Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές στην Αργεντινή 19/11: Πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις με τους μεγάλους «παίκτες» του πλανήτη

Εκλογές στην Αργεντινή 19/11: Πώς θα επηρεάσουν τις σχέσεις με τους μεγάλους «παίκτες» του πλανήτη
Ο Massa και ο Milei θα αναμετρηθούν στις 19 Νοεμβρίου 2023
Η Αργεντινή θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αναπροσαρμογή των δεσμών της με μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της - αν και η αξία των εμπορικών σχέσεων με εταίρους όπως η Κίνα και η Βραζιλία, ενδέχεται να αντισταθμίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη πολιτική στάση.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Sergio Massa, ένας πραγματιστής του κυβερνώντος αριστερού συνασπισμού, έχει σηματοδοτήσει πολιτική συνέχεια, ο ριζοσπαστικός υποψήφιος Javier Milei, έχει κατακεραυνώσει έντονα την Κίνα, τη Βραζιλία, τον Πάπα, το εμπορικό μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής και την ομάδα BRICS υπό την ηγεσία της Κίνας.

Αμφίρροπη μάχη στις 19/11

Ο Massa και ο Milei θα αναμετρηθούν στις 19 Νοεμβρίου, σε μία εκλογική μάχη η οποία φαίνεται ότι θα είναι αμφίρροπη, με τους θυμωμένους ψηφοφόρους να είναι βαθιά διχασμένοι εν μέσω πληθωρισμού που τρέχει σχεδόν στο 140%, δύο πέμπτα του πληθυσμού σε συνθήκες φτώχειας, υψηλών επιτοκίων και ελέγχων κεφαλαίων που πλήττουν την οικονομία.
Η ψηφοφορία θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια τοποθέτηση της Αργεντινής, της Νο 2 οικονομίας της Νότιας Αμερικής, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, καθώς και παραγωγός λιθίου και σχιστόλιθου.
Όμως, η πολυετής αστάθεια έχει κάνει ορισμένους διεθνείς επενδυτές επιφυλακτικούς και είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο Gustavo Martinez Pandiani, νυν πρέσβης της Αργεντινής στην Ελβετία και πιθανός υπουργός Εξωτερικών του Massa, δήλωσε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση Massa θα επιδιώξει να βελτιώσει τις παγκόσμιες συνεργασίες της χώρας.
"Ενώ κάποιοι υπόσχονται να κόψουν τους δεσμούς με τη Βραζιλία ή την Κίνα, εμείς θέλουμε περισσότερες αγορές και περισσότερους εμπορικούς εταίρους, όχι λιγότερους", δήλωσε.

«Δεν κάνω συμφωνίες με κομμουνιστές»

Ο Milei έχει διαμηνύσει ότι "δεν θα κάνει συμφωνίες με κομμουνιστές" στην Κίνα ή τη Βραζιλία, αν και υποστηρίζει το ιδιωτικό εμπόριο.
Έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως "ψέμα του σοσιαλισμού" και είπε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος της Αργεντινής είναι "στο πλευρό των αιματηρών δικτατοριών".
Η Diana Mondino, πιθανή υπουργός Εξωτερικών,  δήλωσε ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του είχαν ξεφύγει από τα συμφραζόμενα και ότι στην πραγματικότητα θα επιδιώξει "να επανεντάξει την Αργεντινή στον κόσμο".
"Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Βραζιλία, αλλά ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να εμπορευόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο με τη Βραζιλία", δήλωσε η Mondino, προσθέτοντας ότι με την Κίνα - βασικό εμπορικό εταίρο, πιστωτή και επενδυτή - ο Milei θα σταματήσει απλώς τις αδιαφανείς συμφωνίες μεταξύ κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης