Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky αρνείται να διεξαγάγει εκλογές στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου - Επικαλείται τον στρατιωτικό νόμο... «Θα ήταν ανεύθυνο»

Ο Zelensky αρνείται να διεξαγάγει εκλογές στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου - Επικαλείται τον στρατιωτικό νόμο... «Θα ήταν ανεύθυνο»
Ο Zelensky έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία εάν διεξαχθούν εκλογές
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι δεν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη χώρα το επόμενο έτος, λέγοντας ότι θα ήταν... «ανεύθυνο» να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου.
«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τώρα, σε καιρό πολέμου, όταν υπάρχουν πολλές προκλήσεις, είναι εντελώς ανεύθυνο να ασχολούμαστε με θέματα που σχετίζονται με εκλογές με τόσο επιπόλαιο τρόπο», είπε σχετικά ο Zelensky... 
Πριν από τον πόλεμο, οι προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας είχαν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024, αλλά το σύνταγμα της χώρας ορίζει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν μέχρι να αρθεί οποιαδήποτε κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Η Ουκρανία επρόκειτο να διεξαγάγει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο.
Ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, ο οποίος πρέπει να παρατείνεται κάθε 90 ημέρες, θα λήξει στις 15 Νοεμβρίου.
Ο Ζελένσκι κήρυξε για πρώτη φορά στρατιωτικό νόμο στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που ο Ρώσος Πρόεδρος Putin εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι μια στιγμή για άμυνα, μια ώρα για μάχη, από την οποία εξαρτάται η μοίρα του κράτους και του λαού του… Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή», είπε ο Ζελένσκι.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε επίσης ότι «δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές» βάσει του στρατιωτικού νόμου στη χώρα.
Μέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εμφάνισης στη Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι ο Zelensky ζύγιζε τα υπέρ και τα κατά μιας προεδρικής ψηφοφορίας την άνοιξη του 2024.
"Δεν κλείνουμε αυτή τη σελίδα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξετάζει και σταθμίζει τα διάφορα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα", είπε ο Kuleba.
Ο Zelensky έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία εάν διεξαχθούν εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης