Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Κοντά σε επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Κοντά σε επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων
Κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ και τη Hamas η Αίγυπτος
Η Αίγυπτος πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ και τη Hamas για ανθρωπιστική παύση και απελευθέρωση ομήρων, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.
Ειδικότερα, το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Kahera, επικαλούμενο πηγές από το Κάϊρο, αναφέρει ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής παύσης στη λωρίδα της Γάζας, καθώς και σε μία συμφωνία-πακέτο για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Hamas. 
Οι σχετικές αναφορές φαίνεται πως επιβεβαίωνονται και από τον ισραηλινό Τύπο καθώς πηγές τόσο από την Αίγυπτο, όσο και από την Παλαιστίνη ανέφεραν στη Haaretz ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές πλησιάζουν στο «να κηρύξουν ανθρωπιστική καταπαύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούσε η Hamas».
«Έχουμε κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη γραμμή του τερματισμού, αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες συνομιλίες - υπάρχει αισιοδοξία», δήλωσε μια πηγή στην ισραηλινή εφημερίδα, η οποία μάλιστα, περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις ως «τεταμένες».
Μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες είπε ότι ευελπιστεί πως μια σημαντική εξέλιξη θα λάβει χώρα κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη (9/11).
Παρόλα αυτά, ισραηλινή πηγή που εμπλέκεται με τις λεπτομέρειες αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημείωνεται ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte προσγειώθηκε στο Ισραήλ μετά από επίσκεψη στο Κατάρ για να προωθήσει κι αυτός διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Hamas.
Τουλάχιστον ένας Ολλανδός υπήκοος κρατείται από τον ένοπλο βραχίονα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σε εξέλιξη η διαπράγματευση με το Κατάρ - Επί τη βάσει της πρότασης των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Hamas αφορά 12 ανθρώπους, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, σε αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση.
Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
«Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια μιας χθεσινής (7/11) συνομιλίας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τονίζοντάς του ότι μία τριήμερη «ανθρωπιστική παύση» θα βοηθούσε στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.
Επιπλέον, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, το Axios μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Κατάρ συζητούν μια πρόταση βάσει της οποίας «η Hamas θα απελευθερώσει 10-15 ομήρους και θα χρησιμοποιήσει την τριήμερη παύση για να επαληθεύσει τις ταυτότητες όλων των ομήρων και να παραδώσει μια λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που κρατά».
Δύο αξιωματούχοι -ένας Αμερικανός κι ένας Ισραηλινός- δήλωσαν επίσης ότι «ο Netanyahu είπε στον Biden πως δεν εμπιστεύεται τις προθέσεις της Hamas και δεν πιστεύει ότι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια πρόταση-πακέτο σχετικά με τους ομήρους».
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει στο Axios, ενώ ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του Biden.  

Ταχιαρχίες al-Qassam: Ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα οι αιχμάλωτοι

Στον απόηχο των διαπραγματεύσεων, ο Abu Obaida εκπρόσωπος των ταξιαρχιών al-Qassam -του ένοπλου βραχίονα της Hamas- δήλωσε ότι το θέμα των αιχμαλώτων παραμένει ύψιστης προτεραιότητας για την οργάνωση.
«Συνεχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην υπόθεση των κρατουμένων και τονίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν είναι μέσω [μιας] πλήρους ή σταδιακής ανταλλαγής κρατουμένων», ανέφερε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο Al Aqsa TV.
Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam είπε ότι η ομάδα κρατά αιχμάλωτες γυναίκες, καθώς και άρρωστους και ηλικιωμένους και άλλους πολίτες, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Ισραήλ κρατά τους ίδιους τύπους ανθρώπων στις φυλακές του.
«Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο μέσω ανταλλαγών σε καθεμία από αυτές τις κατηγορίες [κρατουμένων και αιχμαλώτων] ή σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία που τους περιλαμβάνει όλους», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά τη θέση της Hamas για τη διαδιακασία που επιδιώκει να ακολουθήσει.

Trudeau (Καναδάς): Οι ανθρωπιστικές παύσεις να διαρκέσουν αρκετά, ώστε να παράσχουμε φάρμακα και προμήθειες στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, ζητά ανθρωπιστική παύση «ικανού χρονικού διαστήματος», ώστε να καταστεί δυνατόν φάρμακα και άλλες προμήθειες να παρασχεθούν στη Γάζα.
Επιπλέον, ο Trudeau τόνισε στους δημοσιογράφους σήμερα (8/11) το πρωί ότι η κυβέρνησή του ζητά να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα για να επιτραπεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η έξοδος ξένων υπηκόων από τον παλαιστινιακό θύλακα και η παροχή βοήθειας.
Η παύση πρέπει να είναι «αρκετά μεγάλη για να αρχίσουμε όχι απλώς να στέλνουμε βοήθεια, αλλά να παρέχουμε πόρους, φάρμακα και υποστήριξη ενώ ταυτόχρονα θα αρχίζουμε να σχεδιάζουμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης».
Ο Trudeau συμπλήρωσε ότι το σχέδιο αποκλιμάκωσης θα πρέπει να αφορά τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Όχθη.
Παρόλα αυτά, ο Καναδός πρωθυπουργός έχει δεχθεί βέλη στην εσωτερική πολιτική σκηνή για την επιμονή της κυβέρνησής του στην άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. 

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει «ανθρωπιστικές παύσεις» για τη Γάζα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν «ανθρωπιστικές παύσεις» για τη Γάζα, αναφέρει ο γραμματέας του οργανισμού Jens Stoltenberg.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της βορειοατλαντικής συμμαχίας, οι εν λόγω παύσεις θα επέτρεπαν την παροχή βοήθειας στην επικράτεια του παλαιστινιακού θύλακα.
Σημείωσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η κλιμάκωση του πολέμου σε περιφερειακή σύγκρουση.
«Το Ιράν, η Hezbollah και άλλες ομάδες δεν πρέπει να εντείνουν και να κλιμακώσουν», τόνισε σχετικά ο Stolteneberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης