Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ αποχωρεί από την συμφωνία αποστολής αρμάτων Merkava στην Κύπρο - Τι συνέβη

Το Ισραήλ αποχωρεί από την συμφωνία αποστολής αρμάτων Merkava στην Κύπρο - Τι συνέβη
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε η λιβανέζικη ισλαμική οργάνωση Hezbollah και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς, το Ισραήλ έχει χάσει περίπου 75 κύρια άρματα μάχης αυτού του τύπου
Εξελίξεις σημειώνονται στην Κύπρο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Avia-pro, καθώς όπως αναφέρεται, το Ισραήλ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αποστολής κύριων αρμάτων μάχης τύπου Merkava στην Κύπρο εξαιτίας των απωλειών που υπέστη ο συγκεκριμένος τύπος τεθωρακισμένου στον εν εξελίξει πόλεμο.
Πιο συγκεκριμένα, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας φαίνεται να άλλαξε γνώμη αναφορικά με την εξωτερική πολιτική του και αναλυτικότερα με το ζήτημα πώλησης όπλων σε ξένες χώρες, ακυρώνοντας μία παρελθοντική απόφαση για την προμήθεια αρμάτων μάχης τύπου Merkava III στην Κύπρο και στο Μαρόκο.
Αυτή η αλλαγή στα σχέδια εκφράστηκε με την αποχώρηση της Ιερουσαλήμ από μία προσυμφωνημένη διαρρύθμιση, κατά την οποία το Ισραήλ θα μετέφερε δεκάδες κύρια άρματα μάχης από το απόθεμά του στην Κύπρο επειδή ο κυπριακός στρατός μετέφερε 40 άρματα τύπου T-80 στην Ουκρανία. Τα εν λόγω οχήματα είχαν αποκτηθεί στο παρελθόν από την Ρωσία.
Αυτή η συμφωνία αποσκοπούσε στην έμμεση υποστήριξη της Ουκρανίας από το Ισραήλ μέσω τρίτων χωρών, αφού ήταν τρόπος να βοηθήσει η Ιερουσαλήμ το Κίεβο χωρίς όμως να στείλει απευθείας δικά του όπλα στο πεδίο της μάχης. Το Ισραήλ παραδοσιακά απέχει από το να εμπλακεί άμεσα σε εμπόλεμες ζώνες, για αυτό και δεν επιθυμεί να στέλνει όπλα του σε χώρες που συμμετέχουν σε πολέμους.
Βέβαια, η Avia-pro επικαλούμενη αναφορές ισραηλινών μέσων αναφέρει πως η αναθεώρηση της απόφασης σχετικά με την προμήθεια αρμάτων στην Κύπρο έγινε εξαιτίας των απωλειών που υπέστη ο ισραηλινός στρατός στις πρόσφατες μάχες του.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε από κάποια μέσα πως ο κυριότερος λόγος είναι ο μεγάλος αριθμός απωλειών αρμάτων μάχης τύπου Merkava στο πεδίο της μάχης στη Γάζα.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε η λιβανέζικη ισλαμική οργάνωση Hezbollah και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς, το Ισραήλ έχει χάσει περίπου 75 κύρια άρματα μάχης αυτού του τύπου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο  αριθμός αυτός λέγεται πως αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού αριθμού Merkava που βρίσκονται σε λειτουργία στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF).

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης