Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέος στη Μαύρη Θάλασσα - Η Ρωσία απάντησε ακαριαία στην Ουκρανία και τον Scalp με 24... αλάθητους πυραύλους Kalibr

Δέος στη Μαύρη Θάλασσα - Η Ρωσία απάντησε ακαριαία στην Ουκρανία και τον Scalp με 24... αλάθητους πυραύλους Kalibr
Ένας από τους πιο εξελιγμένους και ακριβείς πυραύλους cruise της Ρωσίας, ο Kalibr, μπορεί να εκτοξευτεί τόσο από τον αέρα όσο και από τη θάλασσα
Σχετικά Άρθρα
Μέρες αφότου η ρωσική κορβέτα «Askold» δέχτηκε επίθεση και «υπέστη ζημιά» σε μια ουκρανική επίθεση με τον γαλλικό πύραυλο Scalp, η Ρωσία αντέδρασε τοποθετώντας περισσότερα πλοία που μεταφέρουν Kalibr στη Μαύρη Θάλασσα.
Το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου, οι αμυντικές δυνάμεις της νότιας Ουκρανίας ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός είχε αναπτύξει τρία πλοία εκτόξευσης που μετέφεραν 24 πυραύλους Kalibr σε υπηρεσία μάχης στη Μαύρη Θάλασσα.
«Τώρα ο εχθρός έχει τοποθετήσει τρία πλοία επιφανείας εξοπλισμένο με 24 πυραύλους Kalibr», ανέφερε ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram των Southern Defense Forces.
Οι πύραυλοι cruise Kalibr εκτοξεύονται γενικά σε στόχους μεγάλης αξίας εντός των πόλεων-λιμένων της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.
Ένας από τους πιο εξελιγμένους και ακριβείς πυραύλους cruise της Ρωσίας, ο Kalibr, μπορεί να εκτοξευτεί τόσο από τον αέρα όσο και από τη θάλασσα.

Εξαιρετικά αποτελεσματικοί οι Kalibr

Οι πύραυλοι έχουν αποτελεσματικό βεληνεκές πάνω από 2.500 χιλιόμετρα ή 1.550 μίλια στην ξηρά και περίπου 375 χιλιόμετρα στη θάλασσα.
Η Ρωσία εκτοξεύει συχνά πυραύλους από τη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που με τη σειρά του έχει προκαλέσει τους Ουκρανούς να επιτεθούν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει έδρα στην Κριμαία.
Οι πύραυλοι Kalibr κινούνται ανεξάρτητα σε προκαθορισμένες διαδρομές, κυρίως οριζόντια και σε χαμηλά υψόμετρα, για να παραβιάσουν την αεράμυνα ακίνητων επίγειων στόχων.
Η δορυφορική συνδεσιμότητα τους επιτρέπει να αλλάζουν την πορεία τους κατά την πτήση.
Οι πύραυλοι cruise είναι συνήθως πολύ πιο ακριβείς από τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αναπτύσσει πλοία επιφανείας με αυτούς τους πυραύλους αιχμής.
kalibr_2.jpg
Πονοκέφαλος για τους Ουκρανούς

Στην τελευταία αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) παρατήρησε ότι από τον Ιούνιο του 2023, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν πλήξουν ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, ειδικά εκείνες που ανήκουν στη ρωσική Μαύρη Θάλασσα.
Ο στόχος αυτών των επιθέσεων είναι να μειωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την Κριμαία ως πίσω βάση και προγεφύρωμα για επιχειρήσεις στη νότια Ουκρανία.
Οι Kalibr δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ουκρανικές δυνάμεις.
missile_2.jpg


Διατρυπά αντιπυραυλικές άμυνες

Οι πύραυλοι Kalibr μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές πολεμικές κεφαλές, όπως επίσης και συμβατικές που ζυγίζουν μέχρι 500 κιλά.
Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να φτάσουν σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, αλλά μπορούν επίσης να πετάξουν σε ύψος 20 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του από ραντάρ.
Ο Kalibr είναι επίσης γνωστός για τις ικανότητες του να διατρυπά τις αντιπυραυλικές άμυνες -ενώ ταξιδεύει στην μεγαλύτερη διαδρομή σε υποηχητικές ταχύτητες, ο πύραυλος επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα κατά το τελικό στάδιο της πτήσης του για να καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης