Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ταπεινότητα» συνέστησε η Lagarde (ΕΚΤ) – Είμαστε σε ετοιμότητα εάν υπάρξουν… σοκ

«Ταπεινότητα» συνέστησε η Lagarde (ΕΚΤ) – Είμαστε σε ετοιμότητα εάν υπάρξουν… σοκ
Το διοικητικό συμβούλιο θα αναθεωρήσει την τελευταία του απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια, εάν προκύψουν νέα «μεγάλα σοκ»
Είναι απαραίτητη κάποια ταπεινότητα όσον αφορά την αξιολόγηση του πόσο η αύξηση των επιτοκίων επηρέασε την επιβράδυνση της αύξησης του πληθωρισμού και την προστασία της οικονομίας.
Αυτό ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, μιλώντας στην εκδήλωση Global Newsroom των Financial Times.
Η Lagarde επέμεινε ότι «ο πληθωρισμός έχει μειωθεί μαζικά» όλο το 2023.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπως οι τιμές της ενέργειας και η «επιβράδυνση» της Κίνας.
Σχολιάζοντας τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η Lagarde είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα αναθεωρήσει την τελευταία του απόφαση να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια, εάν προκύψουν νέα «μεγάλα σοκ».

Κοντά στο στόχο για τον πληθωρισμό

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διατηρήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετό καιρό θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της τράπεζας, δήλωσε η Lagarde.
«Είμαστε σε ένα επίπεδο όπου πιστεύουμε ότι, εάν διατηρηθεί αρκετά, - και αυτό δεν είναι τετριμμένο - θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%,» είπε η Lagarde.
Η ΕΚΤ, η οποία άφησε το επιτόκιο καταθέσεων αμετάβλητο στο 4% τον περασμένο μήνα, βλέπει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο στα τέλη του 2025, με την αύξηση των τιμών καταναλωτή να παραμένει σε γενικές γραμμές στάσιμη γύρω στο 3% για το μεγαλύτερο μέρος του 2024.
Θα χρειαστούν περισσότερα από «τα επόμενα δύο τρίμηνα» για να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αλλά πρόσθεσε: «Δεν είναι κάτι που [σημαίνει] στα επόμενα δύο τρίμηνα θα δούμε μια αλλαγή».

Ο κίνδυνος

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να ανακάμψει από το χαμηλό του πρόσφατου δύο ετών, ειδικά εάν υπάρξει νέο σοκ προσφοράς από τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε η Lagarde.
Ο πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ επιβραδύνθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο, από το ανώτατο 10,6% του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε στο 4,2% - υπερδιπλάσιος του στόχου 2% της ΕΚΤ.
«Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο», είπε η Lagarde, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού που οφείλεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας «πιθανώς δεν θα συνεχιστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης