Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin δεν θα παραδώσει αμαχητί στη Δύση την Κεντρική Ασία – Η «πίσω αυλή» της Ρωσίας

O Putin δεν θα παραδώσει αμαχητί στη Δύση την Κεντρική Ασία – Η «πίσω αυλή» της Ρωσίας
Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει τα ερείσματά της στην Κεντρική Ασία
Σχετικά Άρθρα

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί τις προσπάθειες της Δύσης να οικοδομήσει δεσμούς με την Κεντρική Ασία, έστειλε η Ρωσία αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να διεξάγει τη δική της διπλωματική μάχη στην περιοχή που παραδοσιακά θεωρείται ως η δική της "πίσω αυλή", όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Επιθυμώντας να διατηρήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin βρίσκεται την Πέμπτη στο Καζακστάν, κάνοντας αισθητή την παρουσία του μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στην πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά χώρα, καθώς και στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν.
Την Πέμπτη, ο Putin θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ.
Στόχος των συνομιλιών είναι "η περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσο-καζακικών σχέσεων, οι προοπτικές για περαιτέρω αλληλεπίδραση εντός "του ευρασιατικού χώρου, καθώς και τα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα", ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η «πίσω αυλή» της Ρωσίας

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει τα ερείσματά της στην Κεντρική Ασία -μια περιοχή που αποτελείται από το Κιργιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν- εν μέσω αυξανόμενου οικονομικού ανταγωνισμού από την Κίνα και αυξανόμενου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος από τη Δύση, προς μεγάλη περιφρόνηση και αποδοκιμασία της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov υποτίμησε πρόσφατα την επίθεση γοητείας της Δύσης στην Κεντρική Ασία -μετά από μια σειρά συναντήσεων υψηλού προφίλ μεταξύ των ηγετών της Κεντρικής Ασίας και των Αμερικανών και Ευρωπαίων ομολόγων τους αυτό το καλοκαίρι- κατηγορώντας τη Δύση ότι "παρασύρει" τους "γείτονες, τους φίλους και τους συμμάχους" της Ρωσίας μακριά της.
Εν τω μεταξύ, ο Putin δήλωσε σε πριν από το ταξίδι του στο Καζακστάν ότι ορισμένες χώρες ενεργούν με τρόπο που "στοχεύει άμεσα" στην αποδυνάμωση της ισχύος στον μετασοβιετικό χώρο και προέτρεψε τα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) - ενός περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού που αποτελείται από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες - να ενισχύσουν τη συλλογική τους ασφάλεια.
"Οι ενέργειες ορισμένων χωρών έχουν άμεσο στόχο να κλονίσουν τη νόμιμη εξουσία, την κοινωνική σταθερότητα και τις παραδοσιακές αξίες στις χώρες της ΚΑΚ, να παραβιάσουν τους παραδοσιακούς στενούς εμπορικούς, συνεργατικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μας", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και οι γείτονές της αντιμετωπίζουν κοινές απειλές που κυμαίνονται από την τρομοκρατία έως το οργανωμένο έγκλημα, τον ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό.

H αυτοπεποίθηση του Putin

Παρά τις πρόσφατες αποχωρήσεις από την ΚΑΚ, είναι πιθανό ότι τα σημερινά μέλη της θα παραμείνουν στη θέση τους και ότι η Ρωσία είναι αρκετά ασφαλής στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με τους γείτονες και τους συμμάχους της - προς το παρόν.
"Νομίζω ότι η Ρωσία είναι βέβαιη ότι η θέση της είναι πιο ασφαλής εκεί απ' ό,τι αλλού. Προφανώς, ο Putin θα θελήσει να κάνει πράγματα για να την ενισχύσει, αλλά δεν ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ θα την εκτοπίσουν κατά κάποιον τρόπο σύντομα", δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο Max Hess, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής και συγγραφέας του βιβλίου "Economic War: Ukraine and the Global Conflict Between Russia and the West" (Οικονομικός Πόλεμος: Η Ουκρανία και η παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης).
"Η άκρως κλεπτοκρατική και αντιδημοκρατική φύση όλων των καθεστώτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάζονται επιχειρηματικά με τη Δύση, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν, και εκείνων που δεν είναι όπως το Τουρκμενιστάν, και η φύση αυτών των καθεστώτων [καθιστούν] εύκολο για τη Ρωσία να βρει σημεία μόχλευσης και να χρησιμοποιήσει ατομικούς δεσμούς και επιχειρηματικές σχέσεις", δήλωσε ο Hess.
Η προσπάθεια της Κεντρικής Ασίας να μην αποξενώσει ή να μην ανταγωνιστεί τη Ρωσία, και να την εξευμενίσει όπου χρειάζεται (το κλείσιμο από το Κιργιστάν το 2009 μιας αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης που προμήθευε τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατεύματα που πολεμούσαν στο Αφγανιστάν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα), ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαμορφώσει τη δική της ανεξάρτητη διεθνή εμπορική και εξωτερική πολιτική, έχει αποδώσει καρπούς, με την Κίνα να γίνεται σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

putin_1.jpg
Sputnik/Reuters

Δύσκολες ισορροπίες με Ρωσία, Κίνα, Δύση

Η Κεντρική Ασία πρέπει τώρα να ακροβατήσει ανάμεσα στον κατευνασμό της Ρωσίας - η οποία εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος και μακροχρόνιος πολιτικός σύμμαχος - και στην αναζήτηση νέων οικονομικών ευκαιριών και επωφελών συμμαχιών με την ευρύτερη Ασία και τη Δύση.
"Η Κεντρική Ασία πρέπει προφανώς να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία και να βαδίσει σε αυτή τη γραμμή", δήλωσε ο Hess.
Πρόσθεσε ότι το Καζακστάν αποτελεί παράδειγμα χώρας που προσπαθεί να κατευνάσει τη Δύση, με τη συζήτηση για την επιβολή ρωσικών κυρώσεων, ενώ οι επιχειρήσεις του Καζακστάν "αναζητούσαν επίσης τρόπους να επωφεληθούν από την κατάσταση".
"Η Κίνα έχει αναμφίβολα γίνει ο βασικός παίκτης, τουλάχιστον από οικονομικής άποψης", δήλωσε ο Hess.

Το μέλλον

Δεδομένης της επιθυμίας της Κεντρικής Ασίας να δημιουργήσει νέες συνεργασίες κρατώντας παράλληλα τη Ρωσία στο πλευρό της, δεν αποτελεί ίσως έκπληξη το γεγονός ότι τα κράτη της Κεντρικής Ασίας έχουν κατηγορηθεί ότι βγάζουν την ουρά τους απέξω, όταν πρόκειται για ορισμένα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αρνούμενα είτε να υποστηρίξουν είτε να καταδικάσουν την εισβολή.
Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας απείχαν από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη της εισβολής και της προσάρτησης του ουκρανικού εδάφους, αλλά έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τον πόλεμο, με ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα που εξάγονται στην Κεντρική Ασία και στη συνέχεια διοχετεύονται στη Ρωσία.
Αναλυτές σημειώνουν ότι ενώ η οικονομικά απομονωμένη Ρωσία θέλει και χρειάζεται να κρατήσει την Κεντρική Ασία στο πλευρό της, χάνει σταδιακά τον έλεγχο της περιοχής.
Η Ρωσία "δύσκολα μπορεί να αντέξει να χάσει τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους της. Ο πόλεμος και οι συρρικνωμένες δυνατότητες του Κρεμλίνου να επιλέγει τους ξένους εταίρους του έχουν αναγκάσει το Κρεμλίνο να δώσει μεγαλύτερη αξία στους δεσμούς του με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας", σημειώνει ο Temur Umarov, συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center, σε ανάλυση που εξετάζει αν η Κεντρική Ασία πλησιάζει περισσότερο στη Ρωσία ή απομακρύνεται περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης