραγωνικό, ενώ στο Μαϊάμι  έχουν μειωθεί στα 320$ το τετραγωνικό.
O Μatthews κάνοντας τις ανωτέρω συγκρίσεις αναφέρει ότι αποτυπώνει τις εξωφρενικές τιμές στo Ηong Kong, στο οποίο, σύμφωνα με στοιχεία από την Morgan Stanley, υπάρχει αύξηση της τάξεως του 320% του ΑΕΠ. Αλλά τα πρόσφατα μέτρα από την κυβέρνηση ου Hong Kong και οι ανάλογες κινήσεις της Κίνας  είναι πιθανό να μετριάσουν την κατάσταση, διότι ο κύκλος της αγοράς ακινήτων στ Hong Kong κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά από κεφαλαιακές εισροές από την κυρίως χώρα, σύμφωνα με τον Κινέζο Jerry Lou της Morgan Stanley.
«Μολονότι η ποσοστιαία αύξηση  στην Κίνα δεν πρέπει να περιορίσει την οικονομική ανοδική τάση της ενδοχώρας, ωστόσο αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδι στη ρευστότητα στην αγορά ακινήτων του Hong Kong. Αυτό θα μπορούσε να ‘βλάψει’τις τιμές των ακινήτων και να ‘καπελώσει’ το εκάστοτε απόθεμα» υπογραμμίζει ο Lou. «Η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και όχι τον πληθωρισμό, καθώς και να αποτρέψει τις πιέσεις από την αμερικανική Feds».
Οι προσπάθειες του Πεκίνου να καταπνίξει τον πληθωρισμό δεν θα καταφέρουν να μετριάσουν τις τιμές των ακινήτων στο Hong Kong, ενώ σύμφωνα με τον Shane Oliver, όσες χώρες έχουν στηρίγματα στις ΗΠΑ, θα αρχίσουν να λειτουργούν με την νομισματική πολιτική της Feds, γεγονός που θα προετοιμάσει το έδαφος  για  μία πληθωρισμικη ‘φούσκα’. Ο Oliver υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να σχηματιστούν αυτές οι ‘φούσκες’ και στην συνέχεια να επιβληθούν.
Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed και τα πλεονεκτήματα που αυτή επιφέρει, ακόμη όμως θα θέλει  να χειραγωγήσει τις αγορές του Hong Kong, αναφέρει ο Matthews .

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης