Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας, στον απόηχο της συμφωνίας Σοσιαλιστών-Junts για σχηματισμό κυβέρνησης

Παρέμβαση της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας, στον απόηχο της συμφωνίας Σοσιαλιστών-Junts για σχηματισμό κυβέρνησης
Αντικείμενο των παρεμβάσεων το προωθούμενο νομοσχέδιο που θα παράσχει αμνήστευση στους πρωτεργάτες του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez μόλις εξασφάλισε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική υποστήριξη από τους Καταλανούς αυτονομιστές για να παραμείνει στην εξουσία, αλλά το νομοσχέδιο αμνηστίας που υποσχέθηκε να καταθέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, έχει προκαλέσει έναν χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μαδρίτης.
Η συμφωνία της Πέμπτης μεταξύ του Sánchez και του κόμματος Junts, του πρώην Προέδρου της Καταλονίας Carles Puigdemont, δεσμεύει τους Σοσιαλιστές να καταθέσουν ένα νομοσχέδιο στο ισπανικό κοινοβούλιο που θα δίνει αμνηστία σε όσους διώκονται για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.
Ωστόσο, το ακριβές πεδίο εφαρμογής και η επέκταση του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στο ισπανικό κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές.
Σε επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προεδρίας της Ισπανίας την Τετάρτη, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Didier Rynders ανέφερε πως υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με το νομοσχέδιο για την αμνηστία -η ύπαρξη του οποίου αποτελεί αντικείμενο φημολογίας εδώ και αρκετούς μήνες- χωρίς ωστόσο ο αξιωματούχος να διεκρινίζει για τι έιδους «ανησυχίες» κάνει λόγο.
Ο Rynders ζήτησε επίσης λεπτομέρειες «όσον αφορά το προσωπικό, υλικό και χρονικό πεδίο εφαρμογής αυτού του προβλεπόμενου νόμου».
Όμως η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε τις αιτιάσεις του και είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είχε καμία σχέση με στελέχη της κετελεστικής εξουσίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός της ισπανικής Προεδρίας Félix Bolaños επεσήμανε, μέσω επιστολής του, ότι η ισπανική κυβέρνηση είχε μόνον υπηρεσιακό χαρακτήρα, εν αναμονή της  συγκρότησης νέας πλειοψηφίας, και ως εκ τούτου δεν θα διέθετε τη νομιμοποίηση για να προτείνει ή να περάσει νόμους.
«Οποιοδήποτε νομοσχέδιο μπορεί να εγγραφεί στο Κογκρέσο των Βουλευτών [το ισπανικό κοινοβούλιο] θα προέλθει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και όχι από το συμβούλιο των υπουργών», διευκρίνισε ο Bolaños.
Η επιστολή του Rynders και η βολιδοσκόπηση εκ μέρους της ΕΕ για νομοσχέδιο που δεν έχει παρουσιαστεί - πολλώ δε μάλλον ψηφιστεί - από το κοινοβούλιο εξέπληξαν δυσάρεστα την ισπανική κοινή γνώμη.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ του Sanchez και των Καταλανών, ώστε να ξεκλειδώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους Σοσιαλιστές (μέσω της υποστήριξης 7 βουλευτών του Junts), βάζει τέλος σε ένα πολιτκό αδιέξοδο μηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης