Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα εκτόξευσε ρουκέτα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν - Οι πύραυλοι Patriot δεν μπορούν να την καταρρίψουν

Η Κίνα εκτόξευσε ρουκέτα πάνω από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν - Οι πύραυλοι Patriot δεν μπορούν να την καταρρίψουν
Το σύστημα αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας Patriot III της Ταϊβάν δεν είναι προσαρμοσμένο για αναχαίτιση πυραύλων στο διάστημα, τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ των πυραύλων Patriot και των βλημάτων όπως οι κινεζικοί πύραυλοι Dong Feng
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ένας κινεζικός πύραυλος που μετέφερε δορυφόρο εκτινάχθηκε πάνω από την Ταϊβάν στις 9 Νοεμβρίου, ακολουθώντας μια τροχιά που εκτεινόταν πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. 
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MND) ανακοίνωσε στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) ότι το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, ένας πύραυλος Long March του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), που μετέφερε έναν δορυφόρο επικοινωνιών, εντοπίστηκε πάνω από τη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν ( ADIZ) στις 7:23 μ.μ
Σε ανακοίνωσή της, η MND είπε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Xichang στο Σιτσουάν. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ως απάντηση στην εξέλιξη, οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας.
Το κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας Xinhua ανέφερε ότι ένας πύραυλος Long March 3 B μετέφερε με επιτυχία έναν δορυφόρο επικοινωνιών Chinasat-6E (Zhongxing-6E) σε τροχιά.
Ειδικά σχεδιασμένος για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αυτός ο δορυφόρος αντικαθιστά τον παλιό δορυφόρο ChinaSat-6B, που εκτοξεύτηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2007.
Η China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) επιβεβαίωσε επίσης στις 8:22 μ.μ. ότι ο δορυφόρος, σχεδιασμένος για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, είχε αναπτυχθεί με επιτυχία στην καθορισμένη τροχιά του.
Ο δορυφόρος, γνωστός ως Chinasat-6E (Zhongxing-6E), πρόκειται να καλύψει περιοχές όπως η Κίνα, η Νοτιοανατολική Ασία, η Αυστραλία, η Κεντρική Ασία και η Νότια Ασία.
Η αποστολή του ευθυγραμμίζεται με τους ευρύτερους στόχους του Πεκίνου, υποστηρίζοντας την Πρωτοβουλία Belt and Road και συμβάλλοντας στην υλοποίηση του έργου «ψηφιακή Κίνα» μέσω πρωτοβουλιών που βασίζονται στο διάστημα.
Η επιτυχημένη εκτόξευση του ChinaSat-6E σηματοδοτεί την 52η τροχιακή εκτόξευση της Κίνας το 2023. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο να πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 εκτοξεύσεις.
Εν τω μεταξύ, παρά το ιστορικό του στην επιτυχή εκτόξευση πολυάριθμων δορυφόρων σε τροχιά γεωσύγχρονης μεταφοράς, ο πύραυλος Long March 3 B ύψους 56 μέτρων, όπως αναφέρει το Space News, χρησιμοποιεί έναν «πολύ τοξικό προωθητικό συνδυασμό υδραζίνης και τετροξειδίου του αζώτου».
Επομένως, αυτή η επιλογή καυσίμου οδήγησε σε περιστατικά πτώσης συντριμμιών σε κινεζικά χωριά, δημιουργώντας ανησυχίες για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Είναι ο πύραυλος Patriot της Ταϊβάν ικανός να αναχαιτίσει διαστημικά βλήματα;

Το τελευταίο περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Ένα παρόμοιο περιστατικό εκτυλίχθηκε πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα στις 5 Οκτωβρίου, όταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (MND) εντόπισε έναν άλλο πύραυλο Long March που μετέφερε δορυφόρο.
Το ADIZ είναι μια περιοχή που δηλώνεται μονομερώς από μια χώρα, επιτρέποντάς της να διεκδικήσει την εξουσία αναγνώρισης, εντοπισμού και διαχείρισης ξένων αεροσκαφών που πλησιάζουν στον εναέριο χώρο της. Ωστόσο, διαφέρει από τον εδαφικό εναέριο χώρο που ορίζεται επίσημα από το διεθνές δίκαιο.
Ο Brian Hioe, ένας μη κάτοικος συνεργάτης στο Taiwan Research Hub, επεσήμανε τη σημασία της διάκρισης μεταξύ πυραύλων που εκτοξεύονται στο διάστημα και περνούν πάνω από μια περιοχή. Ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τόνισε ότι η Κίνα απεικονίζει με συνέπεια τέτοια γεγονότα με τρόπο που φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να εκφοβίσει την Ταϊβάν.
Ουσιαστικά, ο Hioe προέτρεψε να προσέχουμε να μην συγχέουμε διαφορετικά σενάρια που αφορούν δραστηριότητες πυραύλων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την τάση της Κίνας να χρησιμοποιεί τέτοιες τακτικές για σκοπούς εκφοβισμού κατά της Ταϊβάν.
Τον Αύγουστο του 2022, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Pelozi, στο νησιωτικό έθνος, η Κίνα ξεκίνησε μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων σε διάφορες ζώνες γύρω από την Ταϊβάν. Αυτές οι ασκήσεις περιλάμβαναν την εκτόξευση πυραύλων που πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν.
Εκείνη την εποχή, οι ενέργειες της Κίνας προκάλεσαν ανησυχίες, ιδιαίτερα αμφισβητώντας γιατί τα ταϊβανέζικα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικής προέλευσης συστήματος Patriot, δεν αναχαίτησαν το βλήμα εάν όντως πέρασε πάνω από την Ταϊβάν.
Όπως αναφέρθηκε το σύστημα αντιβαλλιστικής πυραυλικής άμυνας Patriot III της Ταϊβάν δεν είναι προσαρμοσμένο για αναχαίτιση πυραύλων στο διάστημα, τονίζοντας τη διαφορά μεταξύ των πυραύλων Patriot και των βλημάτων όπως οι κινεζικοί πύραυλοι Dong Feng.
Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας αναγνώρισε την ευκαιρία για συλλογή δεδομένων κατά τις εκτοξεύσεις πυραύλων και πυραύλων, αλλά τόνισε τις διαφορετικές φάσεις των δοκιμών Dong Feng που πραγματοποιούνται εκτός της άμυνας της Ταϊβάν.
Παρά το γεγονός ότι τα συστήματα Patriot είναι σε θέση να στοχεύουν βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική φάση, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στην αναχαίτιση τέτοιων απειλών.
1699583836-654d975ceb1db.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης