Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη το σχέδιο «εθνοκάθαρσης» στη Μέση Ανατολή - Ισραηλινός στρατός: Η Hamas έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα

Σε εξέλιξη το σχέδιο «εθνοκάθαρσης» στη Μέση Ανατολή - Ισραηλινός στρατός: Η Hamas έχασε τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα
Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων, λέει ο Netanyahu
Σε πλήρη εφαρμογή είναι όπως φαίνεται το σχέδιο εθνοκάθαρσης στη Λωρίδα της Γάζας…
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αιματοκυλισμένοι, εγκαταλείπουν κυνηγημένοι τα πατρογονικά εδάφη τους αναζητώντας σωτηρία από το ανελέητο σφυροκόπημα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
Οι έξοδοι συνήθως λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός χρονικού παραθύρου περίπου τεσσάρων ωρών το οποίο ορίζεται από το Ισραήλ.
Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως το κεντρικό και το νότιο τμήμα του μικρού, πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της «παύσης» και πάλι πυρά, με τον πόλεμο μεταξύ των εξτρεμιστών της Hamas και του Ισραήλ να εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.
Παλαιστίνιοι υγειονομικοί το πρωί της Τετάρτης δήλωσαν ότι αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό Nusseirat σκότωσε 18 ανθρώπους.
Στο Khan Younis, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένα νεαρό κορίτσι, σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό.
«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά ένα F16 ανατίναξε ολόκληρο το τετράγωνο, τρία σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο» είπε ένας μάρτυρας, ο Mohammed Abu Daqa.
«Πολίτες, όλοι άμαχοι.
Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ένας ηλικιωμένος και άλλοι αγνοούνται ακόμα κάτω από τα ερείπια».
Η πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Hamas, τελεί υπό πολιορκία από ισραηλινές δυνάμεις.
Ο στρατός είπε ότι τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει στην καρδιά της πόλης, ενώ η Hamas λέει ότι οι μαχητές της έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στον εχθρό.
Τούνελ…

H Ηamas έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι έχουν μετακινηθεί νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Daniel Hagari.
«Είδαμε 50.000 πολίτες της Γάζας να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια.
Μετακινούνται γιατί καταλαβαίνουν ότι η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο στον Bορρά», δήλωσε, για να προσθέσει: «Η Hamas έχει χάσει τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στο βορρά».
Ο Ηagari υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά το Ισραήλ έχει επιτρέψει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες για να επιτρέψει στους κατοίκους να μετακινηθούν νότια.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι μηχανικοί χρησιμοποιούν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν το δίκτυο των τούνελ της Hamas που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα (μίλια) κάτω από τη Γάζα.
Σε δήλωση την Τετάρτη, ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σήραγγας μέχρι στιγμής.
«Οι μηχανικοί μας καταστρέφουν τα όπλα του εχθρού και εντοπίζουν, εκθέτουν και ανατινάζουν τούνελ», ανέφερε.
Επίσης, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, νεκρός από αεροπορικές επιθέσεις είναι ο αρχικατασκευαστή όπλων της Hamas, Mahsein Abu Zina, καθώς επίσης και αρκετοί μαχητές.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν, πολλά ισραηλινά τανκς έπεσαν σε ενέδρες μαχητών και χτυπήθηκαν.
Το Ισραήλ λέει ότι έχουν σκοτωθεί 33 στρατιώτες.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και η G7 απηύθυναν για άλλη μία φορά έκκληση για κατάπαυση πυρός ώστε να ανακουφιστεί ο πόνος των αμάχων.
«Είναι... σημαντικό να κάνουμε το Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα (του) να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη αυτή η τρομερή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.
«Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ σε σχέση με την παγκόσμια κοινή γνώμη».
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, το 40% εκ των οποίων παιδιά.
Τελεσίγραφο Netanyahu: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είναι η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νετανιάχου, σχετικά με τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σήμερα για τη μεσολάβηση του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις για τους απαχθέντες από τη Χαμάς.
Υπενθυμίζεται πως πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες, δήλωσε στο AFP την Τετάρτη πως το Κατάρ μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την πιθανή απελευθέρωση 10-15 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια σύντομη εκεχειρία.
«Διαπραγματεύσεις υπό τη διαμεσολάβηση των Καταριανών σε συντονισμό με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία μίας έως δύο ημερών», δήλωσε η ενημερωμένη πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.
Hamas: Το καλύτερο είναι να πάρετε τους ομήρους σας ζωντανούς – Ανταλλάξετέ τους

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Hamas Saleh al-Aruri σε τηλεοπτικό μήνυμά του κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «σκοτώσει όλους τους ομήρους του» ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να «ξεφύγει από μία συνολική προσφορά», εννοώντας την ανταλλαγή τους με τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.
Η επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ εξαπολύθηκε για διάφορους λόγους, είπε ο Aruri, κυρίως για να «διασφαλιστεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία του λαού μας, η οποία ξεκινά με την ελευθερία των πολιτικών μας κρατουμένων».
Η Hamas δεν θα αφήσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους «όλα αυτά τα χρόνια» να παραμείνουν στις ισραηλινές φυλακές.
«Όλοι οι φυλακισμένοι μας πρέπει να απελευθερωθούν από τις φυλακές», δήλωσε ο Aruri, προσθέτοντας ότι η ομάδα έκανε μια προσφορά και επανέλαβε την ετοιμότητά της για μια «συνολική συμφωνία».
«Πάρτε όλους όσους έχουμε και δώστε μας όλους τους κρατούμενους που έχετε», είπε, αναφερόμενος στους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Απευθυνόμενος προς το Ισραήλ, ο Aruri είπε: «Το καλύτερο είναι να πάρετε τους ομήρους σας ζωντανούς. Ελάτε μπροστά και συμφωνήστε σε μια ανταλλαγή τώρα».

Guterres: Διαπραγματευόμαστε την απελευθέρωση 200 και πλέον ομήρων - Κάτι πάει λάθος με τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα


Αιχμές κατά του Ισραήλ σχετικά με τον πολύ μεγάλο αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, άφησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres επισημαίνοντας πως κάτι δεν πάει καλά με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Hamas όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Guterres στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Αλλά όταν κοιτάξει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπάρχει κάτι που είναι σαφώς λάθος» πρόσθεσε.
Ο Guterres επισήμανε ότι 92 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν επίσης σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ - Hamas.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη συμμετέχουν σε συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση της απελευθέρωσης περισσότερων από 200 ομήρων.
«Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων», είπε στο Reuters.
«Δεν έχουμε μόχλευση έναντι της Χαμάς για αυτό, αλλά υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν ικανότητα επιρροής» τόνισε, προσθέτοντας ότι το Κατάρ είναι «εξαιρετικά θετικό» και ο ΟΗΕ είναι σε στενή επαφή μαζί του.
«Η Αίγυπτος υπήρξε πολύ δραστήρια. Άλλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Είμαστε σε επαφή και με τις ισραηλινές αρχές. Είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι όμηροι να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων», πρόσθεσε.
Ο Guterres επισήμανε επίσης ότι δεν βοηθάει το Ισραήλ να βλέπει η παγκόσμια κοινή γνώμη την καθημερινή «τρομερή εικόνα» του ανθρωπιστικού δράματος που ζει ο παλαιστινιακός λαός.
Σηεμίωσε ότι 630 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν στη Γάζα τις τελευταίες 18 ημέρες - σε σύγκριση με 500 που περνούσαν καθημερινά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος- και πως βρίσκονται σε εξέλιξη «εντατικές διαπραγματεύσεις» για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική παράδοση βοήθειας, αλλά μέχρι τώρα η βοήθεια ήταν «πολύ λίγη, πολύ αργή».
ΗΠΑ: Το πέρασμα της Ράφα έκλεισε για λόγους ασφαλείας

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα έκλεισε σήμερα λόγω μιας απροσδιόριστης "συνθήκης ασφαλείας", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Vedant Patel.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το πέρασμα, το οποίο ελέγχει η Αίγυπτος, θα ανοίγει εκ νέου σε "τακτά διαστήματα" ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και οι ξένοι πολίτες να μπορούν να συνεχίσουν την αναχώρησή τους, δήλωσε ο Patel κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες και σχεδόν 500 με 600 Αμερικανοί μένουν ακόμη να βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.
"Ξέρουμε ότι βγάλαμε έξω σχεδόν 400 έως τώρα, που μας αφήνει έναν πληθυσμό περίπου πέντε έως 600 ατόμων αν υπολογίσουμε τα μέλη των οικογενειών εκεί μέσα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι προχωρούσαν σήμερα σε πομπή από τη βόρεια Γάζα αναζητώντας καταφύγιο από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις σφοδρές χερσαίες μάχες που μαίνονται μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Hamas.
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karin Jean-Pierre δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να βλέπει μια ανησυχητική απειλή για τις εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ και δηλώνει ότι η στοχοθέτηση Εβραίων είναι απαράδεκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης