Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χιονοστιβάδα χρέους - Ξεπέρασαν το 1 τρισ. οι τόκοι που πληρώνουν οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία

Χιονοστιβάδα χρέους - Ξεπέρασαν το 1 τρισ. οι τόκοι που πληρώνουν οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν απλώς να διασώσουν τις κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια μέσω του QE
Τον Ιούλιο, στο τελευταίο επεισόδιο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούσαν για το χρέος.
Η έκδοση χρέους επρόκειτο να "εκραγεί", όπως και έγινε, και οι αποδόσεις θα ανέβαιναν σε υψηλά πολλών ετών, όπως και έγινε.
Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό επίπεδο των τόκων που πληρώνει το αμερικανικό δημόσιο είναι πλέον πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Ο υπολογισμός είναι ο πολλαπλασιασμός του μέσου επιτοκίου του εμπορεύσιμου χρέους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (το οποίο σύμφωνα με το ίδιο είναι 3,096% στις 31 Οκτωβρίου) με τα 26,003 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύσιμο χρέος των ΗΠΑ (στις 31 Οκτωβρίου) που συμψηφίζεται σε 805 δισεκατομμύρια δολάρια και προσθέτοντας σε αυτό το μη εμπορεύσιμο χρέος τόκους (που στις 31 Οκτωβρίου ήταν 2,884% πολλαπλασιασμένο με το ποσό του μη εμπορεύσιμου χρέους που είναι 7,696 τρισεκατομμύρια δολάρια) και το οποίο με τη σειρά του είναι επιπλέον 222 δισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους.
Φυσικά, αυτός ο υπολογισμός του εκτιμώμενου κόστους τόκων σε πραγματικό χρόνο - ο οποίος βασίζεται εξ ολοκλήρου σε δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών - είναι διαφορετικός από αυτό που πραγματικά πλήρωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα έξοδα τόκων στη χρήση που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου ανήλθε τελικά σε 879,3 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 717,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος και περίπου 14% των συνολικών δαπανών, ωστόσο ο αριθμός αυτός απλώς υστερεί σε σχέση με αυτό που είναι αυτή τη στιγμή και αναπόφευκτα θα το καλύψει.
interest_payment_on_debt.jpg
Ο ρόλος των επιτοκίων

Η άνευ προηγουμένου αύξηση τόσο στα επιτόκια όσο και στα έξοδα τόκων τα τελευταία δύο χρόνια σημαίνει ότι το συνολικό επιτόκιο των ΗΠΑ έχει διπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2022 και αυτό συμβαίνει με την εγγενή υστέρηση στην κάλυψη των επιτοκίων.
Η συντριπτική πλειονότητα του χρέους 5, 7, 10 και 30 ετών εξακολουθεί να είναι κλειδωμένη με πολύ χαμηλότερα επιτόκια και ως εκ τούτου, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς όλα τα υπάρχοντα χρέη μετακυλύονται σε πολύ υψηλότερα επιτόκια τα επόμενα χρόνια.
Στο μέλλον, η εντυπωσιακή άνοδος τόσο των αποδόσεων όσο και των συνολικών μακροπρόθεσμων ομολόγων τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ένα κλιμακούμενο επιτόκιο.
Όπως συμειωνει και ο Michael Hartnett της BofA "το CBO προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 20 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, ή 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα ή 218 εκατομμύρια δολάρια κάθε ώρα!"
Και μετά, υπήρξε αυτή η προειδοποίηση από το TBAC, το οποίο είπε ότι "το κόστος των επιτοκίων, ως % του ΑΕΠ, είναι πιθανό να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα", καθώς και σε κάθε άλλη περίοδο.
Όπως συμπεραίνει ο Mark Cudmore του Bloomberg, οι επιδεινούμενες μετρήσεις μπορεί να "επαναφέρουν τη συζήτηση για τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ.
Αυτή η δυναμική έχει ήδη συμβάλει στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, έχει απειλήσει την επιστροφή των λεγόμενων bond vigilantes και οδήγησε την Fitch Ratings σε υποβάθμιση του αμερικανικού δημόσιου χρέους τον Αύγουστο».
interest_rate_expense.jpg
Εκτροχιασμός

Ένα ακόμη πιο δυσσοίωνο συμπέρασμα του Hartnett, είναι ότι η δημοσιονομική υπέρβαση στη δεκαετία του 2020 προσθέτει σε ήδη υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.
Έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίσουν την τροχιά του δημόσιου χρέους, οι επενδυτές είναι πιθανό να ανησυχούν ότι πρόκειται να επιδιωχθούν λύσεις με μείωση του ενεργητικού για το χρέος, όπως ο πληθωρισμός, η χρεοκοπία, η υποτίμηση του νομίσματος.
Αλλά, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν απλώς να διασώσουν τις κυβερνήσεις τα επόμενα χρόνια μέσω του QE και της εισαγωγής του YCC (πολιτικές που θα ήταν αρνητικές έναντι του δολαρίου ΗΠΑ).
big_debt.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης