Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καλώ από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ - Θα σας βομβαρδίσουμε»: Το τηλεφώνημα σε Παλαιστίνιο στη Γάζα

«Καλώ από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ - Θα σας βομβαρδίσουμε»: Το τηλεφώνημα σε Παλαιστίνιο στη Γάζα
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ επικοινωνούν με κατοίκους της Γάζας και ζητούν εκκενώσεις περιοχών
Σχετικά Άρθρα
Την προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ σε κατοίκους της Γάζας για βομβαρδισμούς αποκαλύπτει το BBC.
Το τηλεφώνημα στον Mahmoud Shaheen έγινε τα ξημερώματα.
Ήταν Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, περίπου στις 06:30, και το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα επί 12 συνεχόμενες ημέρες.
Βρισκόταν στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, στην al-Zahra, μια μεσοαστική περιοχή στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι τώρα, είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη από τις αεροπορικές επιδρομές.
Είχε ακούσει μια αυξανόμενη φασαρία έξω. Οι άνθρωποι ούρλιαζαν. «Πρέπει να ξεφύγετε», φώναζε κάποιος στο δρόμο, «γιατί θα βομβαρδίσουν τους πύργους».
Καθώς έφυγε από το κτίριό του και διέσχισε το δρόμο, αναζητώντας ένα ασφαλές μέρος, το τηλέφωνό του άναψε.
Ήταν μια κλήση από έναν ιδιωτικό αριθμό.
«Σας καλώ από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες», είπε ένας άνδρας στη γραμμή, σύμφωνα με τον Mahmoud.
Το τηλεφώνημα αυτό θα διαρκούσε περισσότερο από μία ώρα - και θα ήταν το πιο τρομακτικό τηλεφώνημα της ζωής του.

«Θα βομβαρδίσουμε τρεις πύργους»

Η φωνή προσφώνησε τον Mahmoud με το πλήρες όνομά του και μίλησε σε άψογα αραβικά.
«Μου είπε ότι ήθελε να βομβαρδίσει τρεις πύργους... και με διέταξε να εκκενώσω τη γύρω περιοχή».
Ο πύργος του Mahmoud δεν απειλήθηκε άμεσα - αλλά ξαφνικά ήταν υπεύθυνος για την εκκένωση εκατοντάδων ανθρώπων. «Είχα τις ζωές των ανθρώπων στα χέρια μου», λέει ο ίδιος. Συγκέντρωσε τις σκέψεις του και είπε στον άνδρα, ο οποίος συστήθηκε ως Abu Khaled, να μην κλείσει το τηλέφωνο.
Ως 40χρονος οδοντίατρος, ο Mahmoud λέει ότι δεν έχει ιδέα γιατί τον επέλεξαν για αυτή τη δουλειά. Αλλά εκείνη την ημέρα, έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την κοινότητά του ασφαλή.
Κατευθυνόμενος από τις φωνές των αγνώστων, που έδειχναν πάντα να ξέρουν πώς να τον βρουν ακόμα και όταν η μπαταρία του τελείωνε, παρακαλούσε να σταματήσει ο βομβαρδισμός και φώναζε μέχρι που πονούσε ο λαιμός του να φύγουν οι άνθρωποι.
Ηγήθηκε μιας μαζικής εκκένωσης των γειτόνων του - και στη συνέχεια είδε τη γειτονιά του να εκρήγνυται μπροστά στα μάτια του.
BBC.JPG
Τα τηλεφωνήματα στους κατοίκους της Γάζας

Σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, ο ισραηλινός στρατός έχει τηλεφωνήσει μερικές φορές στους κατοίκους της Γάζας για να τους προειδοποιήσει πριν από αεροπορικές επιδρομές.
Το BBC επικοινώνησε με τον Mahmoud αφού πολλοί κάτοικοι της al-Zahra τον αναγνώρισαν ως τον άνθρωπο που έλαβε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Το BBC δεν κατάφερε να επαληθεύσει το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, το οποίο ο Mahmoud αφηγήθηκε περίπου τρεις εβδομάδες μετά το συμβάν. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, ταιριάζουν με εκείνες που αναφέρονται σε μια ομάδα της κοινότητας στο Facebook από την ημέρα εκείνη, καθώς και με δορυφορικές εικόνες πριν και μετά τη βομβιστική επίθεση.
Γνωρίζουμε ότι εκείνη την ημέρα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε τουλάχιστον 25 οικιστικά συγκροτήματα που φιλοξενούσαν εκατοντάδες διαμερίσματα, καταστρέφοντας μια ολόκληρη γειτονιά. Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν με τα λίγα υπάρχοντα που μπορούσαν να πάρουν και τελικά διασκορπίστηκαν σε όλη τη Γάζα.
Οι IDF λένε ότι πλήττουν στρατιωτικούς στόχους και οι ενέργειες αυτές υπόκεινται στις «σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου».

«Ρίξτε μια προειδοποιητική βολή για να αποδείξετε ότι αυτό είναι πραγματικό»

Ο Mahmoud θυμάται πως δεν μπορούσε να πιστέψει όσα συνέβαιναν.
Οι άνθρωποι γύρω του προειδοποίησαν ότι το τηλεφώνημα μπορεί να ήταν φάρσα. Από τότε που είχε ξεκινήσει ο πόλεμος, μηνύματα κυκλοφορούσαν στην ομάδα της κοινότητας στο Facebook προειδοποιώντας για τηλεφωνήματα φάρσα και προσφέροντας συμβουλές για την αναγνώριση των πραγματικών ισραηλινών εντολών εκκένωσης.
Ο Mahmoud ζήτησε από τη φωνή στο τηλέφωνο να ρίξει μια προειδοποιητική βολή για να αποδείξει ότι ήταν αληθινή. Αν όσοι κοιμόντουσαν ακόμα δεν άκουγαν τις κραυγές από τους δρόμους, τότε θα άκουγαν τον πυροβολισμό, σκέφτηκε. Ένας προειδοποιητικός πυροβολισμός φαινομενικά από το πουθενά, αλλά ίσως από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έπληξε μία από τις πολυκατοικίες που απειλούνταν, λέει.
«Του ζήτησα να ρίξει άλλη μια προειδοποιητική βολή πριν βομβαρδίσει», λέει ο Mahmoud. Ακούστηκε άλλη μία.
Τώρα που ο Mahmoud ήξερε ότι ήταν αληθινό, προσπάθησε να καθυστερήσει, ζητώντας από τον άνδρα να κάνει υπομονή. «Του είπα: "Μην μας προδώσεις και βομβαρδίσεις ενώ ο κόσμος εκκενώνει ακόμα"».
Ο άνδρας είπε ότι θα δώσει χρόνο στον Mahmoud - είπε ότι δεν ήθελε να πεθάνει κανείς, θυμάται ο οδοντίατρος.
Ο Mahmoud απάντησε ότι δεν ήθελε κανένας να τραυματιστεί.
Συνέχισε το τηλεφώνημα καθώς έτρεχε στη γειτονιά, προτρέποντας τους ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή. Ένας γείτονας θυμάται ότι ο οδοντίατρος «απλώς φώναζε», και στη συνέχεια προσχώρησαν και άλλοι.
«Δεν ήθελα να ξέρω ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσα να είχα σώσει και δεν το έκανα», λέει ο Mahmoud.
Εκατοντάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους εκείνο το πρωί. Οι κάτοικοι αυτής της συνήθως ειρηνικής πόλης ούρλιαζαν και έτρεχαν, μερικοί από αυτούς φορώντας τις πιτζάμες τους ή τα ρούχα της προσευχής.
Η περιοχή -ακριβώς βόρεια του ποταμού Wadi Gaza, ένα σημείο από το οποίο το Ισραήλ έχει διατάξει τους πολίτες να μετακινηθούν νότια από τις πρώτες ημέρες του πολέμου- αποτελούνταν από σύγχρονες πολυκατοικίες καθώς και από καταστήματα, καφετέριες, πανεπιστήμια, σχολεία και πάρκα. Σε αυτά τα πάρκα άρχισαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι.
Gaza1.webp
Ο Mahmoud δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η γειτονιά του είχε γίνει στόχος. «Έκανα ό,τι μπορούσα για να τον σταματήσω. Τον ρώτησα: "Γιατί θέλεις να βομβαρδίσεις;".
Είπε: "Υπάρχουν κάποια πράγματα που βλέπουμε εμείς και δεν τα βλέπετε εσείς"». Ο άνδρας δεν εξήγησε τι εννοούσε.
«Είναι μια εντολή από ανθρώπους μεγαλύτερους από εμένα και εσάς και έχουμε εντολή να βομβαρδίσουμε», πρόσθεσε η φωνή, σύμφωνα με τον Mahmoud.
Όταν οι περιοχές γύρω από τα κτίρια ήταν ελεύθερες, ο άνδρας ενημέρωσε τον Mahmoud ότι ο βομβαρδισμός θα ξεκινούσε.
Ο Mahmoud πανικοβλήθηκε - τι θα γινόταν αν βομβάρδιζαν κατά λάθος το λάθος κτίριο; «Περίμενε λίγο», του είπε ο άνδρας, λέει.
Ένα ισραηλινό αεροσκάφος έκανε κύκλους πάνω από το κεφάλι του.
Ο Mahmoud κοίταξε τους τρεις πύργους που γειτνίαζαν με τη δική του πολυκατοικία. Τότε ένας από αυτούς βομβαρδίστηκε.
«Αυτός είναι ο πύργος που θέλουμε, μείνετε μακριά», είπε ο άνδρας στο τηλέφωνο καθώς το κτίριο έπεφτε, σύμφωνα με τον Mahmoud.
Στη συνέχεια καταστράφηκαν και τα άλλα δύο οικοδομικά τετράγωνα.
Όταν ο βομβαρδισμός σταμάτησε, ο Mahmoud θυμάται τη φωνή που του είπε: «Τελειώσαμε... μπορείς να γυρίσεις πίσω».
Ο Mahmoud δεν κατάλαβε τι είχε δει μόλις. Είχε ζήσει σε αυτή τη γειτονιά της Γάζας για 15 χρόνια, διευθύνοντας ένα πολυσύχναστο οδοντιατρείο και μεγαλώνοντας εκεί τα παιδιά του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης