Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην παγκόσμια ναυτιλία – Στερεύει η διώρυγα του Παναμά, γυρίζουν πίσω τα δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου

Συναγερμός στην παγκόσμια ναυτιλία – Στερεύει η διώρυγα του Παναμά, γυρίζουν πίσω τα δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου
Η διώρυγα βασίζεται στο νερό της βροχής από τη λίμνη Γκατούν, έναν κοντινό τεχνητό ταμιευτήρα, για την τροφοδοσία του συστήματος των υδατοφραγμάτων
Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο προκάλεσε φέτος ξηρασία σε ολόκληρη την Κεντρική Αμερική, ενώ δημιούργησε ακραία συμφόρηση στη διώρυγα του Παναμά, ωθώντας ορισμένα πλοία να γυρίσουν πίσω και να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.
Νέα ναυτιλιακά στοιχεία από το Bloomberg δείχνουν ότι δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LPG), το Pyxis Pioneer και το Sunny Bright, έφτασαν πρόσφατα σε απόσταση 16 χιλιομέτρων (10 μιλίων) από τη διώρυγα πριν απομακρυνθούν.
Snag_49bee725.png
Και τα δύο πλοία έχουν χωρητικότητα 158.000 κυβικών μέτρων υγραερίου και βρίσκονταν καθ' οδόν προς μεγάλες εγκαταστάσεις υγραερίου στον Κόλπο των ΗΠΑ.
Ο σημερινός τους προορισμός, ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Η διώρυγα βασίζεται στο νερό της βροχής από τη λίμνη Γκατούν, έναν κοντινό τεχνητό ταμιευτήρα, για την τροφοδοσία του συστήματος των υδατοφραγμάτων.
Η έλλειψη βροχοπτώσεων φέτος λόγω του Ελ Νίνιο οδήγησε τις αρχές της διώρυγας να επιβάλουν περιορισμούς βύθισης και πλεύσης.
Snag_57376b5.png
Πριν από μία εβδομάδα, η Αρχή Διώρυγας του Παναμά (PCA) δήλωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν "ο ξηρότερος από τις πρώτες καταγραφές, πριν από 73 χρόνια" και ότι "το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνεχίζει να επηρεάζει το σύστημα ταμιευτήρων της Διώρυγας του Παναμά και, ως αποτέλεσμα, η διαθεσιμότητα νερού έχει μειωθεί".
Η PCA μείωσε τον αριθμό των θέσεων κράτησης για τα πλοία που θα διέρχονται από τη διώρυγα από 31 σε 25 αυτόν τον μήνα και θα μειωθεί κατά σχεδόν 30% σε 18 έως την 1η Φεβρουαρίου 2024.
Panama_Canal_Map_EN.png
Συγκριτικά, ο μέγιστος αριθμός βιώσιμων κρατήσεων είναι μεταξύ 38-40 ανά ημέρα.
Τα πιο συνηθισμένα πλοία που διέρχονται από την κρίσιμη πλωτή οδό είναι πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων, χημικών προϊόντων και υγραερίου.
Ενώ οι κύριες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού από την πανδημία έχουν μειωθεί, προκύπτουν νέες προκλήσεις λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων στη διώρυγα του Παναμά, προκαλώντας νέα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.
2023-11-01_09-03-01.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης