Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών και ο σκοτεινός Budanov πίσω από τη δολοφονία του συνεργάτη του στρατηγού Zaluzhny

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών και ο σκοτεινός Budanov πίσω από τη δολοφονία του συνεργάτη του στρατηγού Zaluzhny
O Zaluzhny δεν θέλει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και...το πληρώνει
Σχετικά Άρθρα
Ο Gennady Chastyakov, στενός συνεργάτης του αρχιστράτηγου των ουκρανικών στρατευμάτων, στρατηγού Valery Zaluzhny, σκοτώθηκε σε «τραγικό ατύχημα» ενώ γιόρταζε τα 39α γενέθλιά του τη Δευτέρα (6/11/2023), σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ήταν όντως ατύχημα;
Ο θάνατος του Chastyakov προκάλεσε αμέσως ερωτήματα: ενώ ο Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny σημείωσε στη δήλωσή του ότι «εκρηκτικός μηχανισμός που δεν έχει αναγνωριστεί εξερράγη σε ένα από τα δώρα» που δόθηκαν στον βοηθό του, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επέμεινε ότι ο ίδιος ο Chastyakov τράβηξε την περόνη μιας χειροβομβίδας, που του δόθηκε ως δώρο.
Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα «με 99,9% πιθανότητα» ότι επρόκειτο για «τραγικό ατύχημα», αποκλείοντας «απόπειρα δολοφονίας» ή «ρωσική ανάμειξη».
Εν τω μεταξύ, η σύζυγος του νεκρού αναφέρθηκε από τον ουκρανικό Τύπο ότι είπε πως η έκρηξη σημειώθηκε όταν ο Chastyakov άνοιξε μια τσάντα δώρου με ένα μπουκάλι ποτού και ποτήρια σε σχήμα χειροβομβίδων.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίσω από τη δολοφονία


«Δεν μπορεί να είναι ατύχημα», επισημαίνει ο Alexey Borzenko, στρατιωτικός ειδικός και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Literary Russia, μιλώντας στο Sputnik.
«Γιατί; Λοιπόν, πρώτα από όλα, ένας στρατιωτικός είδε μια χειροβομβίδα ως δώρο.
Απομένουν ακόμη πέντε δευτερόλεπτα για να πάρει αυτή τη χειροβομβίδα και να την πετάξει από το παράθυρο. Και σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση έγινε μια έκρηξη αμέσως.
Αυτό σημαίνει ότι η χειροβομβίδα ήταν χωρίς moderator. Χωρίς αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα.
Τέτοιες χειροβομβίδες συνήθως εγκαθίστανται σε συρματόσχοινα στις ζώνες μάχης», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Borzenko, επρόκειτο για μια «προφανή τρομοκρατική επίθεση» με τον Kyrylo Budanov και την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας να κρύβεται από πίσω.

Ο Zelensky αναζητά αποδιοπομπαίο τράγο


«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών του αναφέρουν τι συμβαίνει συνεχώς στο υπουργείο Άμυνας» συνέχισε ο ειδικός.
«Κάποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για την αποτυχημένη επίθεση, για όλες τις δυνάμεις που έχουν χαθεί.
Και, φυσικά, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο υπουργείο Άμυνας, δηλαδή στο Zaluzhny», πρόσθεσε.
Πριν από το … «ατύχημα» ο Zaluzhny αναφέρθηκε ότι ήταν σε αντίθεση με τον Ουκρανό πρόεδρο σχετικά με το σχέδιο του τελευταίου να προχωρήσει στην αποτυχημένη αντεπίθεση μέχρι τον χειμώνα.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Ουκρανός πολιτικός Volodymyr Oleynyk είπε στο Sputnik ότι ο Zaluzhny δεν θέλει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση και ότι σχεδίαζε να κάνει μια παύση και να προετοιμαστεί για μια εαρινή επίθεση.
Πράγματι, αρκετοί μήνες αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου στοίχισαν τη ζωή σε 90.000 Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ο κύκλος των χαμένων συνεργατών του Zaluzhny

«Η Ουκρανία δεν έχει τα μέσα για μια επίθεση (…) και ο Zaluzhny τονίζει τώρα τη μεγάλη σημασία της άμυνας», εξήγησε ο Oleynyk προσθέτοντας ότι ο Zelensky , από την πλευρά του, γνώριζε ότι μια παύση στην ουκρανική επιχείρηση μάχη θα μπορούσε να μειώσει τη ροή χρημάτων από τη Δύση.
Την 1η Νοεμβρίου, το Time δημοσίευσε μια εκτενή συνέντευξη με τον Ουκρανό ανώτατο στρατιωτικό διοικητή, ο οποίος δήλωσε ωμά: «Πιθανότατα δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη ανακάλυψη» στο μέτωπο.
Το Ουκρανικό Προεδρικό Γραφείο άσκησε αμέσως σκληρή κριτική στον Zaluzhny για τις δηλώσεις περί «αδιεξόδου».
Στις 6 Νοεμβρίου, έκρηξη χειροβομβίδας σκότωσε τον στενό συνεργάτη του Ουκρανού ανώτατου διοικητή.
«Η σύγκρουση μεταξύ Zelensky και Zalushny είναι μακροχρόνια, γιατί έχουν διαφορετικές απόψεις για την πορεία της σύγκρουσης», είπε ο Borzenko.
«Από τη μια πλευρά, υπάρχει ο Zelensky ο οποίος δεν υπηρέτησε καν στον στρατό και δεν καταλαβαίνει όλες τις περιπλοκές των πολεμικών επιχειρήσεων και που χρειάζεται ένα καθαρά πολιτικό αποτέλεσμα. Και από την άλλη, υπάρχει ο Zaluzhny που καταλαβαίνει όλες τις δυσκολίες, επισήμανε.
«Φυσικά, ο Zelensky εξετάζει το ενδεχόμενο σχηματισμού κάποιου είδους αντιπολιτευόμενης δύναμης στο υπουργείο Άμυνας.
Και αν εμφανιστούν κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι που υποστηρίζουν τον Zaluzhny, τότε μπορούν απλά να "απομακρυνθούν"», εκτίμησε ο στρατιωτικός ειδικός.
«Αυτό δεν επιτρέπει στον Zaluzhny να σχηματίσει έναν ισχυρό πυρήνα στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας».
Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, ο Chastyakov ήταν ο τρίτος πλησιέστερος υφιστάμενος του στρατηγού μετά τον διοικητή των δυνάμεων εδαφικής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Igor Tantsyura και τον διοικητή των δυνάμεων ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων Viktor Khorenko, οι οποίοι παύθηκαν ξαφνικά νωρίτερα φέτος.
Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο», τόνισε ο Borzenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης