Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Οι σοσιαλιστές τα βρήκαν με τους Καταλανούς - Κυβέρνηση υπό Sanchez, αμνηστία στον Puigdemont

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Οι σοσιαλιστές τα βρήκαν με τους Καταλανούς - Κυβέρνηση υπό Sanchez, αμνηστία στον Puigdemont
Η συμφωνία των Σοσιαλιστών με το κόμμα του αυτοεξόριστου στο Βέλγιο, πρώην προέδρου της Καταλονίας, Puigdemont, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στον Sanchez προκειμένου να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, οι Καταλανοί αυτονομιστές πέτυχαν τη μελλοντική υιοθέτηση ενός πολύ αμφιλεγόμενου νόμου αμνηστίας
Σχετικά Άρθρα
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Sanchez δείχνει έτοιμος να κερδίσει ακόμα μια θητεία, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα του (PSOE) εξασφάλισε την υποστήριξη των Καταλανών αυτονομιστών, του κόμματος Junts, για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η συμφωνία των Σοσιαλιστών του υπηρεσιακού πρωθυπουργού με το κόμμα του αυτοεξόριστου στο Βέλγιο, πρώην προέδρου της Καταλονίας, Puigdemont, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στον Sanchez προκειμένου να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, οι Καταλανοί αυτονομιστές πέτυχαν τη μελλοντική υιοθέτηση ενός πολύ αμφιλεγόμενου νόμου αμνηστίας για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές τους, που διώκονται από τα δικαστήρια, ιδίως για τη συμμετοχή τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.
Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) του Sanchez δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει, ενώ ένας εκπρόσωπος του Junts αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ερωτηθείσα για τη συμφωνία σήμερα το πρωί η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ελπίζω να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό».

Άρον άρον ο Sanchez ενώνεται με άλλα κόμματα 

Ο Sanchez προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση αφού οι εκλογές του Ιουλίου δεν έβγαλαν νικητή. Έτσι, έφτασε σε συμφωνία να κυβερνήσει σε συνασπισμό με τη σκληρή αριστερή πλατφόρμα Sumar τον περασμένο μήνα, αλλά χρειάζεται και πολλά άλλα μικρότερα κόμματα (που τον έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν) να τον στηρίξουν σε μια ψηφοφορία για την ανάληψη της εξουσίας που θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Με την υποστήριξη του Junts, οι Σοσιαλιστές θα εξακολουθούν να υπολείπονται της απόλυτης πλειοψηφίας 176 εδρών για να κερδίσουν στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στο κογκρέσο των 350 εδρών ή για να εξασφαλίσουν μια απλή πλειοψηφία σε μια δεύτερη ψηφοφορία.
Όμως, εξακολουθούν να χρειάζονται την υποστήριξη πέντε βουλευτών από το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV), το οποίο προσέφερε έγκαιρη υποστήριξη, αλλά είπε ότι θα περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας Σοσιαλιστών-Junts πριν επιβεβαιώσει.
Η ψηφοφορία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 27 Νοεμβρίου, διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί αυτόματα διαδικασία νέων εκλογών.

Σφοδρές αντιδράσεις για την αμνηστία 

Μια αμνηστία θα μπορούσε να αθωώσει έως και 1.400 ακτιβιστές και πολιτικούς που εμπλέκονται στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.
Τα βασικά σημεία διαφωνίας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν το είδος των πολιτικών εγκλημάτων που θα καλυπτόταν από την αμνηστία και εάν οι αυτονομιστές ήταν διατεθειμένοι να αποκηρύξουν ρητά την περαιτέρω μονομερή δράση.
Η αμνηστία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία μετά το 1977 -την τελευταία φορά που ψηφίστηκε νόμος αμνηστίας για πολιτικά εγκλήματα κατά την περίοδο μετάβασης από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο στη δημοκρατία και ο πρώτος νόμος περί αμνηστίας που εγκρίνεται στην ΕΕ μετά το 1991, σύμφωνα με το ισπανικό ερευνητικό συμβούλιο CSIC.
Η πιθανή αμνηστία έχει δεχθεί σφοδρή καταδίκη από τους συντηρητικούς αντιπάλους του Sanchez, οι οποίοι έχουν οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις και τον κατηγόρησαν ότι εξέθεσε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου για ίδιον πολιτικό όφελος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης