Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα υπόγεια τούνελ της Hamas θα οδηγήσουν το Ισραήλ... στο χάος - Αδύνατη η νίκη στη Γάζα

Τα υπόγεια τούνελ της Hamas θα οδηγήσουν το Ισραήλ... στο χάος - Αδύνατη η νίκη στη Γάζα
Ποια είναι η τελική λύση που προωθεί το Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
Με τις συγκρούσεις στη Γάζα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους μαχητές της Hamas να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, τη στιγμή που το Ιράν προειδοποιεί πως είναι αναπόφευκτη πλέον μια γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός φοβούμενες μια διεθνή απομόνωση, παραμένει άγνωστη η επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για το τι να κάνει με τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη «νίκη επί της Hamas».
Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό οι Ισραηλινοί αντί για νίκη να οδηγηθούν... σε κατάρρευση

Αδύνατη η νίκη του Ισραήλ

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή Petr Akopov, η νίκη αυτή του Ισραήλ «είναι δυνατή μόνο εάν η Γάζα καταστραφεί εντελώς».
«Δηλαδή, θα χρειαστεί πρώτα να ισοπεδωθεί και μετά να σκοτωθούν όλοι οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι που κρύβονται στις σήραγγες (και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες από αυτές), και στη συνέχεια να εκδιώξει τους 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που θα πεθάνουν από τους βομβαρδισμούς.
Είναι γεγονός ότι μια τέτοια νίκη είναι αδύνατη, πρώτον λόγω όχι μόνο των στρατιωτικών αλλά και γεωπολιτικών συνθηκών, και δεύτερον, διότι θα αποτελούσε καταστροφή όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για το ίδιο το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή κατάσταση σύγκρουση με ολόκληρο τον αραβικό κόσμο» αναφέρει ο Akopov.

Δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, το Ισραήλ δεν έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από αυτήν την κρίση, κάτι που παραδέχονται ακόμα και οι Αμερικάνοι.
Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, αντιλαμβάνεται ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι, όπως ήταν.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu είπε ότι το Ισραήλ θέλει να «έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας για αόριστο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του πολέμου».
Τι σημαίνει δηλαδή αυτό;
Κατάληψη της Γάζας;
«Ουσιαστικά, ναι, αλλά την ίδια στιγμή Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να μεταφέρουν τον έλεγχο της Γάζας σε άλλους.
Και εδώ αρχίζουν οι επιλογές, η μία πιο φανταστική από την άλλη» επισημαίνει ο Ρώσος αναλυτής.

Ο Abbas

«Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τον Mahmoud Abbas που κυβερνά τη Δυτική Όχθη;
Δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αυτό, όσο διατηρείται η κατοχή των Ισραηλινών στη Γάζα.
Ακόμα όμως και αν συμφωνούσε υπό τον όρο της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων, θα έπρεπε να βασιστεί στους κατοίκους της Γάζας, δηλαδή με αυτούς που υποστηρίζουν τη Hamas, οι οποίοι θα γίνουν ακόμα πιο εχθρικοί απέναντι στο Ισραήλ μετά την σημερινή γενοκτονία.
Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να μεταφερθεί ο έλεγχος της Γάζας στον Abbas.
Αυτή η μετάβαση εξουσίας θα επιταχύνει την άνοδο της Hamas και στη Δυτική Όχθη» υποστηρίζει ο Akopov.

Διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ

«Θα μπορούσε να είναι ένας διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, και με τη συμμετοχή χωρών της ΕΕ και μουσουλμανικών κρατών;
Δηλαδή, διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις που θα αντικαθιστούν σταδιακά τον ισραηλινό στρατό.
Υπό τον έλεγχό τους, θα δημιουργηθεί μια παλαιστινιακή κυβέρνηση, προφανώς με την υποστήριξη της Fatah του Abbas.
Αλλά η δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού είναι απίθανη.
Διότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θα θέλουν να σταθούν ανάμεσα σε εξαγριωμένους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς, ενώ οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες δεν θα ενταχθούν στον συνασπισμό της Δύσης.
Και το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει στην παρουσία μόνο Ισλαμικών κρατών στη Γάζα» επισημαίνει η ανάλυση του Akopov στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Πολλά χρήματα…

«Η ανοικοδόμηση της Γάζας θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά.
Τα ισλαμικά κράτη, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν κεφάλαια, αλλά το Ισραήλ θα θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των δαπανών τους.
Δηλαδή, ο υπόλοιπος κόσμος θα κληθεί να πληρώσει για την αποκατάσταση της Γάζας - χωρίς καμία εγγύηση ότι το Ισραήλ δεν θα τα ανατινάξει σύντομα όλα ξανά.
Και χωρίς αποκατάσταση, οι κάτοικοι της Γάζας απλά δεν θα έχουν πού να πάνε.
Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν ήδη καταστραφεί (περισσότερο από το ένα τρίτο του οικιστικού αποθέματος της Γάζας έχει καταστραφεί) ενώ και οι υποδομές έχουν διαλυθεί.
Ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν γίνει πρόσφυγες αφού εγκατέλειψαν τα βόρεια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες ενώ βομβαρδίζονται ακόμα και στα νότια εδάφη του τομέα» επισημαίνει ο Akopov.

Που θα πάνε οι Παλαιστίνιοι;

Ωστόσο, όπως λέει ο Akopov, το ερώτημα είναι ποια είναι η μοίρα των Παλαιστινίων της Γάζας.
«Το Ισραήλ θέλει να φύγουν από τη Γάζα.
Αλλά που ακριβώς θα πάνε;
Δεν έχει σημασία, ας τους πάρουν τα αραβικά κράτη.
Όπως η Αίγυπτος.
Έχουν ήδη διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με προτάσεις για την αποδοχή 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων της Γάζας στην Χερσόνησο του Σινά.
Η Αίγυπτος είναι κατηγορηματικά αντίθετη γιατί καταλαβαίνει ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στη Γάζα.
Όμως οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ασκούν πίεση στην Αίγυπτο.
Για παράδειγμα, έγινε γνωστή μια πρόταση για διαγραφή των χρεών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αιγύπτου με αντάλλαγμα τη συμφωνία για αποδοχή προσφύγων.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πειστεί ο στρατάρχης Sisi.
Και όχι επειδή φοβάται ότι η επιρροή της τοπικής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» θα αυξηθεί μαζί με τους Παλαιστίνιους, αλλά επειδή ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θέλει να τον αντιμετωπίζει ο Ισλαμικός κόσμος ως ο άνθρωπος που παρέδωσε τη Γάζα στο Ισραήλ.

Ούτε στην Ιορδανία ούτε στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, για τους ίδιους λόγους είναι αδύνατο να εκδιωχθούν οι κάτοικοι της Γάζας στην Ιορδανία, στην οποία ο μισός πληθυσμός είναι ήδη Παλαιστίνιοι, ή στην Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι γίνεται ο ηγέτης του ισλαμικού κόσμου.
Κανείς δεν θα δεχτεί τους Παλαιστίνιους - όχι λόγω της αδιαφορίας τους για τη ζωή τους, αλλά λόγω της απροθυμίας τους να βοηθήσουν το Ισραήλ να τους εκδιώξει από τη Γάζα.

Ο στόχος του Ισραήλ

Αλλά αυτός είναι στην πραγματικότητα ο κύριος στόχος του Ισραήλ.
Το Ισραήλ θέλει να επιλύσει το Παλαιστινιακό μέσω της εκκαθάρισης του τελευταίου τμήματος του παλαιστινιακού κράτους που δεν δημιουργήθηκε το 1948 - της Λωρίδας της Γάζας - που δεν είναι υπό τον έλεγχό του.
Μετά το 1948, η Γάζα ήταν υπό τον αιγυπτιακό έλεγχο για σχεδόν είκοσι χρόνια έως ότου το Ισραήλ την κατέλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967.
Και άρχισε να δημιουργεί εκεί εβραϊκούς οικισμούς.
Η κλίμακα τους ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι στη Δυτική Όχθη καθώς λιγότεροι από 10.000 άνθρωποι ζούσαν σε αυτές.
Αλλά οι υπολογισμός των Ισραηλινών ήταν ο ίδιος.

Ασφυκτικός έλεγχος

«Να μπουν σφήνα στα παλαιστινιακά εδάφη, να τα χωρίσουν σε διαφορετικούς θύλακες, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευκαιρία για μια αυτάρκη ζωή.
Η Γάζα δεν ενέδωσε - και στη δεκαετία του 1990, το Ισραήλ υποσχέθηκε να αποσυρθεί από αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο, ο στρατιωτικός και αστυνομικός έλεγχος του Ισραήλ παρέμεινε για πολλά χρόνια, καθώς οι Ισραηλινοί έφυγαν από εκεί μόνο το 2005, αν και σχεδόν αμέσως επέβαλαν αποκλεισμό στον τομέα.
Και μετά πραγματοποιούσαν επανειλημμένα στρατιωτικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ήθελαν να αποδυναμώσουν την Hamas.
Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή αντίσταση, ακόμη και σε συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης, γινόταν όλο και πιο ισχυρή - μέχρι που κατέληξε στην επίθεση στις 7 Οκτωβρίου» λέει ο Akopov.

Η τελική λύση

«Και μετά από αυτό, το Ισραήλ αποφάσισε να αλλάξει όχι μόνο τακτική, αλλά και στρατηγική: με το πρόσχημα ότι ήθελε να καταστρέψει τη Hamas, άρχισε να καταστρέφει τη Γάζα και να αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να φύγουν και να μεταναστεύσουν.
Αυτή είναι η πραγματική στρατηγική του Ισραήλ - η «τελική λύση» στο Παλαιστινιακό με την απώθηση των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Η στρατηγική αυτή είναι τόσο αυτοκτονική για το Ισραήλ, γιατί αντί να ενισχύσει την ασφάλειά του, την υπονομεύει.
Μπαίνοντας στις σήραγγες της Γάζας, το Ισραήλ ακολουθεί έναν δρόμο που δεν θα το οδηγήσει καν σε αδιέξοδο, αλλά σε κατάρρευση» καταλήγει ο Ρώσος αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης