Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εγκαταλείπουν το Ντουμπάι – Ύφεση στην αγορά ακινήτων

Οι Ρώσοι ολιγάρχες εγκαταλείπουν το Ντουμπάι – Ύφεση στην αγορά ακινήτων
Οι Ρώσοι ήταν παραδοσιακά οπαδοί των ακινήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Οι ρωσικές αγορές ακινήτων στο Ντουμπάι έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τους μεσίτες, με το ρωσικό ρούβλι να χάνει κατά τη διάρκεια του 2023 το ένα τρίτο της αξίας του.
Εν τω μεταξύ, καταγράφεται μια αναμενόμενη ύφεση μετά από μια έξαρση αγορών κατά το έτος που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους μεσίτες, και ορισμένοι Ρώσοι αποφάσισαν ότι ήθελαν να απεγκατασταθούν από το Ντουμπάι, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Οι Ρώσοι ήταν παραδοσιακά οπαδοί των ακινήτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά πραγματικά κατέκλυσαν την αγορά το 2022, όταν οι διεθνείς κυρώσεις πίεσαν τη ρωσική οικονομία και τα οικονομικά της χώρας μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Ήταν μέρος μιας έκρηξης της αγοράς meπου ώθησε τις τιμές των κατοικιών να αυξηθούν κατά 30% περίπου τα τελευταία δύο χρόνια έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την CBRE Group Inc.

Επαναπατρίζουν χρήματα οι Ρώσοι

Ένας μεσίτης πολυτελών ακινήτων σημειώνει ότι οι Ρώσοι έχουν γίνει καθαροί πωλητές στην εταιρεία του, επαναπατρίζοντας χρήματα μετά από μεγάλα κέρδη στην καυτή αγορά ακινήτων του εμιράτου ή βγαίνοντας από συμφωνίες που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά.
«Παίρνουν κέρδη», δήλωσε ο Αμπντάλα Αλατζατζί, ιδρυτής της Driven Properties, οι Ρώσοι πελάτες της οποίας αγόρασαν ακίνητα αξίας 39,9 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και πούλησαν ακίνητα αξίας 347 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο.
Oι αγορές από τους Ρώσους συνεχίστηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την Emaar Properties PJSC, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία του Ντουμπάι.
Στη συνέχεια, μια υποχώρηση άρχισε να εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες, όταν οι μεσίτες άρχισαν να βλέπουν λιγότερους αγοραστές με ρωσικά διαβατήρια -ή από χώρες μεσολάβησης, όπως η Κύπρος, ο Άγιος Κιτς και Νέβις ή η Μάλτα. Η μεσιτική εταιρεία Betterhomes αναφέρει ότι οι Ρώσοι ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος αγοραστής κατοικιών στο Ντουμπάι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, από το νούμερο 1 κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, με βάση τον όγκο των συναλλαγών. Ήταν η πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 που οι Ρώσοι έπεσαν κάτω από την πρώτη τριάδα για την Betterhomes.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης