Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ οι προεδρικές εκλογές της Αργεντινής (19/11) - Μικρό προβάδισμα για τον «Αργεντίνο Trump»

Θρίλερ οι προεδρικές εκλογές της Αργεντινής (19/11) - Μικρό προβάδισμα για τον «Αργεντίνο Trump»
Οι περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Millei να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Massa
Σχετικά Άρθρα
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι προεδρικές εκλογές της Αρεντινής (19 Νοεμβρίου 2023).
Οι δημοσκόποι της Αργεντινής εκτιμούν ότι ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών της 19ης Νοεμβρίου μεταξύ του ακραίου Javier Milei και του υπουργού Οικονομικών Sergio Massa θα μπορούσε να εξελιχθεί με οποιονδήποτε τρόπο, αν και ο Milei έχει ελαφρύ προβάδισμα.
Όμως είναι επιφυλακτικοί στο να κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις μετά από δύο εκλογικές εκπλήξεις που προκάλεσαν πληγές στον δημοσκοπικό κλάδο, σημειώνει το Reuuters.

Αργεντίνος Trump vs Περονιστών

Οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Αργεντινής, μία από τις πιο σημαντικές της τελευταίας γενιάς, φέρνουν αντιμέτωπο τον Milei, έναν νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο που προτείνει τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη μείωση των κρατικών δαπανών, ο οποίος αποκαλείται «Αργεντίνος Trump» με τον υποψήφιο των Περονιστών που κυριαρχούν στην πολιτική εδώ και δεκαετίες, αλλά κατηγορούνται για τριψήφιο πληθωρισμό και διαφαινόμενη ύφεση.
Οι περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Millei να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Massa.
Ωστόσο, δημοσκόποι με τους οποίους μίλησε το Reuters δήλωσαν ότι πρόκειται για μια "ανοιχτή" κούρσα και ότι οποιοσδήποτε από τους δύο υποψηφίους θα μπορούσε να θριαμβεύσει.
"Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ο Millei θα κέρδιζε", προέβλεψε η Σίλα Βίλκερ, διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων Trespuntozero, η ανάλυση της οποίας δείχνει τον ακροδεξιό υποψήφιο να προηγείται με μικρή διαφορά.
"Αλλά πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι συνέβη στις προκριματικές εκλογές και στις γενικές εκλογές: μετακινήσεις τεσσάρων ή πέντε μονάδων την τελευταία εβδομάδα, ή ακόμη και τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες".
Στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου τον περασμένο μήνα, ο Massa ανέτρεψε τις προεκλογικές εκτιμήσεις και νίκησε τον Milei με σχεδόν επτά μονάδες.
Ωστόσο, ο Milei κέρδισε έκτοτε την υποστήριξη της τρίτης Patricia Bullrich, ενώ η οδυνηρή έλλειψη βενζίνης και ντίζελ στις αρχές Νοεμβρίου μπορεί να επιβαρύνει τον Massa.

Οι δημοσκοπήσεις - Κλειδί ο μεσαίος χώρος

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Aresco δείχνει τον Milei να προηγείται με τέσσερις μονάδες, ενώ μια άλλη από το Πανεπιστήμιο του San Andres έδειξε τον Milei με 40% έναντι 34% του Massa.
Μία δημοσκόπηση της Atlas Intel έδινε επίσης στον Milei ένα μικρό προβάδισμα.
Η τοπική εταιρία δημοσκοπήσεων Analogias έδειξε ότι ο Massa προηγείται - αλλά με λιγότερο από τρεις μονάδες, μειωμένο στο μισό από το προβάδισμα που προέβλεπε ο ίδιος δημοσκόπος μια εβδομάδα νωρίτερα.
Το κλειδί θα είναι να κερδίσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου από τους ηττημένους του πρώτου γύρου, ιδίως εκείνους του συντηρητικού Bullrich, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως τον Milei,  ο συνασπισμός του οποίου είναι βαθιά διχασμένος.
Κέρδισε σχεδόν το 24% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης